FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HONG KONG

Trinaest predmeta koji su pripadali preminuloj legendi kung fua Bruceu Leeu, među kojima su jedno rukom pisano pismo i bunda, bit će prodani na dražbi ovoga vikenda u Hong Kongu. Bunda je napravljena za Leeov film "Igra smrti". On ju je nosio 1973. godine prije nego što je umro od reakcije na lijek. "Ja mislim da je najvažniji, najbolji predmet, Bruce Leeovo pismo na tri stranice rukom pisano", rekla je Anna Lee, glasnogovornica aukcijske kuće Phila China Auctions. Radi se o pismu koje je Bruce Lee 1966. godine napisao Takyju Kimuri, svom prijatelju u Seattleu. Bruce Lee je umro 1973. u 33. godini. Snimio je više od 30 filmova, a među njima su "Veliki gazda", "Na zmajevom putu", "Zmajeva šaka" i "U zmajevom gnijezdu".

LOS ANGELES

Bivši član Beatlesa, Paul McCartney, izjavio je ovoga tjedna da je i on izgleda bio žrtva telefonskog prisluškivanja, skandala koji je potresao Veliku Britaniju, te da će razgovarati s policijom kada se vrati s američke turneje. McCartney je rekao u izjavi za novinare da nije upoznat sa svim činjenicima, ali da je prisluškivanje telefona, koje su provodili novinari jednih britanskih novina, "grozno zadiranje u privatnost". "Kada se vratim (u Britaniju) nakon ove turneje razgovarat ću s policijom jer mi se čini da sam i ja bio prisluškivan", rekao je McCartney.

RIM

Najstarija Europljanka preminula je u četvrtak u Veroni u dobi od 114 godina. Venere Pizzinato rođena je 23. studenoga 1896. u Ali, gradiću u blizini sjevernog talijanskog grada Trenta, koji je tada bio dio Austro-Ugarske. Prošle godine, navršivši 114 godina i pet dana, Pizzinato, koja nije imala djece, postala je najstarijom Talijankom svih vremena, a u trenutku smrti bila je treća najstarija osoba na svijetu. Ostalih dvoje najstarijih ljudi na svijetu, Besse Cooper iz SAD-a i Chiyono Hasegawa iz Japana, također imaju 114 godina.

WASHINGTON

Američki znanstvenici možda su po prvi put pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na tlu Marsa, priopćila je u četvrtak NASA. Ranija istraživanja otkrila su da na Marsu postoji led, ali ne i tekuća voda. Za otkriće, do kojeg se došlo tijekom toplog razdoblja, zaslužna je američka sonda MRO koja od 2006. kruži oko crvenog planeta. "Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu", rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja Marsa, na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila Nasina televizija.

LOS ANGELES

Američki glazbenik i veteran "shock-rocka" Alice Cooper odlučio je okrenuti se obiteljskoj zabavi i u suradnji s filmskim studijem Universal Studios dizajnirati atrakciju u tematskom parku te kompanije u Los Angelesu. Novi zastrašujući labirint "Dobrodošli u moju noćnu moru" (Welcome to My Nightmare), ispiriran Cooperovim novim albumom, posjetitelje će voditi kroz splet električnih stolica, giljotina, divovskih paukova te "bar jedne smrtonosne zmije". Instalacija je dio programa za Noć vještica Universal Studiosa, koji traje od 23. rujna - 31. listopada. "Kao dugogodišnji obožavatelj Alicea Coopera, čiji me rad motivira i inspirira, apsolutno sam oduševljen ovom nevjerojatnom prilikom. To je noćna mora koja se ostvarila", kazao je kreativni direktor John Murdy za Hollywood Reporter.

LONDON

Pjesma koju je pokojna britanska pjevačka zvijezda Amy Winehouse u ožujku snimila u duetu s legendom džeza Tonyjem Bennettom uskoro izlazi, a cjelokupni prihod od prodaje tog dueta bit će namijenjen borbi protiv ovisnosti, prenosi BBC. Riječ je o obradbi pop-klasika "Body and Soul", snimljenoj u ožujku u poznatome londonskom studiju na Abbey Roadu, te jednom od Amynih posljednjih uradaka prije prerane smrti 23. srpnja. Ukupan prihod od prodaje tog dueta bit će uplaćen zakladi koju je osnovao Amyin otac Mitch za pomoć ovisnicima o drogi. Pjesma će biti uvrštena i u Bennettov album "Duets II", koji izlazi 20. rujna.

LONDON

Jedan američki izdavač odlučio je pjesme legendarnog britanskog glazbenog sastava "The Smiths" pretočiti u strip-antologiju koja će pjesme poput "Girlfriend in a Coma" i "How Soon is Now?" pretvoriti u crtane priče, pišu britanski mediji. Svaka pjesma bit će "ispričana" kroz strip na četiri do najviše osam stranica, a čitav projekt trebao bi biti gotov do studenoga, kada se očekuje i njegova objava, piše britanski Guardian. "Koja vam se priča vrti u glavi dok slušate svoje omiljene pjesme Smithsa?", pita Shawn Demumbrum, idejni tvorac strip-antologije pod naslovom "Ujediniti i preuzeti: stripovi inspirirani Smithsima". Upravo će to autori knjige koristiti kao inspiraciju, dodaje. Financijsku potporu za projekt Demumbrum nastoji prikupiti na web platformi "Kickstarter", a već je okupio 13 spisateljskih i crtačkih timova, svaki od kojih će raditi na po jednom glazbenom klasiku. Gotov proizvod imat će najmanje 72 ilustrirane stranice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙