FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademik Reiner predstavit će nove smjernice za liječenje dislipidemija

ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Na Europskom kardiološkom kongresu, koji sutra počinje u Parizu i traje do 31. kolovoza, bit će predstavljene prve europske smjernice za liječenje dislipidemija, koje su zajednički sačinili Europsko kardiološko društvo i Europsko društvo za aterosklerozu, a voditelj radne skupine za njihovu izradu bio je akademik Željko Reiner, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb i predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, priopćeno je danas iz akademije.

Dislipidemije ili poremećaji masnoća u krvi su najvažniji čimbenik rizika odnosno uzrok bolesti srca i krvnih žila, poglavito infarkta srca, koronarne bolesti i moždanog udara, a to su bolesti od kojih umire svaki drugi građanin Europe, ali i Hrvatske.

Predstavljanju tih ključnih smjernica po kojima bi sljedećih godina trebali postupati ne samo kardiolozi već i svi liječnici u Europi, biti će posvećena tri zasjedanja kongresa.

Na kongresu se očekuje oko 30 tisuća znanstvenika i stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Akademik Reiner predvodio je skupinu od 18 najuglednijih europskih znanstvenika i stručnjaka koja je smjernice izradila nakon dvogodišnjeg rada. On je ujedno i prvi Hrvat kojemu je vođenje jednog takvog projekta povjerilo Europsko kardiološko društvo, najveće svjetsko znanstveno i stručno društvo u području medicine sa više od 60 tisuća članova.

Hrvatski znanstvenik je ujedno i glavni autor smjernica koje je danas objavio jedan od najvažnijih svjetskih medicinskih znanstvenih časopisa – European Heart Journal, a u idućem razdoblju će ih predstaviti i na nizu velikih velikih nacionalnih kardioloških kongresa u više europskih zemalja, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙