FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor zatražila je danas izvješće o natječaju i zapošljavanju blagajnika na naplatnoj postaji Hrvatskih autocesta (HAC) u Vrgorcu, nakon medijskih napisa da je u tom postupku prekršen zakon i preporuka komisije za zapošljavanje. "U svezi s medijskim objavama o navodnim nepravilnostima pri zapošljavanju blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor zatražila je izvješće o provedenom natječaju i zaposlenjima na novoj dionici autoceste Zagreb-Dubrovnik, gdje će se provjeriti navodi onih koji se smatraju zakinutima", navodi se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću. Prema pisanju medija uprava HAC-a prilikom zapošljavanja deset blagajnika na naplatnoj postaji u Vrgorcu nije poštovala izbor stručnog povjerenstva koje je sastavilo listu kandidata, među kojima je bilo i nekoliko hrvatskih branitelja, već su zaposlene osobe s političkim vezama. U HAC-u su medijima odgovorili da su na naplatnoj postaji Vrgorac na radno mjesto blagajnika zaposlili deset novih radnika temeljem jedne jedinstvene odluke o izboru kandidata te da svi zaposleni radnici, među kojima ih pet ima status branitelja, zadovoljavaju uvjete.

ZAGREB - Željeznički most preko Save kod Jakuševca zatvoren je za promet zbog utonuća jednoga od potpornih stupova, izvijestili su iz HŽ Infrastrukture navodeći kako će sanacija mosta stajati 30 milijuna kuna te kako se financira vlastitim sredstvima. Izrada projekta sanacije i nadzor nad radovima ugovoren je s IGH, a izvedba radova s Hidroelektrom Niskogradnjom i Pružnim građevinama d.o.o., navodi se u priopćenju. Od rujna 2010. do veljače 2011. izvedba radova je bila usporena ili zaustavljena zbog visokog vodostaja te izlijevanja rijeke Save iz korita.

Visoki vodostaj prouzrokovao je erozije tla, slijedom čega je bilo potrebno dopuniti projekt sanacije. Nova oštećenja su sanirana i krajem svibnja uspješno je izveden najrizičniji zahvat izdizanja i ravnanja mosne konstrukcije. Nakon toga uklonjen je stari nagnuti stup te se upravo izvodi novi stup. Rok za završetak građevinskih radova je 28. rujna nakon čega slijede radovi na obnovi kolosijeka, signalizacije i kontaktne mreže te pokusno opterećenje, tj. tehnički pregled objekta.

ZAGREB - Nova izložbena sezona u Galeriji Klovićevi dvori počinje 6. rujna otvorenjem velike izložbe hrvatskoga ekspresionizma pod naslovom "Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj", najavljeno je danas iz te zagrebačke galerije.Riječ je o prvoj cjelovitoj sintezi ekspresionizma u hrvatskoj umjetnosti, a namjera organizatora je kroz približno 300 eksponata prvi put cjelovito valorizirati i prezentirati hrvatske dosege toga umjetničkog pravca u svim umjetničkim izričajima. Na izložbi će, uz djela slikarskih inovatora poput Ljube Babića, Marina Tartaglie, Zlatka Šulentića i Milivoja Uzelca, te crteže i grafike, koji su jedan od najtransparentnijih vidova ekspresionizma, Vilka Gecana, Marijana Trepše i Sergija Glumca, biti predstavljeni i umjetnički prilozi ekspresionizmu mnogih autora poput Miroslava Krleže i Antuna Branka Šimića u književnosti, Blagoja Berse i Borisa Papandopula na području glazbe te pionirskih radova Drage Iblera i Ignjata Fischera u segmentu arhitekture, najavljuju iz Galerije. Ovom se izložbom Zagreb uključuje u velika europska kulturna središta koja širenjem spoznaja o vlastitoj kulturi potvrđuju pripadnost europskom kulturnom identitetu i obogaćuju ga vlastitim doprinosom, ističu organizatori.

VELA LUKA - Knjiga Franka Stipkovića "Vela Luka wake, haikui i haibuni", napisana na hrvatskom i engleskom jeziku, predstavljena je u velolučkom Centru za kulturu. Stipković, Velolučanin koji živi i radi u Zagrebu, dosad je objavljivao kratke priče, priče za djecu, monodrame te četiri zbirke poezije, a u sinoć predstavljenoj zbirci rabi tri klasične japanske književne forme: wake, haikue i haibune. Wake, preteča haikua, kratke su, uglavnom ljubavne pjesme, sastavljene od 31 sloga podijeljenog u pet stihova. Mnogo poznatiji haiku sastoji se od 17 slogova u 3 stiha i govori o prirodi. Haibun je književna forma koja kombinira prozu i haiku, a može opisivati neki poseban trenutak ili prizor.

RIJEKA - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv pet osoba koje tereti za kažnjiva djela protiv opće sigurnosti, to jest zato što nisu propisno osigurali gradilište u naselju Pašcu na kojemu je prije dvije godine teško ozlijeđena maloljetna djevojka, koja je poslije i umrla, priopćilo je na internetskim stranicama Državno odvjetništvo. M.M. (1960.), H.M. (1974.), D.V. (1981.) i V.D. (1972.) optuženi su zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a Z.Z. (1962.) zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Terete se da pri radovima na izgradnji spojnog kolektora i kanalizacijske mreže naselja Pašca, koje je izvodila "Dira gradnja" d.o.o. iz Rijeke, nisu poduzeli propisane zaštitne mjere.Svi su optuženi su da su propuštanjem svojih radnih obaveza, pravila struke i zakonskih propisa o zaštiti na radu i osiguranju gradilišta ugrozili pješake koji su prolazili privremenim gradilištem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙