FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 30. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat.

PRIŠTINA - Voditelj Europske policijske i pravosudne misije na Kosovu (EULEX) Xavier de Marnhac izjavio je u subotu nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem da EULEX poštuje Ustav i zakone Kosova i podržava uspostavu carinske kontrole na cijelom teritoriju Kosova, dodavši da su napadi na KFOR i EULEX neprihvaljtivi. Voditelj EULEX-a istaknuo je kako se neće tolerirati nikakvo ograničavanje slobode kretanja na Kosovu. Napomenuvši kako ga uznemiruje stanje na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, pozvao je građane Kosova da očuvaju red i mir. "Smatramo da je dijalog jedini put za postizanje rješenja i da samo njime dvije strane mogu rješavati otvorena pitanja", rekao je de Marnahac. Voditelj EULEX-a izjavio je da je jutros razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a generalom Erhardom Buhlerom, s kojim je dogovorio da KFOR i EULEX rade na osiguranju slobode kretanja, napomenuvši da je otpor tome "protuzakonit i neće se tolerirati".

OSLO - Norveški masovni ubojica Anders Breivik surađuje s istražiteljima, objavila je u subotu policija, ali nije željela potvrditi medijske navode da je planirao napasti kraljevsku palaču i sjedište Laburističke stranke. Nazivajući se protuislamskim križarom, Breivik je priznao bombaški napad u Oslu i krvavi pohod po obližnjem otoku 22. srpnja, kad je ubio 77 ljudi, u najsmrtonosnijem napadu na tlu Norveške od Drugog svjetskog rata. U policiji kažu da su Breivika u petak ispitivali deset sati, pri čemu je potvrdio neke pojedinosti iz ranijih ispitivanja i odgovarao na nova pitanja. "Vrlo dobro objašnjava svoje postupke i više je nego spreman govoriti o tim događajima", rekao je policijski inspektor Paal-Fredrik Hjort Kraby na konferenciji za novinare. Tabloid Verdens Gang prenio je u subotu da su kraljevska palača i sjedište laburista bile moguće mete napada koje je u svojim planovima zacrtao desničarski ekstremist Breivik. "To ne možemo komentirati. Samo smo općenito rekli kako je (Breivik) priznao da je bio zainteresiran za druge ciljeve koji su prirodna meta terorista", izjavio je Kraby.

SARAJEVO - Slavni hollywoodski glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt doputovao je u subotu na nekoliko sati u Sarajevo, bez ranije najave, kako bi sudjelovali u ceremoniji zatvaranja 17. Sarajevo Film Festivala (SFF). Kako je u večernjim satima najavljeno iz direkcije SFF-a, Angelini Jolie će ovom prigodom biti uručena i posebna festivalska nagrada. Sarajevska publika oduševljeno je pozdravila glumački par. "Ovo je divno mjesto", kazala je Jolie kratko na crvenom tepihu ispred sarajevskog Narodnog pozorišta, dodajući kako je i njoj i suprugu bila velika čast jer su pozvani na zatvaranje SFF-a. Brad Pitt je dodao kako sarajevsku publiku smatra divnom. Dvoje slavnih glumaca obećali su kako će se vratiti a najavili su i kako će "Zemlja krvi i meda", film koji je režirala Jolie i koji obrađuje ljubavnu priču smještenu u ratnu sliku Bosne, biti prikazan na sljedećem SFF-u. Svjetska premijera tog filma očekuje se na filmskom festivalu u Veneciji. Svečanosti zatvaranja SFF-a na kojoj će biti proglašeni i najbolji filmovi, nazočit će, kako je najavljeno, i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

KAIRO - Egipatska vojska uhitila je pet osoba nakon sukoba u kojem su poginule četiri osobe u petak u El-Arihu, na sjeveru Sinaja, izvijestila je u subotu službena egipatska agencija Mena. Vojska je uhitila četvoricu muškaraca koje sumnjiči da su u petak sudjelovali u napadu na policijsku postaju u El-Arihu, a petog je privela dok je vozio automobil u blizini te postaje i našla kod njega dvije strojnice, javlja Mena. Ta su se uhićenja dogodila kasno u noći na subotu, nakon sukoba naoružanih osoba koje su pokušale zauzeti policijsku postaju te sigurnosnih snaga i vojske. Troje civila i vojni časnik ubijeni su, a 19 osoba je ranjeno u tim sukobima oko policijske postaje. Oko 150 maskiranih osoba na kamionima i motociklima ušlo je u El-Arih noseći crne zastave s natpisom "Nema Boga do Alaha", rekli su svjedoci. Napadači su prvo pucali u zrak, terorizirajući stanovnike, i uništili kip bivšeg predsjednika Anvara el-Sadata, kojeg su 1981. ubili islamisti, a zatim su napali policijsku postaju. Nasilje se dogodilo nakon mirnih prosvjeda oko podneva na jednom od gradskih trgova, u okviru dana mobilizacije tijekom kojega su se stotine tisuća prosvjednika diljem zemlje okupile uglavnom na poziv islamističkih aktivista.

GEORGETOWN - Zrakoplov Caribbean Airlinesa sa 163 putnika i članova posade promašio je u subotu pistu i prepolovio se, pokušavajući sletjeti u Gvajanu, pri čemu je ranjeno nekoliko putnika, ali su svi preživjeli. Boeing 737-800 promašio je oko ponoći pistu u zračnoj luci u Georgetownu. Letio je iz New Yorka sa zaustavljanjem na Trinidadu. Putnici su počeli vrištati kada je zrakoplov izmaknuo kontroli i bježati kroz izlaze za nuždu kada se letjelica naposlijetku zaustavila, prenose lokalne novine. Jedan putnik slomio je nogu, a ostali su prošli s ozljedama vrata i leđa, rekla je glasnogovornica zrakoplovne tvrtke. Na letu BW-523 bilo je 157 putnika i šest članova posade. Kompanija Caribbean Airlines sa sjedištem na Trinidadu i Tobagu objavila je da je uzrok nesreće zasad nepoznat.

RABAT - Marokanski kralj Mohamed VI. založio se u subotu za ponovno otvaranje kopnene granice s Alžirom, zatvorene od 1994., i normalizaciju odnosa između dvaju susjeda iz Magreba. "Mi smo za početak novog dinamičnog rješavanja svih otvorenih problema, kao pretpostavke za punu normalizaciju bilateralnih odnosa, uključujući i ponovno otvaranje kopnenih granica", kazao je kralj u govoru. Kopnena granica između Maroka i Alžira zatvorena je 1994. nakon napada islamista na Marakeš (južni Maroko), za koji je Rabat optužio alžirsku tajnu službu. "Ovim se isključuje svaka zatvorenost i otpor prema promjenama koji su protivni politici dobrosusjedskih odnosa, potrebi za integracijom Magreba i očekivanjima međunarodne zajednice i naše regije," rekao je Mohamed VI.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙