FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

SAVUDRIJA - U dječjem odmaralištu "Vladimir Nazor" u Savudriji održano je 10. jubilarno državno natjecanje Susreta djece hrvatskih branitelja na kojem su sudjelovala djeca iz svih županija u dobi od 7 do 15 godina, priopćili su sinoć iz Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR). Finalisti su se kvalificirali na izlučnim međužupanijskim natjecanjima koja su održana u lipnju u Velikom Trgovišću, Otoku, Ivanić Gradu i Biogradu na moru, a djeca su se natjecala u malom nogometu, odbojci, graničaru, likovnoj i glazbenoj radionici, modeliranju, stolnom nogometu, elektronskom pikadu i play stationu. Kroz jubilarne susrete prošlo je 3500 djece čiji su roditelji članovi svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a cilj susreta je međusobno druženje, upoznavanje i stvaranje trajnih prijateljstava te upoznavanje djece sa stečevinama Domovinskog rata i edukacija. U okviru državnog natjecanja su i dodatni sadržaji: škola u prirodi, ekologija i ostalo, a u što su uključeni Odred izviđača Javor iz Zagreba, Ronilački klub AdriatiCro Zagreb i Hrvatski ronilački klub Zagreb. Susrete je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a otvorio ih je državni tajnik tog ministarstva Zoran Komar.

RIJEKA - Predstavom Ivane Mueller "While we were holding it together" u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku sinoć je otvoren Zoom festival u Rijeci. Koreografkinja i spisateljica Ivana Mueller će se na ovogodišnjem festivalu predstaviti s tri predstave - uz večerašnju i predstavama "Partitura" i "60 minuta oportunizma". Riječka udruga "Prostor plus" izvest će program "Ovo je predstava za sedam izvođača i publiku", riječka kazališna radionica "Malik" predstavu "13 zadataka za novu budućnost". U programu festivala su još i dvije slovenske predstave i to dokumentarna predstava koja se bavi pitanjem identiteta "Što nas je više to smo prije na cilju" tročlanom skupinom umjetnika koji se nazivaju Janez Janša, te predstave u formi koncerta skupine "Wanda and Nova Deviator". Organizator programa je riječka udruga Drugo more a financijski su ga podržali Europska komisija, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Robert Bosch Stiftung. Festival se održava do 4. rujna u prostorima Hrvatskom kulturnog doma na Sušaku, Hartere, kluba Palach i udruge Molekula.

ZAGREB - Skupna izložba dvoje mladih hrvatskih i jedne austrijske umjetnice pod nazivom "Donauraum - Donautraum" otvorena je sinoć u Galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Izložba "Dunav - životni prostor i san" nastala je kao rezultat suradnje između bečke galerije Galerije Baeckerstrasse 4 i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) s ciljem poticanja i razvoja kulturnog dijaloga između Austrije i Hrvatske. "Pokrenuta s početnom idejom propitivanja stambenih prostora izložba objedinjuje radove umjetnika koji gradu pristupaju na način koji nadilazi tipično urbano", rekla je kustosica izložbe Maja Rožman. Na izložbi su predstavljeni radovi hrvatskog vizualnog umjetnika i dizajnera Elvisa Krstulovića, likovne umjetnice Tonke Maleković, dobitnice brojnih nagrada koja je dosad izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, te austrijske produkt dizajnerice Judith Saupper. Izložba u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu bit će otvorena do 21. rujna, nakon čega seli u Vukovar, pa u Beč.

DUBROVNIK - U sklopu Festivala komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji sinoć su u Kneževu dvoru u Dubrovniku nastupili violinist Julian Rachlin i pijanist Itamar Golan. Oni su izveli četiri sonate za violinu i glasovir Ludwiga van Beethovena. Na programu su bila prva Bethowenova sonata za violinu i glasovir posvećena jednom od njegovih učitelja Antoniu Sallieriu, potom sonata u F-duru tzv. "Proljetna", Sonata za violinu i glasovir tzv. "Kreutezerova" koju je Beethoven napisao 1803. godine te Sonata za violinu u G-duru, posljednja skladateljeva sonata za violinu.

ZAGREB - Kratkometražni animirani filmovi, iz produkcije ili distribucije "Bonobostudija" iz Zagreba sudjelovat će ovaj tjedan na uglednim međunarodnim festivalim u Londonu te u Sao Paulu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Od 26. kolovoza do 4. rujna održava se Međunarodni filmski festival animiranog filma u Londonu, LIAF, najveći britanski festival animacije za čiji su natjecateljski program odabrana i tri hrvatska filma, "Dove sei, amor mio" (2011.) Veljka Popovića, "Čudnovati izum" (2010.) Dine Krpana i "Nova hipi budućnost" (2011.) Dalibora Barića. Popovićev film "Dove sei, amor mio" uvršten je i u natjecateljski program 22. međunarodnog festivala kratkog filma u Sao Paulu, dok će "Nova hipi budućnost" na istom festivalu biti prikazan u posebnom programu. Taj se festival održava od 25. kolovoza do 2. rujna, a riječ je o jednom od najvećih festivala kratkoga filma u Južnoj Americi. I tijekom rujna hrvatski filmovi nastavljaju svoja gostovanja na inozemnim festivalima, eksperimentalni film "Pain So Light That Appears As Tickle" (2010.) Dalibora Barića početkom rujna sudjelovat će na festivalu L'Etrange, što će se održati od 2. do 11. rujna u Parizu, a filmovi "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića i "Cvijet bitke" (2011.) Simona Bogojevića Naratha na Međunarodnom festivalu animacije "Animanima" u Čačku, što će se održati od 7. do 10. rujna.

ZAGREB - Otvorene su prijave filmova za natjecateljski program kratkometražnog izdanja Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma što će se održati u Zagrebu od 29. svibnja do 3. lipnja iduće godine, izvijestili su organizatori. Rok za prijavu filmova je 1. veljače, a prijaviti se mogu kratkometražni animirani filmovi u trajanju do 30 minuta, nastali nakon 1. siječnja prošle godine. Filmovi se prijavljuju u kategorijama "Veliko natjecanje", "Studentsko natjecanje", "Natjecanje filmova za djecu" i "Natjecanje namjenskih filmova". Detaljnije informacije o natjecateljskim kategorijama i uvjetima prijave filmova nalaze se na web stranicama Animafesta, www.animafest.hr. Svjetski festival animiranog filma Animafest u svojoj je skoro četrdesetogodišnjoj povijesti sustavno pratila svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa. Nastao na tradiciji Zagrebačke škole crtanog filma, Animafest je svojom orijentacijom ka autorskom filmu izgradio ime koje se veže uz jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija na području animiranog filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙