FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski forum u Kninu (šira)

SPLIT, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je u Kninu uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja otvorila gospodarski forum "Europska unija - iskoristimo priliku za Hrvatsku", pri čemu je istaknula kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) otvara nove perspektive hrvatskome gospodarstvu.

"Ulaskom u EU gospodarske perspektive Hrvatske su jako dobre", rekla je premijerka Kosor, dodajući kako je završetak pregovora s EU-om potkraj lipnja ove godine pozitivan i za hrvatsko gospodarstvo. Također je najavila da će gospodarski forum u Kninu postati tradicionalnim.

"Vjerujem da ćemo idućih godina bilježiti gospodarski rast i uspjehe te će to biti prilika da takve rezultate svake godine rezimiramo na forumu ovdje u Kninu", rekla je predsjednica vlade.

Premijerka Kosor na orvorenju Gospodarskog foruma u Kninu pozvala je sve u Hrvatskoj da se, kako je rekla, bez obzira na mnoge razlike, okupe oko onoga što nam je zajedničko, a to je prosperitet i razvitak Hrvatske.

"Svi koji imaju ideje trebaju sjesti za isti stol i treba okupljati sve ljude koji mogu dati svoj doprinos razvoju Hrvatske", dodala je.

Istaknula je kako, unatoč tome što je ovo izborna godina, "do zadnjeg trenutka, do raspisivanja izbora trebamo jačati gospodarstvo i gospodarske temelje za razdoblje" kad Hrvatska 1. srpnja 2013. postane članica EU-a.

U tijeku je ostvarivanje projekta gospodarskog razvitka Hrvatske u koji je uloženo 14 milijarda eura, što se, po njezinim riječima, ne vidi dovoljno u javnosti te bi, dodala je, i to mogla biti tema za jednu raspravu.

Istaknula je kako je u zadnje dvije godine u pregovorima s EU-om uklonjeno mnogo prepreka.

"Iza nas su dvije teške godine, imali smo 400 mjerila za otvoriti i zatvoriti pregovore s EU-om, deblokirali smo pregovore i riješili spor sa Slovenijom, što je također važno za naše gospodarstvo, jer se nakon toga povećao dolazak slovenskih turista u Hrvatsku", rekla je premijerka Kosor.

Kao najteža dva pregovaračka poglavlja istaknula je 8. poglavlje - brodogradnju i 23. poglavlje - pravosuđe i ljudska prava.

"U pregovore s EU-om smo uložili iznimno puno rada. Nakon osamostaljenja Hrvatske prije 20 godina to je naš najveći projekt", rekla je predsjednica vlade i ponovila kako početkom ove godine mnogi nisu vjerovali da ćemo završti pregovore.

"Osmo poglavlje može nam poslužiti za iskustvo jer smo pitanje brodogradnje trebali početi rješavati ranije, ali nismo, pa smo to intezivirali u zadnje dvije godine", istaknula je.

Posebice je istaknula važnost Knina za Hrvatsku samostalnost i pritom podsjetila na prizor kada je prije 20 godina na kninskoj tvrđavi predsjednik Franjo Tuđman digao hrvatsku zastavu.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao je na otvorenju gospodarskog foruma kako je najveći kapital Hrvatske pri ulasku u Europsku uniju njezin geopolitički položaj koji treba iskoristiti kao svoju priliku jer je Europska unija u problemima.

"Hrvatska, koja čini jedan posto ukupnog stanovništva Europe, obuhvaća sedam posto mediteranskog prostora, što je iznimno važna prednost", rekao je Vidošević i dodao da je Europska unija "pred velikim previranjima i da ima monetarnu uniju, ali nema fiskalnu politiku, što je čini lomljivom", te da je globalna konkurentnost Europske unije niska, a stanovništvo joj je sve starije.

Na kraju gospodarskog foruma premijerka Kosor pozvala je gospodarstvenike da više zapošljavaju hrvatske branitelje, čime je poduprla generala Damira Krstičevića, koji je gospodarstvenike okupljene na forumu također pozvao da više zapošljavaju branitelje.

Na gospodarskom forumu u Kninu sudjeluju predstavnici 65 hrvatskih tvrtaka i mnogi istaknuti gospodarstvenici.

Među nazočnima su i ministri Đuro Popijač, Branko Bačić, Petar Čobanković, Martina Dalić i Ivan Domagoj Milošević.

Nazočna su i trojica bivših premijera Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Gospodarski forum organizirala je hrvatska vlada u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙