FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

BRIJUNI - Proslavljena američka filmska glumica Angelina Jolie u petak navečer je na Malom Brijunu odgledala kultnu predstavu kazališta Ulysses "Kralj Lear", nakon čega je u obraćanju novinarima izrazila oduševljenje s predstavom i s ljepotom Brijunskog otočja, najavljujući ponovni dolazak s obitelji.

Nakon predstave u društvu predsjednika Republike Ive Josipovića i osnivača kazališta Ulysses Rade Šerbedžije, hollywoodska zvijezda se vrlo prisno i susretljivo obratila novinarima.

"Oduševljena sam predstavom koja razbija okvire klasične predstave. Ambijent u kojem je igrana idealan je za ovo djelo, a Rade Šerbedžija u glavnoj ulozi kralja Leara bio je izvrstan. I inače cijenim njegov rad i drago mi je da sam ga vidjela i u ovoj kazališnoj ulozi“, kazala je Jolie.

Osobito je istaknula svoje oduševljenje s Brijunima. "Impresionirana sam njihovom ljepotom i puno su ljepši nego što sam očekivala. Moje dvoje djece uživalo je u moru i kupanju i definitivno ću se na Brijune s obitelji ponovno vratiti", rekla je Jolie te dodala kako su je Brijuni toliko oduševili da će o njihovoj ljepoti pričati svojim prijateljima koje će pozvati da posjete to naše rajsko otočje.

Jolie je rekla kako je i prošlog ljeta htjela doći na Brijune, no da je u posljednji trenutak zbog obaveza morala odustati. Kazala je i kako se u petak odmah po dolasku na Brijune kratko susrela s predsjednikom Josipovićem s kojim je razgovarala o Hrvatskoj i umjetnosti, te o problemu razminiravanja.

"Taj mi je problem poznat s obzirom da imam kuću u Kambodži, ali sam ostala iznenađena saznavši da je problem mina velik i u vašoj zemlji", kazala je novinarima američka filmska zvijezda.

Predsjednik Josipović je naglasio kako je dolazak Angeline Jolie na Brijune i njezina nazočnost kazališnoj predstavi velika promocija za Hrvatsku.

"Ona je i poznata humanitarka pa ćemo njezin posjet Brijunima iskoristiti i za razgovore i pomoć oko daljnjeg razminiravanja Hrvatske", kazao je hrvatski predsjednik.

U subotu ujutro Angelina Jolie će se ponovno susresti s predsjednikom Ivom Josipovićem na radnom doručku, na kojem će biti prisutna i Đurđa Adlešić kao i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje. Plan je da se poznata glumica, koja je ujedno i borac za ljudska prava i veleposlanica UNICEF-a, upozna s hrvatskim projektima i problemima mina te da je se pokuša pridobiti da se u njih izravno uključi.

VIROVITICA - Olujno nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je jučer oko 18 sati područje Virovitice i općine Suhopolje te Voćin. Prema prvim podatcima županijskoga Centra za zaštitu i spašavanje, u Virovitici i Voćinu je jak vjetar srušio nekoliko stabala na cestu i nogostupe. Policija i vatrogasci još uvijek su na terenu, uklanjaju grane i ispumpavaju vodu iz podruma, pa će se stvarni razmjeri štete znati naknadno. U Suhopolju je led veličine lješnjaka i oraha padao nekoliko minuta, doznaje se od načelnice Općine Zlate Šljivac. Najviše je stradalo naselje Jugovo Polje u kojemu su pojedine poljoprivredne kulture potpuno uništene. Vjetar je nosio crijepove s krovova, a srušeno je i jedno autobusno stajalište. Srušena su i stabla u parku koji je zaštićeni prirodni spomenik, rekla je načelnica Šljivac.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, nakon brojnih pritužbi građana i prijedloga Turističke zajednice i komunalnih redara koji nemaju ovlasti za postupanje u osiguravanju javnog reda i mira, pismom je o tim problemima obavijestio načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tončija Glumca. Gradonačelnik Vlahušić u pismu je istaknuo kako se nada da će odlučniji pristup u nadzoru i sankcioniranju prekršaja iz područja propisa o redu i miru poboljšati doživljaj Dubrovnika većini gostiju koji se primjereno ponašaju, te podignuti razinu i osjećaj sigurnosti građanima ali i utjecati na buduće ponašanje turista iz ciljanih skupina, mahom mladih posjetitelja s izletničkih brodova koji se u destinacijama koje posjećuju, ponašaju sukladno iskustvima prethodnih grupa. Turistička zajednica grada Dubrovnika zaprimila je, naime, veliki broj pritužbi na ponašanje mladih turista u kasnijim satima u povijesnoj jezgri Dubrovnika, koji na razne načine remete red i mir, ometaju kulturne i druge manifestacije koje se odvijaju u isto vrijeme i ugrožavaju vlastitu i tuđu sigurnost. Komunalno redarstvo je najviše incidenata zabilježilo u vremenu od pola noći do 2 sata ujutro, ali postupanje u takvim slučajevima isključivo je u nadležnosti policije, ističe u pismu gradonačelnik Andro Vlahušić.

DUBROVNIK - U atriju dubrovačke palače Sponza sinoć je upriličeno predstavljanje DVD albuma "Dubrovačka TV-trilogija" autora dugogodišnjeg novinara i urednika Hrvatske televizije (HTV) Silvija Huma. Riječ je o tri dokumentarna filma koja je Silvije Hum snimio za Hrvatsku televiziju i koji svaki govori o Dubrovniku. Prvi film nosi naziv "Dubrovnik - jedna povijest", govori o britanskom povjesničaru Robinu Harrisu autoru knjige "Dubrovnik: A History", drugi film "Sebetkana Milka" o poznatoj hrvatskoj dubrovačkoj glumici Milki Podrug Kokotović, dok treći film nosi naziv "Posljednji dubrovački trubadur" i posvećen je književniku Luku Paljetku. Silvije Hum je istaknuo kako je "uz Dubrovnik jako vezan. Posvetio sam mu puno priloga i emisija, a iz ljubavi prema njemu proizlazi i moja kritičnost prema onome što sada u njemu vidim i sjeta zbog gubitka njegove autentičnosti", kazao je. U prigodi predstavljanja uz autora sudjelovali su Milka Podrug Kokotović, Luko Paljetak, Luko Brailo i Nila Miličić Vukosavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙