FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: vojska se bori protiv prebjega

AMAN/ISTANBUL, 28. kolovoza 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu sukobile su se tijekom noći u blizini sjeveroistočnog predgrađa Damaska s vojnim dezerterima koji su odbili pucati na prodemokratske prosvjednike, prenosi u nedjelju Reuters pozivajući se na stanovnike grada.

Deseci vojnika napustili su vojne redove i prebjegli u al-Gutu, područje farmi i voćnjaka, nakon što su Asadove snage pucale po prosvjednicima u Harasti, predgrađu Damaska, kako bi spriječile njihovo prodiranje u središte glavnog grada. Ovo su prva izvješća o dezertiranju oko Damaska, gdje je stacionirana glavnina Asadovih vojnopolicijskih snaga.

Sirijske vlasti, koje su protjerale nezavisne medije, opovrgavaju da je došlo do napuštanja jedinica. Asadova oporba, međutim, tvrdi posve suprotno i navodi da je velik broj časnika srednjeg ranka prebjegao iz vojske.

Pet mjeseci nakon početka masovnih prosvjeda protiv njegova režima, Asad je pod sve većim pritiskom oporbe, ali i ministara vanjskih poslova Arapske lige koje su ga na izvanrednom zasjedanju u Kairu pozvali da zaustavi krvoproliće "prije nego li bude prekasno".

Istovremeno iz Turske stiže vijest da Ankara više nema povjerenja u režim sirijskog predsjednika Asada. Kako javlja AFP, predsjednik Abdullah Gul je izjavio da je "stanje u Siriji doseglo dno".

"Nemamo više povjerenja. Cijeli bi svijet trebao znati da smo uz sirijski narod.....Ključan je narod", kazao je Gul.

"Danas u svijetu nema više mjesta za autoritarne vlade, samo jednu stranku, zatvorene režima. Ili će ih se smijeniti silom ili će lokalne vlasti preuzeti vladajuću ulogu", dodao je.

Ankara je kritizirala nemilosrednu represiju Asadovih snaga nad prosvjednicima, no dosad nije tražila ostavku sirijskog predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙