FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

UMAG - Turizam je nakonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva i zato je od iznimnog značaja što je Vlada svoju sjednicu posvetila isključivo turizmu, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici Vlade održanoj u umaškom hotelu "Melia Coral". Ocjenivši kako je konkurentnost hrvatskog turizma bila na kušnji zbog gospodarske krize te kako je taj test dobro prošao, ministar Bajs je kazao kako je tome pridonio i iznimno dobar odnos privatnog i javnog sektora. "Sezona je u punom jeku i za sada je po ostvarenim rezultatima iznad naših očekivanja. Prvi put smo u glavnu sezonu ušli u plusu", kazao je Bajs dodavši kako će i srpanj polučiti odlične rezultate. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ustvrdila je kako je za realizaciju akcijskog plana za 2011. godinu uloženo 23 milijuna eura, a za promociju na stranim tržištima 32 milijuna eura. Istodobno dala je preporuku svim jedinicama lokalne samouprave da provedu sve mjere akcijskog plana, a Ministarstvu turizma da pripremi akcijski plan za 2012. godinu.

UMAG - Hrvatska Vlada danas je na sjednici održanoj u Umagu dala konačnu suglasnost na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa "Brijuni Rivijera" na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti. Potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević kazao je kako se ovim ugovorom definiraju prava i obveze Hrvatske, Istarske županije te Grada Pule i Vodnjana, općine Fažana te trgovačkog društva "Brijuni Rivijera". Ukupna vrijednost iznosi više od dvije milijarde kuna, a s tim projektom će se otvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta. Tako će se u projekt Pineta investirati između 800 i 900 milijuna kuna, na području Hidrobaze između 700 i 900 milijuna kuna, a na području Otok Sv. Katarina-Monumenti između 500 i 700 milijuna kuna. Ovaj je projekt putokaz za druge projekte u sektoru turizma i investicija u Hrvatskoj kao plod dobre suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave, poručio je Milošević. Ministar graditeljstva Branko Bačić kazao je kako je "Brijuni Rivijera" zasigurno jedna od najvećih greenfield investicija u hrvatskom turizmu. Premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić potpisat će sutra na Brijunima Ugovor o provedbi razvojnog programa "Brijuni Rivijera" na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost društvu Hrvatske autoceste za kreditno zaduženje kod Zagrebačke banke u iznosu od 220 milijuna eura, kao i državno jamstvo za taj kredit koji je namijenjen financiranju Plana građenja i održavanja autocesta za 2011. godinu, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću. Osječko-baranjskoj županiji dana je suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank u iznosu od 14,49 milijuna kuna za financiranje kapitalnih projekata.

ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture danas je poslalo poziv za dostavu ponuda natjecateljima koji su ispunili uvjete iz prve faze nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb. Rok za dostavu konačnih ponuda je 31. listopada ove godine u 13 sati. Tada će svi ponuditelji moći sudjelovati u postupku otvaranja ponuda. Ministarstvo nije priopćilo koliko je natjecatelja ušlo u drugi krug ni koji su to natjecatelji. U javnosti se spekulira da je u drugi krug ušlo šest ponuda. U prvoj fazi nadmetanja 10. svibnja bilo je otvoreno 10 ponuda inozemnih tvrtki. Tridesetogodišnja koncesija za javne radove obuhvaća financiranje, projektiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje novog putničkog terminala i pripadajuće infrastrukture u Zračnoj luci Zagreb te upravljanje i održavanje postojeće Zračne luke s pripadajućom infrastrukturom. Ministarstvo će, kako se navodi, sposobnim natjecateljima dostaviti dokumentaciju za nadmetanje, nacrt koncesijskog ugovora i druge dokumente potrebne za izradu konačne ponude.

ZAGREB - Mađarska OTP banka je pozvala Podravku da plati iznos od 11,58 milijuna eura, što prema obračunu te banke predstavlja konačnu razliku u cijeni nakon završetka transakcije prodaje paketa od 10,65 posto dionica Podravke založenih kod OTP banke. "Podravka je zaprimila obavijest kojom OTP banka poziva Podravku da plati iznos od 11,58 milijuna eura što prema obračunu OTP banke predstavlja konačnu razliku u cijeni, a nakon završene tranakcije prodaje paketa od 576.880 dionica Podravke", izvijestila je Podravka putem Zagrebačke burze. Podravka će nakon detaljnog razmatranja zaprimljene obavijesti donijeti odluku o daljnjem postupanju te će, s obzirom na dosadašnje izvršene rezervacije, dodatno rezervirati oko 20 milijuna kuna na teret rezultata 2011. godine, kaže se objavi. Investicijsko društvo Interkapital je početkom prošlog tjedna, po nalogu Capital Trust Company Limited iz Londona i OTP Bank iz Budimpešte, prodalo 576.880 dionica ili 10,64 posto dionica Podravke, po prosječnoj cijeni od 312,87 kuna po dionici. Kako je ta prodaja dionica Podravke realizirana po manjoj cijeni od nabavne koja je, kako su još ranije objavili mediji, bila 458 kuna, tako je sada OTP banka od Podravke zatražila naknadu razlike i to u iznosu od 11,58 milijuna eura.

ZAGREB - Grupa Atlantska plovidba ostvarila je u prvom polugodištu ove godine dobit malo manju od 50 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju dobit iznosila 10,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Grupe Atlantska plovidba koje uključuje rezultate matice i 14 ovisnih društava. Ostvarena dobit Grupe pripisana imateljima kapitala matice iznosi 50,7 milijuna kuna, a čini je 56 milijuna kuna kuna dobiti pomorstva i 300 tisuća kuna dobiti putničke agencije, umanjeno za 5,6 milijuna kuna gubitka hotela. Ti rezultati su prema navodima iz izvješća očekivani, kod brodarstva i nešto bolji zahvaljujući prihodima od prodaje brodova. Prihodi od vozarina su u padu kao rezultat značajno nižih vozarina na svjetskom tržištu brodskog prostora u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže se u izvješću. Gubitak ostalih djelatnosti Grupe uprava smatra očekivanim s obzirom na sezonalnost posla.

SPLIT/ZAGREB - Splitska medijska kuća Slobodna Dalmacija d.d. prvo je ovogodišnje polugodište završila s dobiti od 2,04 milijuna kuna, za razliku od istog lanjskog razdoblja kada je poslovala s gubitkom od 6,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi. Pad poslovnih prihoda u prvoj polovici ove godine od 8,5 posto, na 73,76 milijuna kuna, pratilo je i smanjenje poslovnih rashoda u većem postotku, za 17 posto, na 71,9 milijuna kuna. Troškovi osoblja ove su godine smanjili za 1,4 milijuna kuna, a dodajući uz izvješće da se poslovanje u prvoj polovici ove godine odvijalo pod utjecajem pogoršane ekonomske situacije u zemlji, iz Slobodne Dalmacije ističu da im je likvidnost dobra i dana vrijeme podmiruju sve obveze.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi uz skromni redovni promet od 13,8 milijuna kuna, dionički indeks Crobex danas je u odnosu na srijedu porastao za 0,28 posto, na 2.160,79 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,18 posto, na 1.156,16 bodova. Samo su tri dionice imale promete veće od milijun kuna. Dionicom HT-a ostareno je 2,8 milijuna kuna prometa, uz blagi pad cijene od 0,07 posto, na 251,98 kuna. Dionica Dalekovoda dobila je na vrijednosti 4,56 posto i dan s prometom od 1,9 milijuna kuna završila na 203,90 kuna. Po prometu slijedi dionica Zagrebačke banke sa 1,3 milijuna kuna i padom cijene od 1,33 posto, na 65,12 kuna. Cijena je pala i dionici Ericssona Nikole Tesle, za 1,32 posto, na 1.270 kuna (promet 656,8 tisuća kuna), a porasla dionici Atlantske plovidbe za 3,88 posto, na 614,99 kuna (promet 646 tisuća kuna).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupni promet ostvaren tek plasmanom prekonočnih pozajmica. Ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 77 milijuna kuna, dok je ponuda iznosila 177 milijuna kuna. Pritom je 27 milijuna kuna plasirano putem prekonočnih pozajmica, dok je kamatna stopa smanjena s 0,43 na 0,38 posto. Istodobno je 50 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙