FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska vojska pretresa kuće u Hami

AMAN, 31. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Sirijske vojne snage uz potporu tenkova u srijedu pretražuju kuće u Hami u potrazi za aktivistima, nakon petomjesečnih prosvjeda protiv predsjednika Bašara al-Asada, rekli su stanovnici.

Pretresi su počeli samo dan nakon što su snage sigurnosti ubile najmanje četiri osobe iz grupe prosvjednika koja je prethodno izašla iz džamije u kojoj se obilježavao zadnji dan ramazana, muslimanskoga svetog mjeseca tijekom kojega je Asad pojačao vojne napade na demonstrante.

Vojska je "pročešljala" nekoliko gradova ubivši pritom mnoštvo ljudi, nakon čega su slijedile sankcije Zapada i kritike arapskih zemalja, no nerede u kojima je od početka pobune, prema podacima UN-a ubijeno oko 2.000 civila, nije uspjela slomiti.

Prosvjednici nisu uspjeli s vlasti svrgnuti Asada, no nastavljaju s prosvjedima, ohrabreni padom libijskog vođe Moamera Gadafija i sve većim međunarodnim pritiskom na sirijske vlasti, uključujući i planirani EU-ov embargo na naftnu industriju kojim bi se prekinuo dotok novca Asadu.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame, koja je već nametnula sankcije na sirijsku naftnu industriju te uvela sankcije bankama u vlasništvu države, u utorak je zamrznula i imovinu ministra vanjskih poslova Valida al-Mualema te još dvojice visokih sirijskih dužnosnika.

U Hami su održani najmasovniji prosvjedi tijekom 41-godišnje vladavine Asadove obitelji. To je prvi grad koji je vojska napala tijekom ramazana. Vlasti su kazale kako će se vojska povući do polovine kolovoza, no stanovnici su u srijedu za Reuters rekli kako je grad i dalje pun Asadovih vojnika. "Nekoliko tenkova i više desetaka autobusa parkirano je na mostu Al-Hadid na istočnome ulazu u grad Hamu. Nekoliko stotina vojnika ušlo je u četvrti Kusur i Hamidiju kojima odjekuje pucnjava", rekao je u razgovoru telefonom za Reuters lokalni aktivist koji se predstavio kao Abdelrahman.

Predstavnici stranih medija uglavnom su protjerani iz Sirija nakon početka pobune u ožujku, pa je vrlo teško dobiti vjerodostojne informacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙