FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župani sjeverozapadnih županija o zajedničkim projektima

VARAŽDIN, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Varaždinski, međimurski, koprivničko-križevački i krapinsko-zagorski župan Predrag Štromar, Ivan Perhoč, Darko Koren i Siniša Hajdaš Dončić razgovarali su danas u Varaždinu o zajedničkim projektima četiriju sjeverozapadnih županija, pri čemu su istaknuli kako ta regija (NUTS -2) ima najviše projekata i najspremnija je za privlačenje europskog novca, a suradnja četiriju međusobno povezanih županija, kako je rečeno, pionirski je iskorak u Hrvatskoj.

Zajednička suradnja i uvažavanje različitosti te regionalni pristup novi je koncept u funkcioniranju regionalne samouprave i može biti primjer drugima, istaknuto je na sastanku.

Varaždinski župan Štromar najavio je da se pripremaju za zajednički nastup na investicijskom forumu u Muenchenu, gdje će pokušati pronaći investitore zainteresirane za ulaganje u sjevernoj Hrvatskoj. Istaknuo je kako se nada da će dobiti potporu Ministarstva gospodarstva i Gospodarske komore, dodajući da ta regija na sjeveru, zahvaljujući čestim koordinacijama četvorice župana, trenutačno ima najviše projekta te je najpripremljenija za privlačenje novca iz europskih fondova.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izvijestio je novinare nakon sastanka da su razgovarali i o regionalnom centru za gospodarenje otpadom u Piškornici. Riječ je o vrlo važnom projektu za koji sljedeća dva do tri mjeseca treba definirati koncept i smjer razvoja jer će u suprotnom sav trud uložen u posljednjih nekoliko godina biti uzaludan, istaknuo je, dodajući da je bilo problema s projektom, ali smatra da su blizu definiranju koncepta, rješenja, alata i kadrova koji će jamčiti njegov uspjeh.

Uvidjevši konkurentske prednosti četiriju županija i na temelju analiza razvojnih agencija, zaključili smo da svaka od županija treba biti centar izvrsnosti u pojedinim gospodarskim kategorijama, istaknuo je krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić te dodao da će Koprivničko-križevačka županija biti vodeća u prehrambenim inovacijama, Varaždinska u IT sektoru, Krapinsko-zagorska u energetskoj učinkovitosti, a Međimurska u metaloprerađivačkoj industriji.

Međimurski župan Ivan Perhoč rekao je kako uvažavaju prednosti svake županije i prepoznaju što u kojoj županiji treba poduprijeti. Dodao je kako vjeruje da tako mogu postići rezultate koji će pridonijeti podizanju standarda sjevernog dijela Hrvatske na višu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙