FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2011. (Hina) - Pregled događaja iz svijeta u 4.30 sati:

BEOGRAD

Srbijanski parlament u nedjelju je u jedan sat ujutro, nakon jedanaestosatnog zasjedanja posvećenog događajima na sjeveru Kosova, usvojio Deklaraciju o aktualnom stanju na Kosovu. Glasovanju je prethodilo obraćanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je istaknuo kako su mir i stabilnost ''prva i osnovna'' postavka politike Srbije te da se samo mirom mogu zaštiti Srbi na Kosovu. "Srbija je zemlja mira, Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Europe, mi hoćemo mir za sve narode, ne samo za Srbe, već za sve ostale narode, to je središnja točka naše politike'', kazao je te dodao da "samo osiguranjem potpore velikih sila i značajnih čimbenika u međunarodnoj politici Srbija može osigurati i svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji".

WASHINGTON

Predsjednik američkog Predstavničkog doma John Boehner i vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell "sigurni" su da će do utorka postići dogovor s Bijelom kućom kako bi se spriječio stečaj zemlje. "Senator McConnell i ja uvjereni smo da ćemo postići dogovor s Bijelom kućom", rekao je Boehner u subotu novinarima. McConnell je pak rekao kako posljednji prijedlog šefa demokratske većine u Senatu Harryja Reida, koji je u subotu odbacio Predstavnički dom, "neće biti usvojen u Senatu". Dvoje najviših demokratskih čelnika u američkom Kongresu, Harry Reid i Nancy Pelosi, trebaju se u subotu sastati s predsjednikom Obamom.

LUGANSK

Trideset dvojica rudara poginula su, a petorica se vode kao nestala u dvjema nesrećama koje su se u petak dogodile u rudarskom bazenu na istoku Ukrajine, po novim podacima koje je u subotu objavilo ministarstvo za izvanredna stanja. Raniji podaci govorili su o 27 poginulih i o 10 nestalih.

U prvoj nesreći, u rudniku Istočna suhodolska, na području Luganska, gdje je u petak ujutro odjeknula eksplozija, broj poginulih je s 20 narastao na 24, a sudbina dvojice rudara još nije poznata, dodaje ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

U drugoj nesreći istoga dana, uzrokovanoj odronom, u rudniku Bažanovi u gradu Makijvki, nedaleko od Donjecka, broj žrtava se sa sedam popeo na osam. Trojica se još vode kao nestala, po istom izvoru. Ove dvije nesreće su najteže na ovom području nakon eksplozije u jednom rudniku u studenome 2007. u kojoj je život izgubilo više od 100 rudara.

WASHINGTON

Američki Predstavnički dom kojim dominiraju republikanci, protivnici predsjednika Baracka Obame, odbio je u subotu u simboličnom izjašnjavanju plan demokrata u Senatu o podizanju limita zaduživanja. Ranije su gotovo svi republikanci u Senatu potpisali pismo u kojem ističu da neće glasovati za plan demokrata. Glasovanje u Senatu je zakazano za nedjelju u sedam sati po srednjoeuropskom vremenu. U pismu vođi demokratske većine Harryju Reidu koji su potpisala 43 od 47 republikanskih senatora, potonji ističu: "Pišemo vam kako bismo vas obavijestili da nećemo glasovati za vaš plan podizanja granice zaduživanja". Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva. Usto, vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell zatražio je da se predsjednik vrati za pregovarački stol. Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze. Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 bilijuna dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

TOKIO

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru zatresao je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu sjeveroistok Japana, priopćila je nacionalna televizija NHK. Potres čiji je epicentar bio u prefekturi Fukushima također se osjetio u Tokiju. Zasad nema izvješća o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti, a upozorenje na tsunami nije izdano. Vlasti nisu objavile da je došlo ni do novih problema u nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je znatno oštećena 11. ožujka potresom i tsunamijem.

SARAJEVO

Film "Disati" redatelja Karla Markovicsa u austrijsko-njemačkoj koprodukciji proglašen je najboljim u kategoriji igranog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je zatvoren u subotu, a svečanom zatvaranju nazočili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović ali i čuvene hollywoodske zvijezde Angelina Jolie i Brad Pitt. U kategoriji kratkog filma u kojemu se za nagradu natjecalo jedanaest ostvarenja najboljim je proglašen hrvatski "Mezanin" redatelja Dalibora Matanića a posebnu nagradu u ovoj kategoriji dobio je i "Dove sei, amore mio" redatelja i scenarista Veljka Popovića.

Za ulogu u pobjedničkom filmu "Disati" najboljim glumcem proglašen je mladi Thomas Schubert a njemu je nagradu uručila upravo Jolie.

Njoj je pak ovom prigodom uručena nagrada počasno Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmu i njen ukupni društveni angažman. "Puno vam hvala", izgovorila je vidno uzbuđena Jolie koja je čak zasuzila na pozornici.

"Trudim se da ne zaplačem i jako sam sretna što sam u ovom nevjerojatnom gradu i ovoj lijepoj zemlji", kazala je Jolie.

Dodala je kako nikada nije radila s tako dobrim glumcima kao u filmu "Zemlja krvi i meda" koji je režirala i koji tek treba biti predstavljen publici u Veneciji. "Vrlo sam počašćena i hvala vam", kazala je Jolie, zahvaljujući se direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri.

Najboljom glumicom 17. SFF-a proglašena je Ada Condescu za ulogu u rumunjskom filmu "Loverboy", a posebna nagrada žirija pripala je bugarskom filmu "Ave" Konstantina Bojanova.

Žiri ovogodišnjeg SFF-a u kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglasio ostvarenje redatelja Nedžada Begovića "Mobitel".

Brojna publika okupljena na festivalskom trgu ispred sarajevskog Narodnog pozorišta gdje je održana završna svečanost SFF-a srdačno je pozdravila hrvatskog predsjednika u čijoj je pratnji bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ivo Josipović kazao je kako se veseli dolasku u Sarajevo, istaknuvši važnost festivala kakav je SFF jer oni povezuju ljude i doprinose uzajamnom povjerenju. Na 17. SFF-u prikazano je više od dvije stotine filmova koje su vidjele na tisuće gledatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙