FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka vlada odobrila prijedlog porezne reforme

PRAG, 24. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Češka vlada desnog centra Petra Nečasa priopćila je da je u srijedu odobrila prijedlog porezne reforme, u okviru napora da smanji javni deficit.

Prijedlog o kojemu će se uskoro raspravljati u parlamentu, predviđa ukidanje načela "super bruto plaće" (plaća + doprinosi) kao baze za izračun poreza na prihod koji se trenutačno obračunava po jedinstvenoj stopi od 15 posto.

Po vladinu prijedlogu, porez na prihod sada bi se izračunavao na temelju bruto plaće i iznosio bi 19 posto.

Tekst predviđa i novi porez od 20 posto za igre na sreću i ukidanje većeg broja poreznih olakšica, među kojima i olakšice na bonove za restoran.

Ako prijedlog prođe u parlamentu, porezna reforma stupit će na snagu 2013. Iduća sjednica parlamenta mogla bi biti burna, budući da se najmanja stranka u koaliciji Javni poslovi (VV) protivi ukidanju porezne olakšice na bonove za restoran.

Oporbena ljevica u srijedu je osudila reformu u cijelosti kao "nepravednu, krajnje spornu i štetnu za stabilnost javnih financija", po riječima predsjednika Socijaldemokratske stranke (CSSD) Bohuslava Sobotke.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's podigla je u srijedu za dva stupnja ocjenu dugoročnog duga Češke, s "A" na "AA-", istaknuvši da češko gospodarstvo obilježava niska razina pozajmica u inozemstvu i niska inflacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙