FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BENGAZI

Glasnogovornik pobunjeničkih snaga u Libiji u petak je kazao kako su u zračnim napadima NATO snaga u Libiji ubijene 32 osobe među kojima je i sin Moamera Gadafija Hamis koji je obavljao dužnost jednog od glavnih zapovjednika vojnih snaga pod kontrolom libijskog vođe, no tu informaciju NATO nije mogao potvrditi. Glasnogovornik kaže da je NATO napao područje grada Zlitana u kojem neke od najlojalnijih i najbolje opremljenih Gadafijevih snaga drže položaje u cilju obrane Tripolija udaljenog oko 160 kilometara. Zlitan leži na putu između uporišta pobunjenika Misrate i Tripolija i pobunjenici ga već dugo pokušavaju osvojiti kako bi oslobodili obalni put prema Gadafijevu uporištu Tripoliju. Dužnosnici NATO-a u operativnom zapovjedništvu u Napulju kazali su kako su čuli za izvješća o pogibiji Gadafijeva sina ali ih nisu mogli potvrditi.

PRIŠTINA

Na sjeveru Kosova nastanjenom većinskim Srbima već jedanaest dana traju napetosti, a pregovori zapovjednika KFOR-a i predstavnika vlade Srbije o rješavanju krize zasad nisu dali rezultata. Napetosti su izbile nakon što su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije. Predsjednik općine Zvečane na sjeveru Kosova Dragiša Milović, koji ne priznaje kosovsku vlast u tom dijelu Kosova, izjavio je da ni sinoćnji sastanak zapovjednika KFOR-a Erharda Buhlera s predstavnicima vlade Srbije Borkom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem nije urodio plodom. Milović je okupljenim Srbima, koji već 11. noć dežuraju na barikadi u Rudaru kod Zvečana, rekao da nema dobrih vijesti, te da će pregovori biti nastavljeni danas, a da će barikade ostati do konačnog rješenja.

BEOGRAD

Unatoč javnim kritikama novinarskih udruga da su izjave glede zabrane reklamiranja hrvatskog turizma, te najave zabrane hrvatske glazbe i kinematografije u programima "Pink" televizije problematične i diskriminatorske, vlasnik te televizije Željko Mitrović u petak je za beogradski "Blic" rekao kako u "ovom trenutku ostaje pri odluci da na televiziji 'Pink' do kraja provede medijsku blokadu hrvatske glazbe i kinematografije". Mitrović je isto tako najavio sudsku tužbu protiv Neovisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koje je u četvrtak javno kritiziralo njegovu najavu da će bojkotirati hrvatsku glazbu i kinematografiju u pet zemalja u kojima se emitira program televizije "Pink". NUNS je upozorio da je odluka TV "Pink" u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju koji stranim pravnim i fizičkim osobama jamči ista prava kao i domaćim. Mitrović je najavio bojkot nakon što su hrvatske vlasti oglasile prodaju njegove motorne jahte "El Bosco" zaplijenjene zbog kršenja propisa. "Čelništvo tvrtke u stalnom je zasjedanju i dogovara se oko brojnih konkretnih poteza", rekao je za "Blic" Mitrović, dodajući kako mu se "nitko nije obratio iz Hrvatske".

TOKIO

Kina i Japan pozvali su u petak na globalnu suradnju zbog bojazni da bi europska dužnička kriza mogla izmaći kontroli te da bi američko gospodarstvo moglo upasti u drugu recesiju. Komentar dvaju najvećih američkih kreditora upućuje na jačanje zabrinutosti zbog širenja krize jer su azijske burze dan nakon Wall Streeta također zabilježile velik pad, a najslabiji rezultati u zadnjih 14 mjeseci ostvareni su i na europskim tržištima. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy razgovarat će u petak o financijskim tržištima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom, priopćio je njegov ured. Japanski ministar financija Yoshihiko Noda rekao je da se globalni čelnici moraju suočiti s valutnim previranjima, dužničkim krizama i zabrinutosti zbog stanja američkog gospodarstva.

NEW DELHI

Sonia Gandhi, predsjednica indijske vladajuće Kongresne stranke i najutjecajnija političarka u zemlji, uspješno je u petak operirana u Sjedinjenim Državama, objavio je glasnogovornik stranke, ne preciziravši o kakvom je zahvatu riječ. "Operacija je završena", rekao je Janardhan Dwivedi. "Kirurg je rekao da je operacija uspjela". Gandhi (64) se oporavlja na intenzivnoj njezi. Ime bolnice i gdje se ona nalazi nisu objavljeni. "Budući da je riječ o privatnoj stvari koje se tiče njezina zdravlja i liječenja, njezina obitelj zahtijeva da joj se poštuje intima", rekao je glasnogovornik, dodajući da će Gandhi izbivati dva do tri tjedna. Indijski list "Tehelka" objavio je na Twitteru da je Gandhi primljena u Memorijalni centar za rak Sloan-Kettering u New Yorku, najveći privatni centar na svijetu za liječenje raka.

MANILA

Filipinski predsjednik Benigno Aquino sastao se s čelnicima najveće muslimanske separatističke pobunjeničke skupine u zemlji u jednom tokijskom hotelu u nadi kako će dati poticaj mirovnim pregovorima, priopćili su u petak filipinska vlada i pobunjenička skupina. Aquino je razgovarao s Muradom Ebrahimom iz Islamske oslobodilačke fronte Moro (MILF) dva sata u jednom hotelu nedaleko od zračne luke Narita u četvrtak navečer, a pridružili su im se i čelnici pregovaračkih skupina. "Sastanak je bio srdačan i sastojao se od otvorene razmjene mišljenja o okvirima mirovnih pregovora i mogućim pristupima koje bi mogle poduzeti strane kako bi postigle mirno rješenje", rekao je Marvic Leonen, čelnik vladine pregovaračke skupine, na konferenciji za novinare u Manili. Leonen je rekao da je na sastanku dogovoreno da se ubrzaju pregovori, te da nije sklopljen nikakav tajni sporazum.

BANGKOK

Tajlandski parlament izabrao je u petak Yingluck Shinawatru za prvu tajlandsku premijerku. Yingluck (44) nije imala protukandidata, a prikupila je 251 glas od ukupno 500 koliko joj je bilo dovoljno da naslijedi svojeg brata, Thaksina Shinawatru, milijardera svrgnutog državnim udarom 2006. koji sada živi u dobrovoljnom egzilu. Yingluck, čija je politička karijera počela prije samo 11 tjedana, mora dobiti i potporu kralja, što se očekuje u petak navečer. Bivša predsjednica tvrtke za prodaju nekretnina SC Asset Corp dovela je oporbenu stranku Puea Thai do premoćne pobjede na izborima 3. srpnja, osvojivši 265 mjesta u parlamentu. Stranka je koalirala s još pet stranaka s kojima ima 300 zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙