FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MONTREAL

Kanađanin koji je ostao praznih džepova pronašao je pomalo neuobičajen način za plaćanje računa u restoranu: prešao je preko ceste, orobio benzinsku crpku u susjednoj ulici i vratio se platiti ručak, priopćila je mjesna policija. Cory Henderson (21) izašao je u petak navečer iz restorana "Browns Social House" u sjevernom Vancouveru na zapadu Kanade, ne plativši račun od 38 dolara, na što je konobar pošao za njim. Mladić mu je rekao neka pozove policiju, dodavši da će on biti na benzinskoj crpki preko puta. Nekoliko minuta poslije, policijska postaja u sjevernom Vancouveru primila je dojavu o razbojstvu na istoj crpki. Henderson je, zaprijetivši radniku na crpki odvijačem, otišao s novcem iz blagajne, po priopćenju policije. Kao što je i obećao, mladić se vratio u restoran, platio račun, nakon čega se predao u ruke policiji, piše u priopćenju mjesne ispostave Kanadske kraljevske policije. Hendersona je sud u tome gradu optužio za krađu, za "prijevaru radi nabave hrane" i za posjedovanje oružja radi počinjenja kaznenog djela. Oslobođen je uz jamčevinu, a idućeg tjedna se opet mora pojaviti na sudu.

BOSTON

Davno izgubljeni stric američkog predsjednika Baracka Obame uhićen je zbog vožnje u pijanom stanju i pritvoren bez prava na jamčevinu zbog ilegalnog boravka u SAD-u, nakon što je navodno policiji rekao da će jamčevinu urediti preko Bijele kuće. Onyango Obama (67) uhićen je 24. kolovoza u Framinghamu, 30 km zapadno od Bostona, nakon što se po navodima policije, nije zaustavio na znaku stop i gotovo izazvao sudar policijskog vozila i svog terenca, izvijestili su u ponedjeljak američki mediji. Nakon što je uhićen, upitan je želi li telefonski poziv da dogovori jamčevinu. "Mislim da ću nazvati Bijelu kuću", kazao je prema policijskom izvješću. Onyango Obama, podrijetlom iz Kenije, polubrat je pokojnog oca američkog predsjednika. On se izjasnio da nije kriv i zadržan je u pritvoru bez jamčevine po nalogu američke Imigracijske i carinske službe (ICE). Bijela kuća nije imala komentara.

WASHINGTON

Međunarodna svemirska postaja (ISS) možda će letjeti bez posade jer je svi astronauti moraju napustiti krajem studenoga ako ruska svemirska letjelica Sojuz ne bude mogla letjeti do postaje, objavila je u ponedjeljak američka svemirska agencija NASA. Ostane li ruska raketa Sojuz prizemljena i nakon sredine studenoga, neće se moći lansirati nova posada prije nego što sadašnji stanovnici ISS-a budu morali otići. Ruski opskrbni brod Progres sa 2,9 tona opreme za ISS uništen je za vrijeme polijetanja prošloga tjedna, a riječ je o letjelici sličnoj onoj koja se u ruskom svemirskom programu upotrebljava za lansiranje astronauta. Tri od šest astronauta ISS-a u međuvremenu će ostati u orbiti najmanje dodatnih tjedan dana. Oni su se trebali vratiti na Zemlju 8. rujna, a lansiranje nove posade krajem rujna također je odgođeno. Otkad su Sjedinjene Države završile svoj program "space shuttle", ruske rakete su jedini način transporta do ISS-a.

PARIZ

Klimatske promjene izazivaju stres odraslih i tjeskobu djece i bitno djeluju na mentalno zdravlje ljudi, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio australski državni Institut za proučavanje klime, koji drži da je taj problem i dalje premalo istražen. "Klimatske promjene ne izazivaju samo fizičke i materijalne štete. Nedavna prošlost pokazuje da su ekstremne klimatske promjene izazvale ozbiljne opasnosti po zdravlje, uključujući i duševno zdravlje i dobrobit zajednica", ističe se u zaključcima australskog instituta. Institut za klimu navodi da svaka peta osoba reagira stresom ili očajem na ekstremne klimatske promjene koje izazivaju npr. sušu ili poplave, što je bio slučaj posljednjih godina u nekim dijelovima Australije. Nakon ekstremnih klimatskih epizoda primjećeno je i pretjerano uživanje u alkoholu i neka istraživanja ističu povezanost između vrućina i suše i viših stopa samoubojstava, navodi nadalje ta organizacija.

NEW YORK

Boks nije prikladan za djecu i tinejdžere, upozorile su u ponedjeljak najveće organizacije pedijatara u SAD-u i Kanadi, pozivajući svoje članove da se energično usprotive boksu za mlade zbog opasnosti od ozbiljnih ozljeda mozga i lica. Potres mozga je najčešća ozljeda koja se javlja u boksu, pa roditelji trebaju ohrabriti svoju djecu da pronađu sportove koji nisu usredotočeni na udarce u glavu i lice, kaže se u zaključcima izjave o novoj politici Američke akademije za pedijatriju i Kanadskog pedijatrijskog društva, objavljenim u ponedjeljak na web stranici časopisa Pediatrics. "U boksu, djeca i mladi se potiču i nagrađuju za udaranje u glavu. Mi kažemo, ne stavljajte djecu u sport u kojem se udarci u glavu odobravaju i potiču", rekao je dr. Claire LeBlanc, suautor izjave o novoj politici i predsjednik Kanadskog pedijatrijskog društva.

HONG KONG

Pretilost je, u skupini najrazvijenijih zemalja svijeta, najraširenija u Britaniji i SAD-u i uz održavanje sadašnjih trendova do 2030. godine polovica muškaraca i žena u SAD-u bit će pretila, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Pretilost sve brže gura pušenje s mjesta prvog i najvažnijeg uzročnika kroničnih bolesti koji se može spriječiti i do 2030. godine stvorit će novih 7,8 milijuna slučajeva dijabetesa, 6,8 milijuna slučajeva srčanih bolesti i moždanih udara te novih 539 tisuća slučajeva raka u SAD-u. Sada je oko 32 posto muškaraca i 35 posto žena u SAD-u pretilo, prema istraživanju koje je vodila Škola narodnog zdravlja pri Sveučilištu Columbia u New Yorku. U Britaniji će pretilost sa sadašnjih 26 posto do 2030. zahvatiti 41 do 48 posto muškaraca i 35 do 43 posto žena, upozoravaju stručnjaci dodajući da će se zbog toga broj dijabetičara povećati za 668 tisuća, broj oboljelih od bolesti srca za 461 tisuću i bit će 130 tisuća novih slučajeva raka.

LOS ANGELES

Američka R&B pjevačica Beyonce Knowles objavila je u nedjelju u Los Angelesu da ona i njezin suprug očekuju dijete, javlja časopis People. "Imam iznenađenje", kazala je zvijezda (29) nježno milujući svoj lagano zaobljeni trbuh na dodjeli nagrada MTV-ja. Njezinu trudnoću kasnije je i formalno potvrdio njezin predstavnik za medije. Beyonce je tri godine u braku s također velikom glazbenom zvijezdom, reperom Jay-Z-ijem. Beyonce je jedna od najnagrađivanijih zvijezda u SAD-a, a od početka karijere prodala je oko 75 milijuna albuma. Po pisanju časopisa Forbes, ona je jedna od najbogatijih glazbenica u SAD-a, a računa se da je samo 2010. godine zaradila više od 87 milijuna dolara, te tako pretekla Britney Spears, Lady Gagu i Madonnu.

TOULOUSE

Francuski par zaboravio je osmogodišnje dijete na odmorištu uz cestu shvativši to tek nakon 70 kilometara i sat i pol vožnje, priopćeno je u ponedjeljak iz francuske žandarmerije. Roditelji iz šireg pariškog područja zaustavili su kamp-kućicu u subotu navečer na odmorištu uz nacionalnu cestu u području Gersa, na jugoistoku zemlje. Potom su krenuli u pravcu Pirineja, ali bez sina. Dijete je ostalo samo neko vrijeme dok se prolaznici nisu zabrinuli i na kraju uzbunili policiju. Proteklo je možda sat vremena između odlaska roditelja i dolaska policajaca. No, trebalo je još pola sata da roditelji uoče što su učinili i u panici nazovu policiju. Po povratku, pokupili su dijete u žandarmeriji. Policija je odlučila da neće podići prijavu protiv nemarnih roditelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙