FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac o Kosovu: najvažnije prekinuti nasilje

KRNJAK, 29. srpnja 2011. (Hina) - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je u petak iz Krnjaka svim stranama krize na Kosovu da je najvažnije da se nastave razgovori i da se zaustave jednostrani potezi i akti nasilja.

Posebno je važan dijalog između Prištine i Beograda jer bez tog dijaloga, kazao je Pupovac, neće biti riješena sporna pitanja.

Na pitanje je li po njegovom mišljenju legitiman zahtjev parlamenta Republike Kosovo o uspostavi ustavno-pravnog poretka na cijelom teritoriju Kosova Pupovac je ponovio da je najvažniji dijalog.

"Surađujemo sa Srbima na Kosovu već čitav niz godina i nastojimo im pomoći u njihovim poteškoćama u novim okolnostima i poslovima koje moraju uraditi da bi izborili novu poziciju u novim okolnostima," kazao je.

Kriza je izbila kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje drže Srbi na sjeveru Kosova kako bi osigurala provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije. Priština je takvu mjeru izdala kao recipročnu na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji.

Barikadama se usprotivilo srpsko stanovništvo te je nasilju poginuo jedan pripadnik kosovske policije. Granične prijelaze zauzeli su vojnici KFOR-a, a NATO ih proglasio zabranjenim vojnim zonama. U četvrtak je na zatvorenoj sjednici o stanju na sjeveru Kosova raspravljalo Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku. Međunarodne organizacije pozvale su sve strane na mir, a američki State Department izrazio žaljenje što akcija Prištine nije bila dogovorena s međunarodnom zajednicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙