FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama će govoriti u Nacionalnoj katedrali na komemoraciji 11. rujna

WASHINGTON/ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama govorit će u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu u večernjim satima 11. rujna na komemoraciji za žrtve terorističkih napada 11. rujna 2001., najavili su u srijedu organizatori skupa.

Trodnevna događanja, pod nazivom "Poziv na suosjećanje" osmišljena su kako bi se "odala pošta spomenu na poginule, liječile rane uzrokovane terorizmom i ratom, i dobila nova nada da krenemo naprijed kao zemlja", navodi se u priopćenju iz Nacionalne katedrale.

Sve će početi u petak 9. rujna, kada će ministar obrane Leon Panetta govoriti na "Koncert u počast," spomen-koncertu posvećenom žrtvama 11. rujna kao i više od 6.000 američkih vojnika koji su poginuli u ratovima u Iraku i Afganistanu.

U subotu, 10. rujna obitelji su pozvane da prisustvuju besplatnom javnom koncertu, nazvanom "Koncert za liječenje", objavili su organizatori.

Nedjelja 11. rujna počet će s ekumenskim bdjenjem na kojem će se vjerski velikodostojnici okupiti na molitvi a 12-tonska zvona katedrale označit će trenutke kada su oteti zrakoplovi udarili u Sjeverni i Južni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, u zgradu Pentagona u Washingtonu, i kada se četvrti zrakoplov srušio kraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, rekli su organizatori. Predsjednik Obama također planira posjetiti sva tri mjesta spomena ujutro 11. rujna.

Kasnije navečer, on i prva dama Michelle Obama nazočit će "Koncertu nade" u katedrali, gdje će predsjednik održati govor.

"Naša je nada da će nas komemoracija u katedrali, osobito uz sudjelovanje predsjednika Obame, pomaknuti dalje stazom ozdravljenja", rekao je kanonik katedrale Samuel T. Lloyd III.

Nacionalna katedrala pridružila se Nacionalnom Memorijalnom muzeju 11. rujna, Memorijalnoj zakladi Pentagona i Nacionalnom spomeniku letu 93, u obilježavanju 10. obljetnice tragičnih terorističkih napada Al Kaide 11. rujna 2001., u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Bijela kuća potvrdila je da će predsjednik Obama i prva dama Michelle Obama obilježiti 10. godišnjicu terorističkih napada od 11. rujna 2001. u Nacionalnoj katedrali, gdje će se u okviru komemoracije za žrtve održati ekumenska molitva i koncert, te da će predsjednik održati prigodni govor.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da će predsjednik Obama odati počast žrtvama terorističkih napada te izraziti zahvalnost svima koji su pomogli u spašavanju ranjenih i otkopavanju ruševina. On će također odati počast pripadnicima oružanih snaga koji su služili i služe u misijama u Afganistanu i Iraku, kao i drugim protu-terorističkim operacijama diljem svijeta.

Tijekom dana, predsjednik i prva dama posjetit će sve tri lokacije koje su iskusile terorističke napade prije 10 godina – južni dio Manhattana, Pentagon u predgrađu Washingtona, te Shanksville u Pennsylvaniji.

U terorističkim napadima Al Kaide dva su se oteta putnička zrakoplova zabila u nebodere blizance WTC-a u New Yorku, jedan u Pentagon, a jedan se oteti putnički zrakoplov srušio u ruralnom području Pennsylvanije, nakon što su putnici pokušali savladati otmičare.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg najavio je da će na komemoraciji u New Yorku biti i George Bush, koji je bio predsjednik SAD-a u vrijeme napada 2001. godine. Na komemoraciji u New Yorku bit će otvoren i memorijalni kompleks žrtvama terorizma na kojem su uklesana imena svih poginulih - u napadima u rujnu 2001. ali i u napadu u veljači 1993., kada je Al Kaida izvela prvi bombaški napad na Svjetski trgovinski centar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙