FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

PULA - Premijerka Jadranka Kosor odgovarajući u Puli na pitanje novinara da komentira optužbe oporbe kako troši novac poreznih obveznika na predizborni "road show", ocijenila da je oporbi očito jedini program da kritizira dok vlada mora raditi i donositi važne odluke, poput raspisivanja međunarodnog natječaja za najboljeg investitora koji će realizirati važan projekt za istarski i hrvatski turizam "Brijuni rivijera". Odgovarajući na pitanje o medijskim nagađanjima u vezi s prijedlogom slovenskog premijera Boruta Pahora da posreduje u mirenju nje i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića izjavila je kako osobno ne zna je li to inicijativa za mirenje. "Što se mene tiče, ja se ni s kim ne svađam, samo iznosim nacionalne i strateške interese hrvatske vlade. Aposolutno je dopušteno premijerki Republike Hrvatske da iznosi povijesne činjenice i jača gospodarski potencijal svoje zemlje. Tako je bilo u mom odlasku na Kosovo, kao i u slučaju proslave Dana pobjede, kada sam iznosila samo činjenice, kao i to da smo mi bili žrtva agresije i da smo se branili i oslobađali svoju zemlju. Tu me nitko ne mora miriti ni s kim", istaknula je Kosor u Puli nakon druge sjednice povjerenstva Brijuna rivijere. Na pitanje o poziciji MOL-a u Ini o tome da on ne bi trebao imati više od 49,9 posto upravljačkih dionica, premijerka Jadranka Kosor odgovorila je kako vlada treba apsolutno učiniti sve kako bi zaštitila strateške interese Hrvatske. Pritom je dodala kako se "naša država u vezi sa zakonima mora ponašati kao članica Europske unije te donositi zakone i propise temeljene na pravnoj stečevini EU-a".

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su danas Protokol o zajedničkom radu tijekom prethodnog i kaznenog postupka kojim se objašnjavaju procedure postupanja, objavio je danas MUP. Primjena tog protokola počinje 1. rujna ove godine, kada počinje i potpuna primjena novog Zakona o kaznenom postupku po kojemu će istrage za sva kaznena djela ubuduće voditi tužitelji, a ne više istražni suci. U protekle dvije godine taj se model primjenjivao samo u "uskočkim" slučajevima. U MUP-u kažu da je protokol potpisan upravo sa svrhom što učinkovitije primjene ZKP-a, ali i zakona o državnom odvjetništvu, USKOK-u te o policijskim poslovima i ovlastima. Na potpisivanju su bili ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Tomislav Karamarko, koji je rekao da se spomenutim protokolom potpuno razjašnjavaju pozicije i jasno dijele uloge državnog odvjetništva i policije. "Neće dolaziti do kolizija, zabuna i poklapanja, već ćemo doista biti dobro usklađeni", rekao je Karamarko i dodao kako razvoj odnosa među institucijama ima svoje zakonitosti, uspone i padove, no one rade za društveno dobro. "Od danas se težište premješta na edukaciju policijskih službenika i državnih odvjetnika na terenu, što će se činiti zajedničkim snagama, dok konstantno prisutni trebaju biti suradnja i razumijevanje. Nadam se da ćemo tim pristupom ostvariti rezultate", rekao je Bajić. Ocijenio je da su omogućeni takvi uvjeti koji će pokazati da su policija i državno odvjetništvo, uz pomoć novoga ZKP-a, drugih zakonskih okvira i spomenute edukacije, "beskompromisni borci protiv kriminala".

ZAGREB - Sisački biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog, mons. Vlado Košić, uputio je danas čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftiji Ševku Omerbašiću, te vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj u povodu ramazanskog Bajrama. „Nakon mjeseca Ramazana, posta, molitvi i dobrih djela, od srca vam želim da ramazanski Bajram provedete dobrog zdravlja, jedinstveni u miru i sreći.“ zaželio je u svojoj čestitci biskup Košić vjernicima islamske vjeroispovijesti. Biskup Košić, čestitku je poslao i gospodinu Alemu efendiji Crnkiću, glavnom imamu u Sisku, priopćeno je večeras iz Sisačke biskupije.

KORNATI - Polaganjem vijenaca na spomen ploču kod Vatrogasnog doma u Tisnom te na grobove poginulih tišnjanskih vatrogasaca, danas poslijepodne službeno je počelo obilježavanje četvrte tužne obljetnice kornatske tragedije, u kojoj je, gaseći požar na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine, smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a preživio je jedino vatrogasac Frano Lučić. Sutra na obljetnicu najvećeg vatrogasnog stradanja u Hrvatskoj, vijenci će biti položeni i na spomen ploču pred Javnom vatrogasnom postrojbom u Šibeniku. Potom će se obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi prijatelji, kolege kao i izaslanstva državne i lokalne vlasti uputiti na otok Kornat, u uvalu Šipnat, na mjesto stradanja vatrogasaca. U novouređenoj kapelici sv. Florijana na Kornatu bit će služena misa zadušnica za poginule vatrogasce, a potom će okupljeni obići križeve sagrađene u tehnici suhozida u znak sjećanja na stradalih 12 vatrogasaca.

Vodičani će se poginulih vatrogasaca s Kornata sjetiti velikim vatrogasnim Mimohodom koji će se održati 4. rujna.

DIVULJE - Iz Vatrogasno operativnog centra (VOC) Divulje Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) večeras su priopćili kako je tijekom popodneva ugašeno nekoliko požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalamtinskoj županiji. Požar na predjelu Galovca, u Zadarskoj županiji, za kojeg je dojava primiljena oko 14 sati, ugašen je u 16,30 sati. U gašenju su sudjelovali Javna vatrogasna postrojba (JVP) Zadar, dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Galovac i Sukošan te iz zraka jedan Air Tractor. U požaru je izgorjela trava i nisko raslinje na površini od oko 0,6 hektara. Požar otvorenog prostora na predjelu Zečevo-Ležajići (Kistanje) u Šibensko– kninskoj županiji, koji je dojavljen u 10,20 sati, ugašen je u 16,30 sati. U gašenju su sudjelovali DVD Ervenik, Dubravice i Kistanje te dva Air Tractora. U požaru je izgorjela trava, nisko raslinje i hrastova šuma na oko 4 hektara. Požar na predjelu Prugovo - Maleši, u Splitsko - dalmatinskoj županiji, koji je dojavljen u 15,45 sati, ugašen je u 16,30 sati. U gašenju su sudjelovali pripadnici DVD Zagora, te iz zraka tri kanadera. U požaru je izgorjela trava i nisko raslinje na površini od oko 2,25 hektara. Požar otvorenog prostora na predjelu Dubrave (Mosor), koji je dojavljen u VOC-a Split u 13 sati, ugašen je u 18,30 sati. U gašenju su sudjelovali pripadnici DVD-ova Gata, Omiša, Kučića, Žrnovnice i Dugog Rata kao i tri kanadera i jedan helikopter sa sustavom za gašenje. U požaru je izgorjela oko 6 hektara borove šume, navodi

BILAJ - Izaslanstva grada Gospića i Bilaja te udruga iz Domovinskog rata prisjetila su se danas početka srpske agresije na to područje 1991., te su zapalila svijeće i položila vijence za poginule hrvatske branitelje. Naime, na današnji dan prije dvadeset godina, 29. kolovoza 1991. srpski agresor je granatama napao Bilaj, a iza ponoći 29. na 30. kolovoza 1991. sa 40-tak granate napadnut je Gospić. Bio je to početak nametnutog krvavog rata na taj dio Like, tijekom kojeg su, na početku u neprijateljskom okruženju, stanovnici Bilaja a kasnije uz pomoć Hrvatske vojske i policije, uspjeli obraniti svoje domove. Na taj su način pridonijeli i obrani Gospića u kojem je branjena i obranjena kralježnica Hrvatske, istaknuto je na obilježavanju 20. obljetnice ratnih događaja i junačke obrane od prvog napada na Bilaj i Gospić. Izaslanstva grada Gospića i Bilaja, predvođena potpredsjednikom Vlade ministrom Darkom Milinovićem, te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Rijeke i Zagorja, položila su vijence i zapalila svijeće za poginule pripadnike Hrvatske vojske s područja Rijeke, kod središnjeg križa u Bilaju. Na mjesnom groblju u Bilaju zapaljene su svijeće i položeni vijenci u spomen na 218 žrtava komunističkog i četničkog terora iz Bilaja i Barleta, ubijenih od l941. do 1995. godine. U pećini Sv. Stjepana u Bilaju u kojoj se tijekom Domovinskog rata sklanjao narod, za sve poginule Hrvatske branitelje i civilne žrtve rata služena je misa.

SPLIT/DUBROVNIK - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 17,30 sati dojavu od Vatrogasnog operativnog centra (VOC) Split o požaru otvorenog prostora na predjelu Sv. Ante-Biokovo (Krstatice), priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Gori trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije, a iz zraka dva helikoptera sa sustavom za gašenje. Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije dojavio je u 17,35 sati požar otvorenog prostora na predjelu Stravča-Duba Konavoska. Gori trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage Dubrovačko-neretvanske županije te iz zraka dva kanadera i air traktor.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. kolovoza, iz više nevladinih udruga poručili su, u zajedničkom priopćenju, kako se na taj dan svijet prisjeća osoba koje su nestale u oružanim sukobima, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati te su naglasili da svaka obitelj ima pravo saznati gdje su njihovi najbliži. Takođe su upozorili kako je, unatoč poduzetim mjerama i aktivnostima u Hrvatskoj, pitanje nestalih i danas najaktualnije humanitarno pitanje ratnih posljedica u Hrvatskoj. "Iako je poduzetim mjerama i aktivnostima nadležnih tijela Republike Hrvatske - (Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti) i međunarodnih organizacija (Hrvatski Crveni križ, Međunarodna komisija za nestale osobe) - riješena većina slučajeva nestalih i nasilno odvedenih osoba tijekom i neposredno nakon Domovinskog rata (u posljednjih pet godina iz 143 masovne i 1.200 pojedinačnih grobnica ekshumirano je 4.678, a identificirano 3.748 posmrtnih ostataka), pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najaktualnije humanitarno pitanje ratnih posljedica u Hrvatskoj", stoji u zajedničkom priopćenju udruga: B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative, CESI, Delfin, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Homo, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA Centar, Srpski demokratski forum i UPIM-a. Iz tih udruga navode kako se još 1.804 osobe vode kao nestale, dok je za više od 400 osoba još uvijek otvoren zahtjev za traženje posmrtnih ostataka.

ZAGREB - Nakon jesenskog upisnog roka, u prve razrede srednjih škola upisano je 49.790 učenika, a ostala su još 5123 slobodna mjesta, objavilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na svojim internetskim stranicama. Najviše slobodnih mjesta - 2293 ostalo je u trogodišnjim programima izobrazbe, a najmanje, samo četiri, u petogodišnjem programu izobrazbe u koji je dosad upisano 1139 učenika, što je 34 mjesta više od prvotno odobrene kvote od 1105 mjesta. Kad je pak riječ o trogodišnjim programima izobrazbe, od ukupno 2293 slobodna mjesta najviše ih je - 1355 ostalo u jedinstvenome modelu obrtničke škole, a po broju slobodnih mjesta slijede industrijska i srodna škola te klasični model obrtničke škole. I u četverogodišnjem programu izobrazbe ostala su još 1402 slobodna mjesta, a u gimnazijama su slobodna još 774 mjesta. Diljem Hrvatske u gimnazije je, nakon jesenskog upisnog roka, u prve razrede upisano 13.898 učenika. I u programima niže stručne spreme ostalo je 177 slobodnih mjesta, a u te programe upisana su 1092 učenika. Slobodno je i 186 mjesta u posebnim i prilagođenim programima u koje je nakon jesenskog upisnog roka upisano 365 učenika. Za nove srednjoškolce ostalo je i 190 slobodnih mjesta u glazbenim i baletno-plesnim programima te 29 slobodnih mjesta u programima likovne umjetnosti i dizajna.

OSIJEK - Akcijom "DOHA" osječka policija razbila je lanac krijumčara cigareta za koje se sumnja da su od travnja do kraja kolovoza iz BiH i Srbije u Hrvatsku ilegalno prevezli 70 tisuća kutija raznih cigareta i time oštetili državni proračun za najmanje 1,35 milijuna kuna. Tri su osobe privedene u istražni centar osječkoga Županijskoga suda, a ostalih 13 članova krijumčarske skupine branit će se sa slobode, doznaje se u osječkoj policiji, koja osumnjičene tereti za ukupno 55 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora. Time su, kažu u policiji, na ime trošarina, PDV-a i posebnog poreza na promet duhanskih prerađevina oštetili državni proračun za najmanje 1,35 milijuna kuna. Završni dio akcije izveden je 26. i 27. kolovoza, kada je provedena kriminalistička istraga nad 24 osobe. U akciji je pregledano 30 stanova i drugih prostorija te osobnih automobila, pri čemu je pronađeno i oduzeto više od 6000 kutija raznih vrsta cigareta i 34 kilograma sitno rezanog duhana, manja količina marihuane, dva računala i dva osobna automobila kojima su se krijumčarile cigarete.

SISAK - Osmero Siščana uhvaćeno je u krađi više od dvije tone starog željeza iz reciklažnog prostora tvrtke u sisačkome naselju Novome Pračnu, doznaje se danas u policiji. Sisački policajci zaprimili su u petak poslijepodne dojavu o krađi otpadnog željeza te su nakon dolaska zatekli osam osoba iz Siska, među kojima je bila i jedna žena. Policijskom istragom utvrđeno je da su s otvorenoga reciklažnog prostora iz zemlje iskopali 2340 kilograma starog otpadnog željeza, vrijednog oko pet tisuća kuna, koje su kolicima vozili i na rukama nosili prema obližnjem naselju u kojemu žive. Ukradeno željezo vraćeno je vlasniku, a protiv kradljivaca su podnesene kaznene prijave.

SPLIT - Požar otvorenog prostora na predjelu Korešnice, kod Libovca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ugašen je u 16,50 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara, koji je dojavljenu u 14,20 sati u Vatrogasno operativno središte Divulje, sudjelovali su javna vatrogasna postrojba (JVP) Split te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Žrnovnica, DVD Solin, DVD Podstrana i DVD Vranjic. Iz zraka požar je gasio helikopter sa sustavom za gašenje. U požaru je izgorjela borova šuma na površini od oko 400 metara četvornih.

ZAGREB/RIJEKA - Policija je uhvatila 37-godišnjeg lopova iz Marije Bistrice koji je u srpnju i kolovozu prošle i ove godine "ljetovao" na otocima Cresu i Lošinju i krao po autokampovima. Policija iz Malog Lošinja sumnjiči ga za provalu u 29 kamp-prikolica, vozila za kampiranje i šatora u pet autokapova na Cresu i Lošinju iz kojih je najviše krao novac. No, u provalničkom pohodu krao je i prijenosna računala, mobitele, zlatni i srebrni nakit, bankovne kartice i druge predmete. Njegove žrtve su turisti iz Njemačke, Italije, Austrije, Švicarske, Slovenije, Češke i Poljske.

KASTAV - U prometnoj nesreći koja se dogodila danas na cesti između Rijeke i Kastva poginuo je motociklist, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Nesreća se dogodila u 14,20 sati u Ćikovićima, naselju na području grada Kastva.

Po dosad dostupnim informacijama, motociklist je u zavoju, pretječući drugi motocikl, pao i podletio pod teretno vozilo "peugeot" koje je nailazilo iz suprotnog smjera. Umro je na mjestu nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙