FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je jučer, u povodu obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, sudionike te akcije naglasivši tom prigodom kako su "to bili dani ponosa i slave koje nitko više ne može osporiti niti dovesti u pitanje". S ponosom se sjećamo vašeg ogromnog doprinosa oslobađanju domovine, vi predstavljate gotovo 200 tisuća sudionika bitke koja će zauvijek ostati zlatnim slovima upisana u povijesti našeg naroda, rekao je Josipović okupljenim generalima i vojnim časnicima dodajući kako predstavljaju i one heroje koji su svojim životima dali najveći doprinos našoj slobodi. Operacija Oluja bila je legalna, legitimna, brza, učinkovita i briljantna vojna akcija, u najvećoj mjeri sukladna ratnom pravu, kazao je Josipović dodajući međutim kako se "na žalost, zbog jednog malog dijela događaja koji se nisu ni morali ni smjeli dogoditi često neopravdano dovodi u pitanje smisao cijele operacije, što je netočno s vojnog, moralnog, političkog i svakog drugog stajališta". Zahvaljujući Predsjedniku Republike na prijemu, general zbora Pavle Miljavac rekao je kako je operacija bila Oluja djelo hrvatskih časnika i hrvatskih generala, izvedena po modernim principima i doktrinama ratovanja. Oluja je imala odjek ne samo u okviru Republike Hrvatske, ona je spriječila pad Bihaćkog džepa, omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, te prekinula rat u BiH jer je omogućila potpisivanje Daytonskih sporazuma, ocijenio je general Miljavac.

OPUZEN- Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je jučer kako nije vidjela priopćenje Svete Stolice u vezi sa sporom nastalim nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca o povratu nekretnina župe Dajla u porečko-pulskoj biskupiji pa ga ne može komentirati, ali je izrazila uvjerenje da će se situacija razriješiti. "Mogu samo reći da sam morala kao predsjednica vlade primiti i poslušati biskupa Milovana sa suradnicima i dati mu potporu jer situacija u kojoj se nalaze i on i biskupija je vrlo teška", izjavila je Kosor odgovarajući na pitanja novinara nakon svečane sjednice opuzenskoga Gradskog vijeća. Također je rekla kako je napisala pismo Svetom Ocu Benediktu i tajniku Bertoneu te da je sigurna da će pomoći u razrješenju te situacije. "Također sam sigurna u dobru suradnju s kardinalom Josipom Bozanićem, kojega cijenim i poštujem, kao i našu dosadašnju suradnju", rekla je.

ZAGREB - Porečko-pulska biskupija sporne nekretnine nije otuđila već dobila pravomoćnim odlukama hrvatskog zakona te je s njima slobodna raspolagati kao vlasnik i duboko vjerujem da je ovo jedan veliki nesporazum na relaciji Poreč - Rim i da ćemo ubrzo naći zadovoljavajuće rješenje, izjavio je sinoć kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević reagirajući na priopćenje koje je tiskovni ured Svete Stolice objavio na svojim mrežnim stranicama u svezi medijskih napisa o sporu nastalom nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca iz samostana Abbazie di Praglie o povratu nekretnina župe Dajla. "Naša biskupija nije otuđila sporne nekretnine Abbazii di Praglii, budući da smo mi te nekretnine pravomoćnim odlukama hrvatskog zakona dobili. Mi smo to dobili od države i mi smo s njima bili slobodni raspolagati kao vlasnik", rekao je Jakovljević gostujući u središnjem dnevniku HTV-a. Napomenuo je kako to nije unutarcrkveno pitanje jer je Abbazia di Praglia tužila državu, od koje je zatražila i odštetu, te da ako je država ne želi obeštetiti, onda to mora učiniti biskupija. Stvar je sada u nadležnosti državnih institucija i biskupija je uputila zahtjev DORH-u u kojemu traži da se preispitaju sva rješenja, rekao je Jakovljević, napomenuvši da je biskupija, ako je bilo pogrješaka sa strane države, spremna odmah izručiti svu imovinu državi budući da ona po zakonima i Osimskim sporazumima pripada ili državi ili samoj župi. Po njegovim riječima, biskupija se nikada nije povukla iz pregovora već samo inzistira na poštivanju Osimskih sporazuma i zakona Republike Hrvatske. "U volji oporučitelja jasno stoji da ako benediktinci bilo kada odu iz Dajle više nemaju pravo na te nekretnine te da one onda ostaju pobožnoj ustanovi koja nije nikad ustanovljena, ali znademo po crkvenome pravu da tada svu jurisdikciju preuzima biskupija", izjavio je Jakovljević.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potpisali su Ugovor o financiranju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. i opremanju prometne policije čime se Centar za vozila obvezao izdvajati oko 40 milijuna kuna godišnje u idućih deset godina za sigurnost prometa. Sredstva će se prvenstveno utrošiti za opremanje prometne policije uređajima i opremom za nadzor cestovnog prometa, kao i za druge preventivne aktivnosti i aktivnosti planiranih nacionalnim programom. Centar za vozila Hrvatske prvi je s MUP-om potpisao takvu vrstu ugovora što predstavlja vrijednu kariku u dostizanju programom postavljenih ciljeva među kojima je i smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 posto u odnosu na stanje u 2010.

SPLIT - Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Kruno Peronja i župan Ante Sanader (HDZ) na izvanrednoj su konferenciji za novinare jučer popodne opovrgnuli informacije o raskolu unutar splitsko-dalmatinskoga HDZ-a te da su se njih dvojica međusobno sukobili. Na sjednici Županijske skupštine, u kojoj neslužbena koalicija HDZ-a i nezavisne liste Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka - HGS) imaju većinu od 33 od ukupno 51 vijećnika, nije prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine jer je prilikom glasovanja to izvješće poduprlo 25 vijećnika, a za prihvaćanje je potrebna potpora najmanje 26 vijećnika. Po riječima Sanadera i Peronje, u trenutku glasovanja nekoliko vijećnika nije bilo u dvorani, što se nije znalo. Nakon stanke ti su se vijećnici, objasnio je župan Sanader, vratili u dvoranu, ali vijećnici SDP-ove koalicije nisu dopustili da se ponovi glasovanje i napustili su sjednicu na koju se više nisu vratili. Po riječima župana, SDP-ovo napuštanje sjednice je politikantsko jer se "nitko nije javio za diskusiju da ospori izvješće o izvršenju Županijskog proračuna za prvo polugodište ove godine" koje su prije prihvatili i županijski odbori. "Zovu me mediji iz Zagreba i pitaju je li Kruno Peronja glasovao protiv proračuna i jesu li neki vijećnici (HDZ) utekli sa sjednice, a neki su portali objavili da smo se ja i Peronja potukli i sukobili", rekao je župan Sanader. Opovrgavajući takve navode, župan Sanader i Peronja su se zagrlili, a Peronja je pritom rekao: "U HDZ-u vlada sklad, zajedno smo jači i ove ćemo izbore dobiti."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙