FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jankovič: Izborna pobjeda ni Pahoru ni Janši

LJUBLJANA, 20. kolovoza 2011.(Hina) - Iduću slovensku vladu neće voditi niti aktualni premijer Borut Pahor niti prijašnji Janez Janša, izjavio je ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, ali je zanijekao da ima političke ambicije u stvaranju "nove ljevice" koja bi kompenzirala slab politički rejting Pahorovih Socijalnih demokrata (SD).

"Ni Pahor ni Janša ne mogu pobijediti na sljedećim izborima", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Slovenski mediji često spekuliraju kako nekadašnji direktor "Mercatora" koji je do sada dva puta pobijedio na lokalnim izborima za gradonačelnika, gaji najviše političke ambicije, što on redovno odbija. No, Jankovič ne skriva da je simpatizer stranaka ljevice i da nije naklonjen povratku na premijerski položaj Janeza Janše čijoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) sadašnje ankete daju više mogućnosti za pobjedu zbog pada popularnosti Pahorove vlade uslijed ekonomske krize.

"Kriza je počela još u vrijeme premijerskog mandata Janše", rekao je Jankovič kojega je Janša u to vrijeme smijenio s mjesta direktora "Mercatora". Janša je uz to "uništio" sposobne direktore državnih poduzeća svojom "protutajkunskom" kampanjom, dok Pahorova vlada koja je imala i dobrih poteza poput sređivanja odnosa s Hrvatskom i rješavanja pitanja "izbrisanih" ne-Slovenaca bez državljanstva sada praktično više "ne postoji" jer se koalicija lijevog centra raspala, smatra Jankovič.

On je zanijekao da okupljanjem "nove ljevice" o čemu ovih dana špekuliraju mediji želi postati kandidat za novog predsjednika vlade na sljedećim parlamentarnim izborima, ali tvrdi da je uvjeren kako će premijer biti netko treći, a ne sadašnji premijer Pahor ili aktualni šef oporbe i bivši premijer Janez Janša. Janković je istaknuo kako ispitivanja pokazuju da bi birači na mjestu premijera rado vidjeli sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka ili nekog političara bližeg centru, a ne Pahora ni Janšu.

Anketa koju je u petak objavio tjednik "Mladina" navodi da 30 posto od 400 ispitanika vidi Jankoviča kao kandidata za budućeg predsjednika vlade, no najviše u samoj Ljubljani, dok je potpora njegovoj mogućoj kandidaturi u ostalim krajevima znatno manja. S druge strane, za to da se Jankovič jače politički angažira na nacionalnoj razini slaže se 60 posto birača ljevice, pokazala je anketa "Mladine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙