FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manifestacija "Hlebinska škola" okupila brojne umjetnike i posjetitelje

HLABINE, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Hlebine, središte hrvatske naive danas je na završnoj manifestaciji "Hlebinska škola" okupilo nekoliko desetaka slikara i kipara ovog umjetničkog izričaja, ali i obrtnike koji njeguju stare zanate te mještane i brojne posjetitelje.

"Hlebinska škola" je ove godine bila podijeljena u četiri dijela, a posljednji dio, koji nosi naziv po slici Ivana Generalića "Pod kruškom", održava se danas ispred Galerije Hlebine, ali u nju je uključeno i cijelo selo koje posjetiteljima želi predočiti kakav je bio život 30-ih godina kada se rađala naivna umjetnost u Hrvatskoj.

Na otvorenju manifestacije, predstavnik organizatora povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar rekao je kako su Hlebine neiskorišteni brend.

Još 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je vladala svojevrsna neorganiziranost, u ovo je mjesto dolazilo 20 tisuća posjetitelja godišnje, a danas jedva tisuću, kazao je. Špoljar smatra kako je potrebno uz pomoć umjetnika, djelatnika u kulturi, lokalnih vlasti i turističkih djelatnika revitalizirati ovaj brend, ali na način da uz slikarstvo Hlebine budu tretirane kao svojevrsno etno-eko selo.

Objasnio je da je upravo zato pokrenuta manifestacija "Hlebinska škola" koje bi trebala postati tradicionalna.

Osim izlagačkog dijela, danas se u Hlebinama održava i okrugli stol na kojem će se pokušati odgovoriti na pitanje, kako u budućnosti tretirati brend Hlebine koji iz godine u godinu gubi na snazi.

Organizator manifestacije je tvrtka Pastorala iz Koprivnice, a suorganizatori su Općina Hlebine i Županija koprivničko-križevačka, a cijeli projekt podupire Ministarstvo turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙