FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer za žurnu fiskalnu reformu

ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Japanski premijer Yoshikiko Noda, koji je u petak preuzeo dužnost šefa vlade, obećao je da će se žurno posvetiti fiskalnoj reformi kako bi zauzdao golemi državni dug, dodavši da će morati biti realističan oko uvođenja mjera.

"Ne možemo gubiti vrijeme kada je u pitanju reforma javnih financija. Ali, odgovorit ćemo na realističan način. Moramo naći dobru ravnotežu između gospodarskog rasta i fiskalne reforme", kazao je Noda na konferenciji za novinare.

Premijer Noda, 54-godišnji bivši ministar financija, za svog je nasljednika izabrao 49-godišnjeg Juna Azumija koji nema veliko iskustvo.

Analitičar i ekonomist s Instituta za istraživanje NLI tvrdi da je taj "izbor znak da će Noda slijediti svoju politiku kada je riječ o gospodarskim i fiskalnim pitanjima".

Noda čekaju brojni izazovi, a on je već treći premijer od kada je Japanska demokratska stranka (DPJ) preuzela vlast 2009. godine.

Japan je treće gospodarstvo po snazi u svijetu, ali se već izvjesno vrijeme nalazi u stagnaciji.

Noda se na konferenciji za novinare osvrnuo i na nuklearnu nesreću i rekao da je nakon Fukushime vrlo teško izgraditi nove reaktore te da se on radije zalaže za reaktivaciju zaustavljenih reaktora, nakon što se utvrdi da su potpuno sigurni.

"Bilo je predviđeno 14 novih reaktora, ali sada je to teško izvesti", rekao je Noda.

Dotaknuo je i pitanje japansko-kineskih odnosa i poručio da će sve učiniti za jačanje veza s Kinom.

"Želim s Kinom uspostaviti odnose koji će biti obostrano korisni. Također ću učiniti maksimum u izgradnji odnosa s ostalim susjedima, posebice Južnom Korejom i Rusijom", prenosi AFP riječi novog japanskog premijera.

Zaključio je, međutim, da savezništvo sa SAD-om ostaje "osovina japanske diplomacije i politike sigurnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙