FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić i direktor srbijanske policije Milorad Veljović dogovorili su se danas u Rijeci o osnutku zajedničkog tima istražitelja koji će i dalje prikupljati informacije vezane uz ubojstvo srbijanske novinarke Radislave Vujasinović, s kojim mediji povezuju Dragana Paravinju. Hrvatski MUP danas je priopćio da će biti zatražen i razgovor s Draganom Paravinjom, koji je u istražnom zatvoru Županijskoga suda u Šibeniku, a mediji ga povezuju s ubojstvom beogradske novinarke tjednika "Duga" koja je pisala o povezanosti kriminala i politike. Paravinju su vlasti Bosne i Hercegovine nedavno privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se protiv njega na šibenskome Županijskom sudu provela istraga zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić, za kojom se već dva mjeseca bezuspješno traga. Osim za ubojstvo Antonije Bilić, Paravinju se sumnjiči i za pokušaj silovanja djevojke kod Omiša. U Bosni i Hercegovini nedavno je nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja. Njegovo izručenje traži i Srbija, gdje je otprije pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog istoga kaznenog djela. Grbić i Veljović u Rijeci su razgovarali o mnogim pitanjima vezanim uz suradnju dviju policija, priopćio je hrvatski MUP. Razgovarali su o zajedničkim aktivnostima na kontaktnoj točki Bajakovo-Batrovci te o uspostavi zajedničkog centra za borbu protiv organiziranoga kriminala.

PULA - U nastavku istrage oko malverzacija prilikom kupoprodaje nekretnina pulska je policija utvrdila da je prvoosumnjičena Vinka Cetinski sa suradnicima poduzetniku Danku Končaru nanijela daljnju štetu od oko 2,9 milijuna kuna, čime je dosad utvrđena ukupna šteta veća od 63 milijuna kuna. Po današnjem izvješću istarske Policijske uprave, u slučaju je, osim dosad poznatih osoba, utvrđen još jedan 64-godišnji osumnjičenik. "Policijski službenici utvrdili su kako su 64-godišnjakinja, 50-godišnjak i 42-godišnjak te novi 64-godišnji osumnjičenik, svi iz Rovinja, na temelju usmenog dogovora i ovlasti direktora trgovačkog društva prilikom posredovanja u kupoprodaji nekretnina u predugovorima i ugovorima o kupoprodaji prikazivali više cijene od stvarno dogovorenih, na račune prodavatelja isplaćivali dogovorene više cijene, a zatim zahtijevali od prodavatelja da im razliku između dogovorene i stvarno isplaćene cijene predaju u gotovini, što su zadržavali za sebe", izvijestila je policija. Utvrđeno je da se 64-godišnjak, a neslužbeno se doznaje kako je riječ o Mirku Cetinskom, Vinkinome mužu i poznatome istarskom pjevaču, u tri slučaja posredovanja dogovorio s prodavateljima nekretnina o kupoprodaji, nakon čega je od prodavatelja primio u gotovini oko 2,5 milijuna kuna, od čega je dva puta novac primio u svojoj obiteljskoj kući. Vinka Cetinski, kao direktorica Končareve tvrtke "Kermas", osumnjičena je da je sa suradnicima kupovala zemljišta u Istri prikazujući u ugovorima i isplaćujući više cijene od dogovorenih, nakon čega bi im prodavatelji razliku predavali u gotovini, što su zadržavali za sebe.

PULA - Pulska tvrtka "Abbazia" d.o.o. koju su osnovali benediktinci iz Praglije u Italiji nije se upisala u gruntovnicu u Bujama na nekretnine samostana u Dajli kod Novigrada i zemljišta oko njega, izjavila je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac–Ćirić. Po njezinim riječima, na samostan u Dajli i druge nekretnine stavljena je tek predbilježba, koja se može aktivirati tek nakon završetka spora, to jest tužbe koju je "Abbazia" podnijela protiv sedam tuženika, među kojima su Porečko-pulska biskupija, župan Dajla, grad Novigrad, Hrvatska i još nekoliko drugih stranaka. "Rasprava po toj tužbi sazvana je za 19. rujna i tek će se nakon završetka tog spora znati kome pripada samostan i drugo zemljište. Sud, naime, treba utvrditi i je li ovlašten u tom sporu, a ispituju se i mnoge druge stvari, poput provedbe Osimskih sporazuma, denacionalizacije, crkvenog prava. To je vrlo kompleksno pitanje", objasnila je Tomac–Ćirić. Dodala je kako je tvrtka "Abbazia" d.o.o. tražila da se uknjiži njihovo pravo vlasništva, ali je to odbijeno zbog formalnih pretpostavki, to jest, kako je objasnila, neurednosti jedne punomoći. "Sudu je predan na uknjižbu sporazum između Porečko-pulske biskupije, župe Dajla, 'Abbazie' iz Praglie i 'Abbazie' d.o.o., ali uknjižba nije provedena, nego je u gruntovnici zabilježen samo spor", objasnila je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac–Ćirić.

ZAGREB - U Hrvatsku je prošlog vikenda ušao 1.529.641 putnik, što je oko 50.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju MUP-ovi podatci o prometu na graničnim prijelazima. U usporedbi s pretprošlim vikendom, rekordnim ove godine, ušlo je oko 30.000 putnika manje. Od petka do nedjelje u ponoć u Hrvatsku je, po podatcima granične policije, ušlo 1.271.086 stranaca i 258.555 domaćih putnika, a istodobno je izišlo 1.440.074 putnika. Istodobno su preko graničnih prijelaza u Hrvatsku ušla 439.124 vozila, a izašlo ih je 409.199. Kao i inače, promet je bio najgušći u subotu, kad su ušla 631.842 putnika i 177.768 vozila. U petak je u Hrvatsku doputovalo 434.108 putnika, a u nedjelju 463.691.

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), Sindikat umirovljenika i Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se hitno ukine Zakon o odgodi usklađivanja mirovina od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine teda usklađivanja ponovno krenu jer su mirovine već treću godinu zamrznute. Predsjednik MUH-a Josip Vincek traži da se taj zakon ukine s 30. lipnja napominjući kako nominalno smanjenje mirovina najbolje govori da je na umirovljenike pao najveći teret gospodarske krize te da su mirovine pale na realno najnižu razinu. Podsjetio je da predstavnici vlade drže da je taj zakon nemoguće ukinuti jer za to nedostaje 60 milijuna kuna te je istaknuo da su pronašli mogućnosti za taj novac u sklopu financijskih sredstava za mirovine i da nije potreban rebelans. Vincek objašnjenja vlade drži nelogičnima jer, kako je rekao, predsjednica vlade "hodajući okolo obećava i daje veća financijska sredstva nego što je potrebno za namirenje umirovljenika". Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić podsjetio je da prilikom povrata duga umirovljenicima njih 12.000 nije zatražilo povrat, što je ukupno 75 milijuna kuna. Nije nam ni na kraj pameti da tražimo rebalans proračuna, nego preraspodjelu financijskih sredstava, kazao je Krajačić. Umirovljeničke udruge zatražile su da se mirovne usklađuju s rastom plaća i BDP-om, ističući kako ne prihvaćaju da se samo za umirovljenike stalno iznosi argument o "gospodarskim mogućnostima". Morala bi biti drugačija raspodjela u društvu budući da su mirovine pale na svega 39,75 posto prosječne plaće, poručili su. Prosječna je mirovina u Hrvatskoj u srpnju prošle godine iznosila 2177 kuna, a u istom mjesecu ove godine 2157 kuna, što je oko jedan posto manje.

RIJEKA - Potpredsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije SDP-a Erik Fabijanić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci na teško stanje u nekim hotelskim tvrtkama na tom području ističući da ono negativno djeluje na turističku sezonu. Fabijanić je rekao kako je prije šest godina održana tematska sjednica Županijske skupštine o nepravilnostima u privatizaciji "Liburnia riviera hotela", a ni danas u njima nije definirano vlasničko stanje. Problem je, dodao je, i nezavršena privatizacija tvrtke "Imperial" iz Raba, "Jadran" iz Crikvenice u stečaju te najnoviji primjer zatvaranja hotela "Marina" iz Selca. Fabijanić je ustvrdio kako je nužno pronaći kvalitetne i stručne strateške partnere tvrtaka, a ne špekulantske ulagače. Zamjenik primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić ocijenio je da je to područje, ali i cijela zemlja, "postalo žrtva stihijskog načina razvoja". "HDZ-ov koncept razvoja je ravan elementarnoj nepogodi, a svi smo postali žrtve i taoci", rekao je i dodao kako su na regionalnoj i lokalnoj razini iscpljene sve mogućnosti da se utječe na razvoj toga kraja te da se samo može upozoravati odgovorne na državnoj razini.

SPLIT - Ugašen je požar koji je buknuo jutros u 10.09 sati na Marjanu između crkvice Svetog Nikole i Zoološkog vrta, a izgorjelo je oko 3500 tisuća četvronih metara borove šume i nešto trave, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita. "Svi parametri koje smo zatekli kao što je smjer vjetra i lokalitet gdje je izbila vatra govore mi jasno da je uzrok ovoga požara ljudski faktor. I to ne cigareta jer ona ne može izazvati takav požar već čovjek smišljenom radnjom. Nadam se da će i očevid koji je sada u tijeku, a obavlja ga policija i inspektor zaštite od požara, pokazati da točno tvrdim", kazao je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Felicio Parčina. Vatrogasci su dojavu o požaru dobili nekoliko minuta nakon 10 sati od građanke, koja ih je alarmirala nakon što je ugledala gusti dim na Marjanu. Već za petnaestak minuta 25 profesionalnih gasitelja, 20 sezonskih gasitelja, osam vatrogasnih vozila i dva helikoptera su se našli na Marjanu i lokalizirali požar.

ZAGREB - U tijeku je gašenje požara kod Visočana u Zadarskoj županiji, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Gori hrastova šuma, a vatrogascima pomažu četiri kanadera i jedan zračni traktor. Dojavu o požaru zadarski Vatrogasni operativni centar dobio je danas poslije 13 sati.

OSIJEK - Osječko-baranjska županija ove je godine županijskoj Udruzi logoraša srpskih koncentracijskih logora dodijelila tisuću kuna, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge logoraša Tomislav Hajduković, što je ocijenio "sramotnim i nedostojnim". Hajduković je prozvao osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića da se ne brine o onima koji su prošli najveće strahote koje se mogu zamisliti. Po njegovim riječima, prijašnjih godina osječko-baranjski logoraši dobivali su znatno više novca, "a sada ni dvije kune po logorašu, kojih je u županiji 503". Hajduković je zamjerio i što uz manje novca, kako je rekao, "ide i ostala nebriga". Dodao je kako su dva njihova člana teško oboljela, ali to županijske vlasti ne zanima "premda se zna da je velik broj logoraša zbog strahota koje su prošli suidicalan". "Nažalost, naša udruga je važna samo u predizborno vrijeme, što je sramotno. U Hrvatskoj ima 8000 logoraša srpskih koncentracijskih logora, a dosad ih je čak tisuću počinilo samoubojstvo", kazao je Hajduković.

DUBROVNIK - U organizacije dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika danas je održan tradicionalni susret Dubrovčana s iseljeništvom, a tom su prigodom uručene i donacije Kluba Dubrovnik iz New Yorka prikupljene na aukciji koja je održana tijekom ovogodišnje feste Sv. Vlaha u New Yorku. Predsjednik Kluba Dubrovnik Šime Šimunović donacije je uručio 15-godišnjoj Ivani Švarc oboljeloj od celebralne paralize, Javnom poduzeću Boninovo za pomoć pri obnovi kapelice, obitelji Delalija iz sela Čepikuće u Dubrovačkom primorju, te dubrovačkim đudašima Edinu Bajurinu i Ivanu Oberanu koji će sudjelovati na Svjetskim policijskim igrama u New Yorku. Voditeljica dubrovačkog ureda Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara kazala je kako Klub Dubrovnik iduće godine slavi vrijedan jubilej, 70. godina osnutka, a u tijeku su i pripreme za Festu dubrovačkog zaštitnika Sv. Vlaha. Današnjem druženju u Gradskoj kavani nazočio je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙