FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen lošim gospodarskim podacima

LONDON, 1. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema drugim značajnim valutama na međunarodnim tržištima, nakon što su podaci iz eurozone pokazali pad proizvodnih aktivnosti diljem toga bloka, a dodatni pritisci se mogu očekivati ako slično pokažu i američki podaci.

Slabi rezultati ispitivanja među menađerima za upravljanje nabavom ističu slabosti u gospodarstvu, potičući jačanje franka prema euru i dolaru, dok ulagači pokušavaju testirati odlučnost švicarske središnje banke u pogledu obuzdavanja jačanja te valute, percipirane kao sigurno utočište za kapital.

Franak je prema euru tako ojačao za 1,5 posto, te se eurom trgovalo po 1,1377 franaka. Euro je tijekom dana oslabio i 0,8 posto prema dolaru, na najniže razine od oko 1,4260 dolara.

Dolar je prema franku oslabio za jedan posto, na 79,58 centima. Prema jenu je pak bio na dobitku, dosegnuvši oko 77 jena.

Pred današnju objavu američkih podataka Instituta za upravljanje nabavom (ISM) i ključno izvješće o zaposlenosti u petak, čini se da euro ima najviše za izgubiti temeljem naznaka slabosti i u europskom i globalnom gospodarstvu, s obzirom da se ne nazire rješenje dužničke krize.

Novi podaci o padu aktivnosti u sektoru proizvodnje većine zemalja eurozone potaknuli su veće prodaje eura, kažu analitičari. Ta se slabost proširila na Njemačku, najveće gospodarstvo eurozone, čije proizvodne aktivnosti su jedva porasle u kolovozu i oslabjele u odnosu na lipanj. Povjerenje u stabilnost eurozone poljuljano je naznakama da dužnosnici odgađaju olakšavanje dužničkih problema u Grčkoj i drugim zemljama, izazivajući napetosti na tržištima, a jača i zabrinutost u vezi zdravlja financijskih institucija u regiji.

"Zabrinutosti u vezi grčkog tereta dugova općenito glavni su čimbenik koji pritišće eura, a određenu komplikaciju predstavlja današnja objava gospodarskih pokazatelja iz eurozone", kazao je Stephen Gallo, čelnik tržišne analize u Schneider FX-u.

Franak je nastavio u srijedu započet rast nakon što je visoki dužnosnik švicarske vlade kazao da zemlja mora naučiti živjeti sa snažnom valutom, uz izostanak naznaka novih akcija središnje banke kojima bi se obuzdalo jačanje franka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙