FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati

UMAG - Istarski župan Ivan Jakovčić je na današnjoj je konferenciji za novinare u Umagu, osvrnuvši se na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i pulskom biskupijom, istaknuo kako je u tom slučaju na djelu pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji, da koristeći ugled Svetog Oca Pape, ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Talijanska Republika i bivša SFRJ. "To je suština ove nedopustive inicijative, to je flagrantan pokušaj, gdje se koristeći sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao sljednice SFRJ, s Talijanskom Republikom" , rekao je Jakovčić. Po njegovim riječima činjenice su u ovom slučaju potpuno jasne i to da su međunarodnim sporazumima i zakonima izvršena sva obeštećenja prema optantima, te su u ovom slučaju i benediktinci iz Praglie obeštećeni. Time je potpuno jasno, smatra Jakovčić, da oni naprosto ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u Republici Hrvatskoj. "To nije samo crkveno pitanje, već prvenstveno pitanje međunarodnih sporazuma" , naglasio je istarski župan koji smatra da je u pitanju jednostrani akt Svete Stolice, tj. kršenje ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno (BUZ) izvijestili su danas da će, ako je točna informacija plasirana u medijima da će Vlada zamrznuti mirovine, preispitati svoju odluku o daljnjem sudjelovanju u radu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Ta koalicija umirovljeničkih stranaka u današnjem je priopćenju istaknula da se ne slaže niti s najavama kako nema prostora za rast mirovina, podsjetivši da su u svom gospodarsko–socijalnom programu naveli da je taj rast moguć samo racionalizacijom trošenja proračunskih sredstava, i to sa sadašnjih 39 posto od prosječne plaće u Hrvatskoj do 50 posto već u prvoj polovici iduće godine. Kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe od Vlade smo zatražili da odmah ukine odredbu o zamrzavanju mirovina i iznađe u proračunu oko 60 milijuna kuna, koliko bi to odmrzavanje ove godine stajalo državu, navodi se u priopćenju BUZ-a.To je načelno prihvaćeno, pa nije jasno iz kojih se razloga taj prijedlog ovako grubo odbacuje, a nas na podcjenjivački način, putem medija o tome izvještava, dodaje se. Vladi poručuju da bez odlaganja započne s mirovinskom reformom kako bi se prvi efekti vidjeli već u prvoj polovici 2012., potom da ukine zakonsku odredbu o zamrzavanju mirovina uz istovremenu ukidanje tzv. švicarske formule za usklađivanje mirovine, da izjednači 'stare' i 'nove' umirovljenike te izbaci iz Zakona rješenja koja govore o tome da uz puni radni staž može biti riječi o prijevremenom umirovljenju bez obzira na kronološku dob pojedinca te da odmah ukine svih 14 posebnih zakona po kojima određene kategorije dobivaju povlaštene mirovine i propiše da svi u mirovinu moraju ići po Zakonu o mirovinskom osiguranju.

PULA - Članovi pulskog IDS-a pozdravili su na današnjoj konferenciji za novinare sporazum Vlade i Istarske županije o sufinanciranju izgradnje pulske Opće bolnice, uz primjedbu kako je , "Vladi bilo potrebno punih osam godina da prepozna važnost tog projekta za građane Istre". "Sada nakon potpisa ugovora, premda imamo dobivenu i potvrdu glavnog projekta, čeka nas vrlo duga procedura pripreme i provođenja javnog natječaja te odabira izvođača radova", kazao je član Predsjedništva IDS-a Pule Damir Prhat. Po riječima predsjednika pulskog IDS-a Valtera Boljunčića, žalosno je što pojedinci, i kada je u pitanju projekt izgradnje nove bolnice, ne mogu ostaviti po strani politikantstvo i izraziti svoje mišljenje. S tim u vezi je rekao kako je žalosno što se vijećnici Ladonje na sjednici županijske skupštine nisu udostojili uopće očitovati o tom projektu, kao da je bolesnim osobama bitno tko je potpisao ugovor. "Njima je potrebno odgovarajuće liječenje, a ne političari koji stoje iza projekta" , izjavio je Boljunčić dodavši kako vijećnici Ladonje nisu glasovali niti "za", niti" protiv", niti su bili suzdržani, kao da se njih to ne tiče, kao se radi o bolnici na drugom kontinentu. Po njemu takvo ponašanje je "pljuska svim ljudima koji žive u Istri i koji čekaju bolju uslugu, bolji smještaj u bolnici, standard kakav Istra, prema svojoj gospodarskoj snazi, svakako zaslužuje" "Ne smijemo se nadmudrivati u vezi sa zdravljem građana Pule i Istre, jer su mnogi do sada morali otići na liječenje u Rijeku i Zagreb, jer im u 21. stoljeću pulska bolnica nije bila u stanju ponuditi odgovarajući tretman" - poručio je Boljunčić.

ZAGREB/ZABOK - Požar koji je jutros izbio u tvornici tepiha "Regeneracija" iz Zaboka, u kojem je lakše ozlijeđen jedan radnik, lokaliziran je oko podneva, javila je Država uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Županijski centar 112 Krapina primio je u 9,41 sati dojavu o požaru te tome je obavijestio Vatrogasni operativni centar u Zaboku. Požar su gasili "Zagorska javna vatrogasna postrojba" i dobrovoljna vatrogasna društva iz Zaboka, Špičkovine, Pavlovca Zabočkog, Gubaševa i Svetog Križa Začretje; ukupno 40 vatrogasaca i 10 vozila.

VINKOVCI -Jedanaest državljana Afganistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli iz Srbije u Hrvatsku, zatečeno je u prošla 24 sata na cesti između Tovarnika i Sotina, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija.

Protiv svih osoba doneseno je Rješenje o protjerivanju iz RH, određena je zabrana ulaska i boravka u RH na rok od jedne godine te je pokrenut postupak readmisije u Republiku Srbiju. Prema podatcima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u prvih šest mjeseci ove godine u nezakonitu prijelazu državne granice službenici te policijske uprave zatekli su i spriječili 484 strana državljana, od kojih 314 upravo državljana Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙