FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 12,30 sati.

BAGDAD - Najmanje 12 osoba poginulo je, a 28 je ranjeno u eksploziji dviju bombi u četvrtak u iračkom gradu Tikritu, kada su policajci i vojnici podizali plaće u lokalnoj banci, objavili su policijski i bolnički izvori. Automobil bomba eksplodirala je pred državnom bankom Rafidain u središtu Tikrita, a bombaš samoubojica ranio se kada su na mjesto prve eksplozije stigli bolničari, prenosi policija. Tikritom, rodnim gradom bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, vladaju sunitski muslimani, a povremene napade izvode sunitski islamisti povezani s Al-Kaidom.

NIKOZIJA - Ciparska vlada podnijela je u četvrtak ostavku, zbog snažnog političkog pritiska i pritiska javnosti za njezinom smjenom, nakon nedavne eksplozije streljiva u mornaričkoj bazi, najveće vojne nesreće na Cipru u mirnodopsko vrijeme. Predsjednik Demetris Hristofias zatražio je ostavku na sjednici vlade, rekao je vladin glasnogovornik Stefanos Stefanou. Jedanaest članova vlade ostat će na svojim funkcijama do rekonstrukcije vlade do koje bi trebalo doći kroz nekoliko dana. U eksploziji 11. srpnja poginulo je 13 ljudi, uništena je najveća ciparska elektrana, te je polovica otoka ostala bez struje. Eksplodiralo je skladište streljiva u bazi Evangelosa Florakisa u kojoj je bilo pohranjeno 98 brodskih kontejnera iranskog oružja za Siriju konfisciranih 2009. s broda Monchegorska koji je plovio pod ciparskom zastavom.

MOSTAR - Prije rujna nije realno očekivati uspostavu Vijeća ministara BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta održanog u srijedu navečer sa čelnicima SDP-a BiH i SDA. "Nije realno očekivati da imamo novo Vijeće ministara do rujna. Ja sam, istini za volju, očekivao da možda imamo snage za iskorak, ali to se nije dogodilo", rekao je Čović nakon susreta sa čelnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem. On je ipak ocijenio, kako prenose mediji, da je započelo zatopljivanje odnosa tih stranaka koje su se dogovorile zajednički uspostaviti vlast u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku. U srijedu je, prije ljetne stanke, posljednji put zasjedao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH koji treba potvrditi mandatara a kasnije i novi sastav Vijeća ministara BiH. Čović je dodao je da će unatoč razdoblju godišnjih odmora politički predstavnici proširiti razgovore na druge stranke, prije svih čelnika HDZ 1990. Božu Ljubića i SNSD-a Milorada Dodika kako bi se lakše postigao dogovor o Vijeću ministara BiH koje nije uspostavljeno skoro deset mjeseci nakon izbora u BiH.

NALUT, Libija - Libijski pobunjenici pokrenuli su u četvrtak ofenzivu na strateški važan grad Ghezaia u blizini tuniske granice koji drže vladine snage, kazao je glasnogovornik. "Počeli smo s napadima na Ghezaiju raketama i tenkovima", rekao je Mohamed Majlug za agenciju Reuters. Iz tog grada smještenog na desetak kilometara od tuniske granice snage lojalne vođi Moameru Gadafiju redovito bombardiraju Nalut, koji je u rukama pobunjenika, kao i zonu uz granicu.

NIKOZIJA - Gotovo 3.000 ljudi vode se kao nestali u Siriji od početka prosvjeda protiv režima Bašara al-Asada, izvijestila je u četvrtak nevladina organizacja Avaz. Kako navodi Avaz, sudbina 2.918 Sirijaca uhićenih od 15. ožujka je nepoznata. Ta nevladina organizacija je najavila pokretanje javne kampanje za njihovo oslobađanje. Avaz dodaje da je načinio popis nestalih i da je samo proteklog tjedna uhićeno više od 1.000 ljudi, budući da "režim ubrzano nastoji ugušiti prosvjede prije početka ramazana" idućeg tjedna. Nevladina organizacija će usto otvoriti internetsku stranicu s fotografijama i kratkim opisom svake nestale osobe koja će se redovito osvježavati. Dodaje i da su, po njezinim podacima, uz nestale, od početka prosvjeda ubijene 1.634 osobe, a 26.000 je uhićeno. Avaz napominje da je surađivao s dvjema sirijskim organizacijama za ljudska prava na pripremi tih podataka i u potrazi za fotografijama nestalih, njihovim osobnim podacima i danom njihova uhićenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙