FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament u petak bira novog predsjednika

LJUBLJANA, 31. kolovoza 2011.(Hina) - Slovenski parlament u petak će na izvanrednoj sjednici primiti na znanje informaciju o ostavci ministrice unutarnjih pospova Katarine Kresal i pokušati izabrati svog novog predsjednika, odlučeno je u srijedu na kolegiju predsjednika parlamenta.

Kresal je prije mjesec dana dala ostavku na dužnost nakon što je protukorupcijska komisija izrazila sumnju da ugovor o najmu prostorija u kojima radi policija, a koji je ona potpisala, nosi obilježje korupcije.

Naime, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova su s vlasnikom zgrade, poduzetnikom Igorom Pogačarom s kojim se Kresal poznaje, dogovarali detalje kako prostorije trebaju biti opremljene još prije nego je javni natječaj na kojemu je trebao biti odabran najpovoljniji ponuđač bio zaključen.

Parlament će u petak biti informiran o razlozima ostavke Kresal, koja vodi Liberalne demokrate (LDS), stranku koja i dalje ostaje u Pahorovoj vladi koja više nema parlamentarnu većinu, te o prijedlogu Pahora da parlament kao privremenog vršitelja dužnosti imenuje sadašnjeg ministra pravosuđa Aleša Zalara.

Kako je nakon sastanka kolegija u srijedu izjavio Pavel Gantar, dosadašnji predsjednik parlamenta, njegova ostavka o kojoj je prošlog mjeseca informirao predsjednika Pahora danas je i službeno stupila na snagu, pa parlament treba izabrati novoga.

Pahor je već predložio da Gantarovo mjesto zauzme zastupnik LDS-a Ljubo Grmič koji za izbor treba 46 glasova zastupnika. Kako navode slovenski mediji, za Grmičev izbor mogla bi glasovati potrebna većina zastupnika iako dvije stranke u sadašnjoj manjinskoj vladi, u parlamentu s 90 mjesta, službeno imaju samo 33 glasa. Problematičniji je međutim daljnji razvoj događaja jer bi tijekom rujna parlament trebao glasovati i o rebalansu proračuna koji predlaže vlada, te o popuni pet ministarskih mjesta koja su ostala prazna nakon što su vladajuću koaliciju napustile dvije stranke, najprije Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), a onda i liberalna stranka Zares.

Premijer Borut Pahor izjavio je da će glasovanje o novim ministrima čija imena još nisu poznata biti i prilika da se vidi ima li njegova vlada većinsku potporu za reforme koje treba dovršiti ili će biti potrebni prijevremeni izbori krajem ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙