FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trka na prstenac u Barbanu od 19. do 21. kolovoza

PULA, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Organizatori 36. trke na prstenac, viteške konjaničke igre starije i od Sinjske alke, predstavili su danas u Puli bogat ovogodišnji program koji će se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića održati u Barbanu od 19. do 21. kolovoza.

"Uvertira u program je večer pjenušca koja će se održati u četvrtak, a riječ je o predstavljanju autohtone barbanske vinogradarske tradicije naše malvazije i terana, koji nas nadahnjuju za proizvodnju pjenušavog vina prstenca", rekao je načelnik barbanske općine Denis Kontošić.

Glavni dio programa počinje u petak podizanjem zastave "Trke na prstenac" i predstavljanjem skulpture "Par u barbanskoj narodnoj nošnji", dar četiri kipara iz Ernestinova.

U subotu će se na trkalištu Gradišću u Barbanu održati Trka na viticu na kojoj će 15 konjanika pokazati kako su se pripremili za glavnu utrku. "U nedjelju Trka na prstenac, na kojoj će se 15 konjanika boriti za osvajanje prstenca i prijelaznog štita predsjednika države, počinje u 17 sati. Drago nam je što se među konjanicima nalazi i dvoje debitanata, što govori da će se ova naša tradicija održati", rekao je načelnik barbanske općine Denis Kontošić.

Istaknuo je i kako su dolazak na 36. trku na prstenac potvrdili predsjednik Republike Ivo Josipović, koji će pobjedniku uručiti prijelazni štit, i bivši predsjednik Stjepan Mesić te gosti iz Sinja i tamošnjega alkarskog društva s kojim je pobratimljeno Društvo "Trka na prstenac".

Trka na prstenac održava se trećeg vikenda u kolovozu, a zadnjih je godina postala zaštitnim znakom Barbana te je jedna od najpoznatijih ljetnih priredaba u Istri.

Prvi zapisi o Trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala venecijanska obitelj Loredan (pod čijim je vlasništvom tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredaba privukla što više posjetitelja. Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Ta je igra slična Sinjskoj alci, obnovljena je na temelju povijesnih zapisa 1976. godine, a cilj joj je u 12 sekunda u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac.

Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, a na kraju slavodobitnikom postaje onaj s najviše bodova.

Od 1995. održava se i prednatjecanje nazvano "Trka na viticu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙