FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje 10. skup neuromuskularnih bolesnika

ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Deseti hrvatski skup neuromuskularnih bolesnika pod nazivom "Bolje spriječiti nego liječiti", koji će okupiti predstavnike 31 udruge distrofičara iz cijele Hrvatske te roditelje djece s tom bolesti, održat će se danas i sutra u zagrebačkom hotelu Holiday.

Prvi dan skupa bit će medicinski te će liječnici koji se bave neuromuskularnim bolestima, od koje boluje oko 6000 osoba u Hrvatskoj, govoriti o terapijskom pristupu i dijagnostici neuromuskularnih bolesti, najavila je predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić.

Kako kod te bolesti dolazi i do smetnji disanja, na skupu će riječi biti i o kardiovaskularnim bolestima, Alma Rožman govorit će o važnosti vježbi disanja a Boro Nogalo o sustavima za poboljšanje ventilacija.

Sudionici skupa upoznat će se i s promjenama na koštano-zglobnom sustavu te njihovom prevencijom, kao i s prehranom i procesima hranjenja.

Drugi dan skupa posvećen je rehabilitaciji i ulozi centara i zajednice u prikupljanju potrebnih pomagala i razvoju rehabilitacije, kazala je Mirić istučući kao primjer Grad Zagreb koji je nabavio vrijedne uređaje za neuromuskularne bolesnike.

Ana Bobinac Georgijevski govorit će o rehabilitaciji u zajednici, Zvjezdana Žafa o primjerima dobre prakse rehabilitacije u Kataru, a Fran Vuljanić o ulozi fizioterapeuta u udrugama Saveza društava distrofičara Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙