FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret predsjednika Hrvatske i Italije 3. rujna u Puli

PULA, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipović i Giorgio Napolitano prilikom svog će sastanka 3. rujna u Puli organizirati dosad najveći susret s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice promovirajući vrijednosti tolerancije i multikulturalnosti, najavili su u srijedu talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza, predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik Izvršnog odbora Unije Maurizio Tremul.

Susret dvojice predsjednika obilježit će se koncertom „Hrvatska i Italija zajedno u Europi", koji će se u 20 sati, uz izravan prijenos na HTV-u održati u pulskoj Areni.

"Dvojica predsjednika najprije će u 17.30 sati u pulskoj Zajednici Talijana primiti predstavnike esula, Talijana izbjeglih iz Pule, Rijeke i Dalmacije. Pola sata nakon toga susrest će se i s predstavnici Talijanske unije, a u 18.30 sati s predstavnicima svih institucija talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Vrhunac će biti koncert u čast dvojice predsjednika, koji će se i obratiti okupljenima, a na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a, solisti Giorgio Surian i Valentina Fijačko, kao i Zbor Zajednica Talijana, a sve pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića", najavio je talijanski veleposlanik.

Radin je istaknuo da će dvojica predsjednika, u pulskoj Areni upriličiti do sada najveći susret s pripadnicima Talijanske nacionalne zajednice. „Naravno, na ovaj su događaj pozvani i svi građani koji dijele vrijednosti suživota, tolerancije i multikulturalnosti ovog područja. Simbolično značenje ove manifestacije je ogromno utoliko što je ovo prvi put da se predsjednici Italije i Hrvatske zajednički obraćaju tako velikom skupu pripadnika Talijanske nacionalne zajednice. Ovo je prvi put uopće da se u pulskom amfiteatru predsjednici dviju država susreću i zajednički oslovljavaju građane." Dodao je kako Arena nije slučajan odabir s obzirom da ona predstavlja mjesto ispred kojeg se u najvećem dijelu odvijala drama masovnog egzodusa, i to ne samo Talijana. „Međutim, Arena je i okvir unutar kojeg smo mi, Talijani koji smo ovdje ostali, rasli, družili se i socijalizirali s pripadnicima drugih nacionalnosti", rekao je predsjednik Talijanske unije. Pripadnici talijanske nacionalne manjine, kazao je Radin, očekuju mnogo od govora dvojice predsjednika, „jer se put koji je započet prošle godina na Trgu ujedinjena Italije u Trstu prilikom koncerta maestra Mutija, sada nastavlja u Puli, i ne može više biti zaustavljen“.

„To nije put pomirenja, jer se pomirenje s naše strane dogodilo već prije mnogo godina. To je put zajedničke europske budućnosti“, naglasio je Radin. Dodao je i kako usprkos nekim događajima koji su u posljednje vrijeme unazadili položaj Talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, poput odluke Ustavnog suda o ukidanju dvostrukog prava glasa, „kao pripadnici talijanske nacionalne manjine, ali i kao građani ovoga područja svih nacionalnosti i opredjeljenja, želimo budućnost u kojoj prošlost nije zaboravljena već prevladana, poštujući sve, ne odbacujući ništa od naše prošlosti, ali s pogledom uperenim prema naprijed“. On je pozvao sve pripadnike Talijanske nacionalne zajednice, ali i građane Pule, Istre, Rijeke i Kvarnera i drugih područja gdje žive njihovi članovi, da u što većem broju uveličaju ovaj, kako je kazao, povijesni događaj i dođu u Pulu. Ulaz na koncert je slobodan.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul rekao je kako organizacijom susreta predsjednika Hrvatske i Italije, Talijanska nacionalna zajednica želi pridonijeti dobrim odnosima između Italije i Hrvatske i zajedničkoj europskoj budućnosti dviju zemalja. Dvojica predsjednika inače su se trebala sastati s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice u Puli sredinom lipnja prilikom posjeta Giorgia Napolitana Zagrebu, ali je susret zbog neodgodivih obaveza talijanskog predsjednika odgođen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙