FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković upisao se u petak u knjigu žalosti otvorenu u veleposlanstvu Kraljevine Norveške u Zagrebu u povodu prošlotjednih napada u središtu Osla i kampu mladih na otoku Utoya u kojima su izgubljeni brojni ljudski životi. Istaknuvši kako je duboko dirnut i potresen tragedijom koja je pogodila Norvešku, ministar Jandroković najoštrije je, u ime svih hrvatskih građana, osudio besmisleno nasilje prema norveškim državnim ustanovama, kao i prema nedužnim građanima, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). U ovom tužnom trenutku hrvatski šef diplomacije je izrazio najdublju sućut, suosjećanje i solidarnost s norveškim narodom, a posebice s obiteljima žrtava s kojima smo zajedno u molitvi, dodaje se u priopćenju.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina nije i ne može biti država nego tek državna zajednica koja će funkcionirati samo ako se prizna da njezin temelj čine dva entiteta i zato BiH ne može imati klasičnu vladu nego isključivo Vijeće ministara s koordinirajućom ulogom kao sada, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji bi prihvatio da i Hrvati dobiju nešto kao republiku ili entitet.

"BiH je državna zajednica koja je sastavljena od dva entiteta i tri naroda... Ako je nešto sastavljeno znači da je ono što imate na razini BiH izvedeno i u pravilu sastavljeno od delegiranih predstavnika dva entiteta i tri naroda", kazao je Dodik za banjalučke "Nezavisne novine" od petka. Stoga "BiH nema vladu i neće je ni imati", rekao je Dodik. Političke stranke za koje glasuje pretežito bošnjačko političko tijelo, Dodik je optužio da pokušavaju srušiti takav koncept i utemeljiti državni ustroj u kojemu bi Bošnjaci temeljem svoje brojčane prednosti preuzeli dominaciju unutar BiH. Zato političke stranke iz RS podupiru HDZ BiH i HDZ 1990. u pregovorima o uspostavi nove izvršne vlasti na državnoj razini. Dodik nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju "nešto kao republiku ili entitet" pod uvjetom da ta tvorevina ne dovodi u pitanje RS. "Poštujemo činjenicu da je Dragan Čović kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH nekoliko puta kazao da je RS neupitna", rekao je Dodik. Zaključio je da će BiH dobiti novu vlast kada Socijaldemokratska partija BiH (SDP) prihvati ovakva stajališta stranaka iz RS. Ključne olitičke stranke u BiH i devet mjeseci nakon izbora provedenih u listopadu 2010. godine pregovaraju o uspostavi vladajuće većine na državnoj razini.

VARŠAVA - Poljsko istražno povjerenstvo o padu zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog u travnju 2010. godine u Smolensku objavilo je u petak izvješće u kojem navodi da su s ruske strane počinjene greške, ali da su glavni uzroci nesreće na poljskoj strani. Povjerenstvo je utvrdilo da je rasvjeta ruske zračne luke bila "slaba i nepotpuna" i da je šef kontrole leta dao pogrešne upute posadi zrakoplova. Rusko izvješće objavljeno u siječnju prebacilo je svu odgovornost za tu katastrofu na poljsku stranu. "Izravan uzrok nesreće je prenisko spuštanje zrakoplova i pretjerana brzina u atmosferskim uvjetima koji su potpuno onemogućili vidljivost tla", zaključilo je poljsko povjerenstvo u izvješću na više od 300 stranica objavljenom u petak na internetu. Povjerenstvo nije utvrdilo nikakvu tehničku neispravnost zrakoplova Tupoljev 154 u kojem su predsjednik Kaczynski i 95 ostalih putnika, među kojima su bili pripadnici političke i vojne elite, poginuli pod gustom maglom blizu ruskoga grada Smolenska. Nesreću nitko nije preživio. Kaczynski je tada putovao na svečano obilježavanje pokolja poljskih časnika u Katinskoj šumi tijekom Drugog svjetskog rata.

LASHKAR GAH - Dvadeset i troje civila poginulo je u petak u južnom Afganistanu, u pokrajini Helmand, kada su autobus i traktor naletjeli na mine, priopćili su u petak dužnosnici čije izjave prenosi Reuters. Autobus je putovao iz okruga Nahr-e-Saradž u glavni grad pokrajine Laškar Gah kada je naletio na mine postavljene na cesti, pri čemu je poginulo svih 19 putnika, rekli su dužnosnici. Kada su snage sigurnosti stigle na mjesto nesreće napali su ih talibani, kazao je policijski dužnosnik. U okrugu Garmsir, južno od Laškar Gaha, na mine na cesti je naletio jedan traktor, pri čemu je živote izgubilo četvero civila.

LONDON - Britanska satelitska televizija BSkyB potvrdila je u petak da James Murdoch ostaje njihov predsjednik unatoč skandalu prisluškivanja više desetaka tisuća Bitanaca koji je potresao grupu News Corp. "James Murdoch ostaje predsjednik", naveo je BSkyB u priopćenju o rezultatima njegova poslovanja do kraja lipnja. Murdochov je ostanak očekivan iako je zbog skandala telefonskih prisluškivanja bilo poziva da podnese ostavku. U četvrtak je izvor blizak BNSkyB naveo da je James Murdoch dobio jednoglasnu podršku upravnog vijeća poduzeća. BSkyB je u petak objavio rezultate poslovanja do kraja lipnja koji pokazuju porast operativnih prihoda od 23 posto, na 1.073 milijardi funti ili oko 1, 2 milijardi dolara. BSkyB satelitska televizija je najavila da će isplatiti 750 milijuna funti svojim dioničarima. News Corp, tvrtka obitelji Murdoch koja posjeduje 39 posto tvrtke, biti će glavni korisnik te dividende, gotovo 300 milijuna funti. James Murdoch, sin medijskog magnata Ruperta Murdocha, na čelu je tvrtke News International. Zajedno s ocem odgovarao je pred paralmentarnim povjerenstvom u sklopu istrage o skandalu prisluškivanja više desetaka tisuća, no dvojica bivših zaposlenika optužila su ga da je lagao na tom saslušanju.

KIJEV - Šesnaest je rudara poginulo, a deset se smatra nestalima nakon eksplozije u rudniku "Istočna Suhodolskaja" u području Luganska na istoku Ukrajine, objavilo je u petak ministarstvo za hitna stanja. Još dva rudara ranjena su u toj nesreći koja se dogodila noću na petak dok je skupina od 28 rudara radila na dubini većoj od 900 metara, priopćilo je ministarstvo. Ne zna se uzrok eksplozije, no takav tip nesreće najčešće izaziva plin metan. Nesreća se dogodila u ugljenokopu Istočna Suhodolskaja gdje je u lipnju izbio požar i rudari su bili hitno evakuirani, no unesrećenih nije bilo. Ukrajinski rudnici smješteni su uglavnom na istoku zemlje i nesreće koje se u njima događaju gotovo redovito su popraćene žrtvama zbog nedostatne opremljenosti i nepoštivanja standarda o sigurnosti. Tri rudara poginula su ugušena plinovima u rujnu u drugome rudniku u području Luganska.

WASHINGTON - Američki Predstavnički dom sastat će se u petak ponovo kako bi pokušao postići dogovor o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Johna Boehnera o smanjenju deficita i podizanju praga zaduženosti, rekao je zastupnik Mike Pence. Prvotno je bilo predviđeno glasovanje u četvrtak ali je ono odgođeno zbog nedostatka potpore. Iako republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, neki od njihovih kolega ne slažu se s Boehnerovim planom. Ako prijedlog prođe u Ppredstavničkom domu, treba ga prihvatiti i Senat gdje pak većinu imaju demokrati. Oni se s republikanskim prijedlogom ne slažu, i traže puno veće smanjenje deficita ali i veće podizanje granice zaduživanja. Do 2. kolovoza Kongres mora podići limit zaduživanja jer u suprotnom Washington neće moći plaćati svoje financijske obveze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙