FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka Kosor će razgovarati s porečkim biskupom Milovanom

DONJA STUBICA, 30. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je da će već vjerojatno danas razgovarati s porečkim biskupom Milovanom u vezi s problemom nastalim nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.

Po pisanju medija, Papa je nakratko suspendirao porečkog biskupa Milovana kako bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uređenju međusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazie di Praglie, koji traži povrat nekretnina ili novčanu, milijunsku naknadu u eurima. Mediji navode i da se Porečka biskupija s tim u vezi obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Na pitanje novinara danas u Donjoj Stubici kako komentira miješanje Vatikana u suverenitet RH u vezi s vraćnjem te nekretnine mimo hrvatskog pravosuđa, premijerka je rekla da će o detaljima razgovarati s biskupom Milovanom, vjerojatno već danas.

Na pitanje novinara hoće li se ona umiješati u spor kazala je da će razgovarati "o mogućnostima da pomognemo". To je ono što vam mogu reći", rekla je Kosor.

Što se tiče novog rasta švicarskog franka koji otežava otplatu kredita hrvatskim građanima, Kosor je rekla da se o tome intenzivno razgovara. Dodala je da je jučer, nakon povratka iz Istre, u Vladi ponovno bio sastanak i da se na njemu razgovaralo o novim mogućnostima, o nekim prijedlozima, ali i o rezultatima zadnje vladine inicijative vezane uz banke.Izrazila je uvjerenje da će Vlada već sljedeći tjedan iznijeti nove prijedloge.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o poništenju dvostrukog prava glasa nacionalnih manjina, Kosor je rekla da se odluke svakog suda pa tako i Ustavnog moraju poštovati i provoditi. Također je kazala da će se o tome još dosta razgovarati te da se i ona upitala kako to da se ta odluka donosi uoči izbora. "Mislimda se mogla donijeti nešto ranije, ali nije na nama u politici da na bilo koji način komentiramo ono što je Ustavni sud odlučio",rekla je.

Premijerka je izjavila i da ne može komentirati najavu predstavnika nekih nacionalnih manjina da će podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu..Kako je rekla, prije toga mora s njima razgovarati, budući da su zastupnici manjina dio vladajuće koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙