FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

KNIN

U Kninu počinje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice vojnoredarstvene operacije "Oluja", u nazočnosti predsjednika Republike, Sabora i Vlade Ive Josipovića, Luke Bebića i Jadranke Kosor. U središtu Knina, na Trgu dr. Ante Starčevića bit će otkriven spomenik "Hrvatske pobjede Oluja '95", a otkrit će ga djeca hrvatskih branitelja poginulih u "Oluji". Na spomeniku su upisane sve postrojbe koje su sudjelovale u toj akciji, kao i značajnije operacije koje je vodila Hrvatska vojska. Predviđeno je obraćanje predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića. Premijerka Jadranka Kosor će se prije toga sastati s predstavnicima braniteljskih zadruga u Veleučilištu Marka Marulića, a predsjednik Republike Ivo Josipović će obići štandove braniteljskih zadruga u parku u Ulici dr. Franje Tuđmana. U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", predsjednica Vlade upriličit će navečer svečano primanje za njene ratne zapovjednike. Prvi dan svečanog obilježavanja zaključit će koncert Orkestra OS RH i Klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

ZAGREB

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je jučer kako vlada od banaka zahtijeva da se problem velikog povećanja rata na stambene kredite u švicarskim francima riješi približavanjem iznosa rate visini u trenutku podizanja stambenog kredita, ističući da ispod tog zahtjeva Banski dvori neće ići. "Ono što je vlada tražila od banaka, i to je minimum ispod kojega nećemo ići, sadrži se u činjenici da je naš cilj kroz mjeru usmjerenu na kamatnu stopu približiti iznos rate visini koju je rata imala prije ove izvanredne i neočekivane visine rate, odnosno u trenutku uzimanja stambenog kredita", izjavila je Kosor na sjednici Vlade. Minimum koji vlada traži, istaknula je, jest da se rata fiksira u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna ili manje, a da banke razliku anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po definiranom fiksnom tečaju evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje. Rok trajanja tog odgođenog beskamatnog potraživanja bio bi deset godina, do kada je, rekla je Kosor, realno očekivati da su moguće promjene tečaja švicarskog franka koje bi poništile ove tečajne razlike. Naglasila je da vlada traži smanjenje kamatne stope na kredite u "švicarcima" prema razini kamata s kojima su krediti i odobravani, najavivši u tom smislu i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Prema važećem Zakonu kamate ne mogu biti manje od 4 posto, pa će vlada, vjerojatno već na idućoj sjednici, pristupiti izmjenama tog zakona, odnosno donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom bi se smanjile te stope. Premijerka vjeruje da će vlada, u okviru iznesenog zahtjeva, s bankama uskoro, odnosno nakon 15. kolovoza, potpisati novi dokument, vjerojatno memorandum. "Vjerujem da će tome svi pristupiti, a ako bude onih koji neće mi imamo i druge instrumente na koje smo spremni", poručila je Kosor. Iz dosadašnjih razgovora s bankarima, dodala je, može se naslutiti da će se taj dogovor (memorandum) odnositi već na slijedeću ratu građanima, te da će banke same klijente pozivati na dogovore u postavljenom okviru.

ZAGREB

Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu javnog natječaja u svrhu realizacije programa „Brijuni Rivijera“ na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sveta Katarina – Monumenti. Za predsjednicu je imenovana premijerka Jadranka Kosor, a uz nju u povjerenstvu su potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević te ministri Branko Bačić, Đuro Popijač i Božidar Kalmeta. Članovi su i istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnici gradova na čijem području se projekt provodi. Društvo Brijuni Rivijera u roku 30 dana treba pripremiti uvjete natječaja za izbor investitora za lokacije Pineta, Hidrobaza i otok Sveta Katarina – Monumenti. Raspisivanje natječaja očekuje se početkom rujna. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević kaže kako ne treba sumnjati u velik interes ulagača, budući da ukupni investicijski apetit za hrvatski turizam iznosi 27 milijardi kuna.

DUBROVNIK

U okviru glazbenog dijela programa 62. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je na Taraci tvrđave Revelin nastupio Kerem Gorsev Trio uz posebnu gošću violončelisticu Sedef Ercetin te su za publiku izveli komorni jazz. Cijenjeni turski pijanist i skladatelj Kerem Gorsev rođen je u Istambulu gdje je i stekao glazbeno obrazovanje na tamošnjem državnom konzervatoriju. Kao izvrstan pijanist, ostvario je niz zapaženih albuma većinom autorske glazbe, a nekoliko albuma ostvario je i sa članovima svoga trija - kontrabasistom Kagan Yildiz i bubnjarom Feritom Odmanom. Nastupao je širom Turske i u mnogim glazbenom centrima svijeta te gostovao na međunarodnim jazz festivalima u Istambulu, Peskari, Umbriji, Ankari i drugdje.

ZAGREB

Nogometaši Dinama plasirali su se u 4. pretkolo Lige prvaka nakon što su i u uzvratnom dvoboju u Zagrebu pobijedili finskog HJK Helsinkija s 1:0 pogotkom Lucha Ibaneza u 90. minuti. U prvom susretu u Helsinkiju Dinamo je slavio s 2:1, te prolazi dalje s ukupnim rezultatom 3:1. Pred 30.000 gledatelja stadionu Maksimir sudio je Jakobsson iz Islanda. Strijelac: 1:0 Ibanez (90) Prolaskom u završno, 4. pretkolo Dinamo će u petak u sjedištu UEFE biti u ždrijebu kao nositelj, što znači da neće za protivnika imati klub iz najjačih europskih liga. I u slučaju poraza u 4. pretkolu, hrvatski prvak će nastaviti natjecanje u skupini Europske lige, te odigrati još najmanje šest europskih utakmica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙