FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

KARLOVAC - Pravomoćno osuđen za ratni zločin Mile Dakić (1931.) predao je osobno zahtjev za obnovu postupka u kojem je 1999. osuđen na 20 godina zatvora, zbog čega ga je u lipnju na osnovi međunarodne tjeralice uhitila policija BiH te je u srijedu izručen hrvatskome pravosuđu i priveden u karlovački zatvor, rečeno je na Županijskome sudu u Karlovcu.

Zahtjev za obnovu postupka zatražila je i Srbija na sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u Srijemskim Karlovcima. Predsjednik Županijskoga suda u Karlovcu Ivan Perković rekao je da za hrvatsko pravosuđe Mile Dakić, kao pravomoćno osuđena osoba za ubojstvo trojice policajaca u Budačkoj Rijeci, u blizini Krnjaka, u kolovozu 1991., nije pritvorenik, nego osuđenik i nikakve moguće pravne radnje u vezi s obnovom postupka "ne odgađaju upućivanje na izvršenje zatvorske kazne". "Osuđeniku je uručeno rješenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora. On ima pravo žaliti se sucu izvršenja na to rješenje, a ako ono bude za njega negativno, i izvanraspravnom vijeću karlovačkoga suda", kazao je Perković.

OSIJEK - Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) ove će godine u Vukovaru i Nemetinu obilježiti 14. kolovoza, Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici tog društva. Predsjednik osječko-baranjske podružnice tog društva Damir Buljević rekao je na konferenciji za novinare kako će obilježavanje početi 14. kolovoza skupom i svečanom akademijom u Hrvatskome domu u Vukovaru, a nastavit će se posvetom spomen-obilježja kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, na mjestu gdje je na taj dan 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Tada je iz srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji oslobođeno 714 zatočenika, hrvatskih branitelja, policajaca i civila, a HDLSKL je odlučio taj dan trajno obilježavati kao dan sjećanja na sve zatočene i ubijene u logorima, rekao je Buljević. Podsjetio je kako je na mjestu razmjene, u blizini Nemetina, prije tri godine izgrađeno spomen-obilježje koje će sada biti i posvećeno te da je na poticaj tog društva Hrvatski sabor donio odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale.

ZAGREB - Na temelju odluke hrvatske vlade Ministarstvo obrane je u suradnji s američkom stranom pripremilo donaciju od petnaest tisuća pušaka AK 47 s pripadajućom opremom, vrijednosti oko pet milijuna kuna, za afganistanske snage sigurnosti. Kako je danas priopćila Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a riječ je o oružju i opremi iz zaliha koje se povlače iz uporabe u hrvatskim Oružanim snagama. Donacija je namijenjena policijskim snagama Islamske Republike Afganistan, a bit će prevezena zračnim transportom koji organiziraju zračne snage SAD-a sredinom mjeseca.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska policija kazneno je prijavila 14-godišnjaka koji je prije dva dana nehotice iz zračne puške ozlijedio četverogodišnju djevojčicu, a prekršajno je prijavila 38-godišnjaka za kojega je utvrđeno da je donio pušku. Policija je danas izvijestila da je 38-godišnjak 8. kolovoza u kuću svog 55-godišnjeg punca u mjestu Bebrina donio zračnu pušku, koju je dva dana kasnije u jednoj od prostorija kuće pronašao 10-godišnjak i iznio je u dvorište. Dječak je tamo iz puške pucao zajedno sa 14-godišnjakom, koji je u jednom trenutku nehotično ispalio hitac prema drugom dijelu dvorišta gdje se nalazila četverogodišnjakinja koja je pritom ozlijeđena.

DUBROVNIK- Općinsko državnog odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je optužni prijedlog protiv Nikše Klečka (1986.) bivšeg predsjednika Foruma mladih SDP-a Dubrovnika zbog kaznenog djela povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava. Tereti se da je bez znanja i odobrenja predsjednice dubrovačkog SDP-a i Gradskog vijeća Olge Muratti pregledavao njezinu elektronsku poštu te da je jednu od njezinih poruka proslijedio trećoj osobi. Kako se navodi u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva on je od 10. do 17. srpnja prošle godine nakon što je na zamolbu Olge Muratti, da joj na mobilnom uređaju kojeg ona koristi, namjesti postavke kako bi mogla primati i privatnu elektronsku poštu i koja mu je u tu svrhu povjerila korisničko ime i zaporku, kojima pristupa svojoj elektronskoj pošti, to korisničko ime i zaporku i dalje koristio bez njenog znanja i odobrenja.

VARAŽDIN - Gradski muzej Varaždina, u okviru ovogodišnjeg Špancirfesta, organizira izložbu skulptura Jurice Mihinjača te izložbu fotografija Josipa Grđana, vezanu uz promociju fotomonografije "Samo Samobor". Varaždinski autor Jurica Mihinjač (1966.) u prostoru palače Sermage izložit će 18. kolovoza djela nastala u posljednjih sedam godina, odnosno, dvadeset skulptura uglavnom životinjskih prikaza stiliziranih do čistih geometrijskih oblika te desetak asamblaža, izvijestio je Gradski muzej Varaždin. "Samo Samobor" naslov je fotomonografije Josipa Grđana i Silve Krajačić, koja će u prostoru palače Herzer biti predstavljena 19. kolovoza. Kroz prikaze godišnjega ciklusa rada i praznovanja u selima i zaseocima samoborskoga kraja, u kojima dominira lik žene (kao fotomodel pojavljuje se Silva Krajačić), fotomonografija objedinjuje pejzažne prizore, motivski oslonjene na tradicijsko nasljeđe, s umjetničkim intervencijama fotografa Josipa Grđana. Nakon predstavljanja fotomonografije u prizemlju palače Herzer bit će otvorena i izložba fotografija Josipa Grđana, koja se može razgledati do 28. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙