FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici napreduju prema Bregi

BENGAZI, 7. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Libijski pobunjenici objavili su u subotu da su krenuli u akciju za zauzimanje obalnog naftnog grada Brege, no napreduju sporo jer su snage Moamera Gadafija minirale prilaze gradu.

"Snage se kreću na svim frontama oko Brege. Napadamo s triju strana", rekao je glasnogovornik pobunjenika Mohamad Zavavi.

Borbe na istočnoj fronti tjednima su u slijepoj ulici na prilazima Bregi, oko 750 kilometara istočno od Tripolija.

Zavavi je rekao da su pobunjenici nadomak grada i da vjeruju da bi ga mogli zauzeti. "To bi moglo biti vrlo skoro, ali ne želimo da ikoga izgubimo pa napredujemo sporo ali sigurno", rekao je.

U međuvremenu u Misratu je sletio katarski zrakoplov sa streljivom za pobunjenike. "Zrakoplov je istovario šest kamioneta sa streljivom", rekao je jedan neimenovani izvor.

Pobunjenici se žale da im nedostaje oružja i streljiva da bi brže napredovali prema glavnom gradu. Francuska im također zračnim putem šalje oružje.

Sukobi u Libiji traju već šest mjeseci, a vode se na tri fronte - u zapadnim planinama jugozapadno od Tripolija, u blizini Misrate istočno od glavnog grada i kod Brege, između Misrate i Bengazija.

Gadafijeva vlada opovrgnula je u petak izvješće pobunjenika da je u zračnom napadu NATO-a na Zlitan, zapadno od Misrate, poginuo Gadafijev sin Hamis koji zapovijeda jednom od vladinih najlojalnijih i najbolje opremljenih postrojbi.

Pobunjenici su objavili da su u Zlitanu poginula 32 Gadafijeva lojalista, dok vlada tvrdi da je poginulo troje civila.

NATO je objavio da je napao zapovjedni i kontrolni centar Gadafijevih snaga u tom području.

Tripoli je u nedjelju također potresao niz eksplozija koje su počele oko dva sata ujutro. Grad nadlijeću zrakoplovi i nadvijaju gusti oblaci dima.

Libijska televizija objavila je da su u Tripoliju pogođene civilne i vojne mete.

Pobunjenici koji su protjerali Gadafijeve snage iz Misrate, trećeg najvećeg grada u zemlji, pokušavaju se probiti na zapad i osvojiti Zlitan, što bi im otvorilo pristup obalnoj cesti koja vodi prema Tripoliju.

Pobunjenici nadziru i zapadne planine jugozapadno od Tripolija. U subotu su postavili ultimatum opkoljenom gradu Tidžiju da se preda ili će biti napadnut.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙