FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Omiš: održana manifestacija "Gusarska bitka Omiš 2011."

ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Tradicionalna turistička manifestacija "Gusarska bitka u Omišu 2011." održana je večeras petu godinu zaredom, a više od 10 000 posjetitelja odjevenih u gusarske odore nazočilo je jednoj od najposjećenijih ljetnih manifestacija, objavila je marketinška tvrtka Song.

Prije same bitke odvijao se mimohod povijesnih skupina kroz grad Omiš te se po prvi put održalo i prvenstvo Omiša u streličarstvu.

Bitka opisuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Bitka se odvijala u omiškoj luci gdje nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju i zapovjedaju Mlečanima da moraju platiti naknadu za prolaz Bračkim kanalom u zlatnim dukatima, jer je to područje pod vlašću Omišana – Mare nostrum, Hrvatsko more.

Nakon pobjede Omišana tisuće ljudi je skandiralo ime vladara Malduka..

Manifestacija je jedinstvena po tome što rekonstruira izvornu gusarku bitku koja se dogodila u 13. stoljeću te je pozicionirala grad Omiša kao grad gusara, temeljeći se na povijesnim činjenicama i razvoju kulturnoga turizma.

U samoj bitci sudjelovali su pripadnici „Kumpanije“ s Korčule, Dubrovački trombonjeri i Omiški Gusari, a kao posebni gosti tu su bili i Kliški uskoci.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska turistička zajednica te Ministarstvo turizma. Organizator je Turistička zajednica grada Omiša.

Navodi se kako je ove godine grupa Aureus Unicornis, skupina za oživljenu povijest i scensko mačevanje bila ovogodišnjih noviteta koji je prenio dašak povijesti u Dalmaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙