FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Hrvatskoj važno da procesi na Kosovu idu mirnim putem

POREČ, 29. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatskoj je iznimno važno da se procesi na Kosovu odvijaju mirnim putem, rekao je u petak u Poreču hrvatski predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na pitanje o stanju na Kosovu.

"Hrvatska je priznala Kosovo, to je odrednica naše politike, a s druge strane želimo i radimo sve više na dobrim odnosima sa Srbijom kao sa susjedom. Mislim da te dvije pozicije nisu kontradiktorne i da se mogu provesti", rekao je Josipović, tijekom posjeta Poreču.

"Naš angažman u okviru NATO-a je vrijedan i na Kosovu i nije u kontradikciji s našom željom da imamo dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom, jer znamo da NATO snage tamo služe i Albancima i Srbima", dodao je te izrazio nadu da će se "pregovori između Srbije i Kosova nastaviti,te da će se stvari odvijati mirnim putem i da će normalni dobrosusjedski odnosi biti ono što će karakterizirat cijelu regiju".

Kriza na Kosovu je izbila kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje drže Srbi na sjeveru Kosova kako bi osigurala provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije. Priština je takvu mjeru izdala kao recipročnu na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji.

Barikadama se usprotivilo srpsko stanovništvo te je nasilju poginuo jedan pripadnik kosovske policije. Granične prijelaze zauzeli su vojnici KFOR-a, a NATO ih proglasio zabranjenim vojnim zonama. U četvrtak je na zatvorenoj sjednici o stanju na sjeveru Kosova raspravljalo Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku. Međunarodne organizacije pozvale su sve strane na mir, a američki State Department izrazio žaljenje što akcija Prištine nije bila dogovorena s međunarodnom zajednicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙