FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena premijera "Kralja Edipa"

DUBROVNIK, 24. kolovoza 2011. (Hina) - U parku Umjetničke škole u Dubrovniku izvedena je večeras Sofoklova tragedija "Kralj Edip", treća dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara, koja je 21. kolovoza otkazana zbog ozljede tumača glavne uloge Mislava Čavajde.

Sofoklova "Kralja Edipa" na scenu je, nakon 34 godine, postavio Eduard Miler, ugledni slovenski redatelj s dugogodišnjim radom u Njemačkoj i drugim zemljama regije, kojemu je to ujedno prva režija na Igrama.

Iza Milera je više od stotinu režiranih predstava i mnoštvo međunarodnih nagrada, a nedavno je imenovan na mjesto umjetničkog ravnatelja Slovenskog narodnog gledališča Drama u Ljubljani.

Na konferenciji za novinare održanoj prošloga tjedna u Dubrovniku u povodu premijere, Miler je naglasio kako raditi "Kralja Edipa" u ambijentalnom prostoru nije samo izazov, nego privilegij.

"Antička dramaturgija me izuzetno zanima i bilo je samo pitanje vremena kada ću se sistematski početi baviti realizacijom za mene najbitnijih komada", rekao je tada Miler dodavši kako je Edipa već duže "sanjao i nosio u sebi".

"Edip je perfekcionist, čovjek koji ima visoke moralne i etičke standarde što je danas prava rijetkost. On je ustvari heroj današnjice", rekao je tom prigodom Miler.

Naslovnu ulogu kralja Edipa tumači Mislav Čavajda, dok se u ulozi njegove majke Jokaste pojavljuje Doris Šarić Kukuljica. Tiresija igra Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru pojavljuju se studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, a koreograf Ivan Peternelj.

Premijera, koja je trebala biti 21. kolovoza, odgođena je jer je prethodnoga dana Čavajda na generalnoj probi ozlijedio koljeno, nakon čega je odvezen u bolnicu gdje mu je pružena pomoć, a večerašnja predstava održana je uz liječničku suglasnost i nadzor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙