FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

UMAG

Hrvatska Vlada danas je na svojoj sjednici održanoj u Umagu prihvatila Prijedlog o davanju konačne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa "Brijuni Rivijera" na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti. Po riječima premijerke Jadranke Kosor, riječ je o projektu u koji su puno rada, truda i odlučnosti uložili istarski župan, gradovi Pula i Vodnjan, općina Fažana i on predstavlja, kako je rekla "početak velikog posla kako za Hrvatsku tako i za Istru". Potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević kazao je kako se ovim ugovorom definiraju prava i obveze Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Vodnjana, općine Fažana te trgovačkog društva "Brijuni Rivijera". Ukupna vrijednost iznosi više od dvije milijarde kuna, a s tim projektom će se otvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta. Tako će se u projekt Pineta investirati između 800 i 900 milijuna kuna, na području Hidrobaze između 700 i 900 milijuna kuna, a na području Otok Sv. Katarina-Monumenti između 500 i 700 milijuna kuna. "Ovaj je projekt putokaz za druge projekte u sektoru turizma i investicija u Hrvatskoj kao plod dobre suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave", poručio je Milošević. Ministar graditeljstva Branko Bačić kazao je kako je "Brijuni Rivijera" zasigurno jedna od najvećih greenfield investicija u hrvatskom turizmu. Po njegovim riječima u cijelom projektu preostaje još područje Muzila, ali se čeka da Pula donese prostorni plan. Premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić potpisat će ugovor sutra na Brijunima.

UMAG

Današnjoj sjednici Vlade u Umagu, u potpunosti posvećenoj turizmu, nazočili su i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Kristijan Šustar te istarski župan Ivan Jakovčić i umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Govoreći o provedbi ovogodišnje turističke sezone premijerka Kosor je istaknula kako sezonu treba što više produžiti obzirom da je, kako je rekla "Hrvatska sigurna i stabilna zemlja, što je za mnoge presudno prilikom izbora destinacije". "Činjenica da smo završili pregovore s Europskom unijom je zasigurno potaknulo neke goste da odmor provedu u Hrvatskoj" - naglasila je premijerka Kosor dodavši kako u turizam treba iz godine u godinu ulagati, kako bi turistička ponuda bila što bolja i kvalitetnija. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je kazao kako je prometna infrastruktura također važan čimbenik u sezoni. Primjerice zagrebačka zračna luka u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 17 posto više putnika nego u prvih šest mjeseci prošle godine, splitska 8,8 posto a dubrovačka 7,1 posto, rekao je. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je kako je ostvarena visoka razina sigurnosti što je također od presudne važnosti za turiste.

UMAG

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić i ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin potpisali su danas u Umagu Sporazum o sufinanciranju izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Vrijednost investicije iznosi 800 milijuna kuna, od toga će Vlada osigurati 75 posto, a Istarska županija preostalih 25 posto sredstava. Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ovog dokumenta, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović naglasio je kako je i ovo dokaz kako Vlada skrbi o svim područjima Hrvatske i u zdravstvenom sektoru. "U posljednje četiri godine Vlada je za pulsku bolnicu izdvojila oko 150 milijuna kuna jer nam je ova zdravstvena ustanova važna jer skrbi za 210 tisuća stanovnika", naglasio je Milinović dodavši kako današnji uvjeti ne zadovoljavaju kriterije jedne županijske bolnice kakva je ova pulska. Izgradnjom nove bolnice, kazao je, pulska će bolnica imati daleko veći standard svojih zdravstvenih usluga. Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je kako je danas veliki dan za Istru jer je konačno potpisan ovaj Sporazum koji jamči daleko veći standard i kvalitetnije zdravstvene usluge za bolesnike u Istri.

ZAGREB

Tijekom ovog tjedna u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije hrvatskih Oružanih snaga, u vojarni "Damir Martić" u Rakitju, provodi se preduputna obuka za deset pripadnika oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje koji će sudjelovati kao mentorsko osoblje u okviru Škole Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije (ANA) u Kabulu, priopćilo je danas Ministarstvo obrane. Na jednotjednoj preduputnoj obuci koju organizira Hrvatska, koja je preuzela ulogu vodeće NATO nacije za razvoj institucionalne obuke Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije i ustrojavanje škole Škole Vojne policije u Kabulu, sudjeluju pripadnici oružanih snaga iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Pored mentora iz država članica Američko-jadranske povelje na preduputnoj obuci sudjeluju i pripadnici slovenskih Oružanih snaga. Škola Vojne policije u Kabulu jedna je od desetak obučnih institucija čije je mentoriranje u nadležnosti NATO-ove obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission Afganistan - NTM-A), a koja ima za cilj specijalizaciju i podizanje profesionalnosti Afganistanske nacionalne armije.

ZAGREB

USKOK je pokrenuo istragu i predložio istražni zatvor protiv porezne inspektorice koja je uzela 10 tisuća eura mita da ne bi prikazala knjigovodstvene nepravilnosti koje je našla u nadzoru tvrtke. USKOK je naložio provedbu istrage protiv hrvatske državljanke (1957.) zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo primanja mita. Osnovano se sumnja da je okrivljenica, kao porezna inspektorica u odjelu za nadzor malih i srednjih poreznih obveznika područnog ureda u Zagrebu, od 5. lipnja do 27. srpnja 2011. u Zagrebu, tijekom poreznog nadzora nad trgovačkim društvom, pošto je utvrdila nepravilnosti u knjigovodstvu, od direktorice tog društva zatražila 100.000 kuna kako bi joj zauzvrat izradila zapisnik o poreznom nadzoru u kojemu neće biti navedene utvrđene nepravilnosti. Okrivljenica je od direktorice trgovačkog društva jučer, 27. srpnja 2011., preuzela 10.000 eura i predala joj radnu verziju zapisnika o poreznom nadzoru. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenice, navodi se u USKOK-ovu priopćenju objavljenu danas na internetskoj stranici DORH-a.

ZAGREB

Nekoliko dana nakon objave njegovih fotografija na policijskim internetskim stranicama i u medijima uhićen je 30-godišnji razbojnik osumnjičen da je u zadnje tri i pol godine "na neočekivano pristojan način" opljačkao 140.000 kuna iz 21 športske kladionice, uglavnom na Trešnjevci u Zagrebu. Nakon objave fotografija, snimljenih nadzornim kamerama u opljačkanim kladionicama, osumnjičeni 30-godišnji Zadranin sam se u ponedjeljak pojavio u zadarskoj policiji tvrdeći da nema nikakve veze s pljačkama te da to nije on na fotografijama. No ubrzo se utvrdilo da laže, a kad je uhićen, u nazočnosti odvjetnika priznao je da je od početka 2008. opljačkao 21 zagrebačku kladionicu i pokušao opljačkati još dvije. U pljačke je išao nemaskiran, djelatnicima kladionica prijetio je nožem ili plastičnim pištoljem, a žrtve razbojstava policiji su izjavile da je u pljačkama bio neočekivano pristojan. Posljednju pljačku izveo je 4. srpnja kad je upao u kladionicu Supersport u Kranjčevićevoj ulici i prijeteći nožem djelatnici, uzeo 3500 kuna. U višegodišnjem razbojničkom pohodu navodno je opljačkao 140 tisuća kuna koje je, među ostalim, trošio i na kockanje. Osumnjičeni Zadranin, koji je studirao u Zagrebu, do sada nije bio evidentiran u policiji, a nakon policijske istrage priveden je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙