FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu poslovni rezultati domaćih kompanija

ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Loše raspoloženje na svjetskim burzama moglo bi danas zahvatiti i Zagrebačku burzu, dok bi objava poslovnih rezultata Ericssona Nikole Tesle i Atlantic grupe mogla potaknuti volatilnije trgovanje.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks jučer je završio trgovanje na 2.154 boda, što je 0,37 posto manje nego prethodnoga dana, nakon provedene izvanredne revizije tog indeksa.

Crobex10 jučer je oslabio 0,5 posto, na 1.154 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,2 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna manje nego dan ranije.

„Očekujem i danas stagnaciju indeksa, vrlo vjerojatno s negativnim predznakom uslijed lošeg raspoloženja na svjetskim burzama. Ipak, ne očekujem oštre padove cijena jer su dionice proteklih dana već pretrpjele znatne gubitke“ kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Crobex indeks trenutno se nalazi na najnižoj razini od 5. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 2.150 bodova, dok je Crobex10 na najnižoj je razini od 30. prosinca lani, kada je bio 1.147 bodova.

A na svjetskim burzama vlada loše raspoloženje. Slabi poslovni rezultati kompanija, loši makroekonomski podaci i zastoj pregovora u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja izazvali su u srijedu na Wall Streetu najveći dnevni pad cijena dionica u posljednjih osam tjedana.

Dow Jones indeks potonuo je oko 1,69 posto, dok su se S&P 500 i Nasdaq indeks strmoglavili više od 2 posto.

Zbog toga su jutros i na azijskim te europskim burzama cijene dionica oštro pale.

„Na svjetskim burzama mnogo je nesigurnosti zbog situacije u SAD-u oko podizanja granice za zaduživanje američkoj vladi. Ipak, loše raspoloženje može se vrlo brzo promijeniti, postigne li se politički kompromis u Washingtonu. To bi otvorilo put značajnom oporavku burzi u svijetu, a vjerojatno bi dalo poticaj i domaćem tržištu“, ocjenjuje Jureša.

Kako dodaje, danas se očekuje objava poslovnih rezultata Ericssona Nikole Tesle i Atlantic grupe, pa je moguće nešto volatilnije trgovanje nego proteklih dana.

„Dosad objavljena financijska izvješća izvoznih kompanija, poput AD Plastika i Končar Elektroindustrije, pokazuju daljnji pad njihovih prihoda s inozemnih tržišta, ali i rast dobiti, što se prvenstveno zahvaljuje dobrom upravljanju rashodima. Za očekivati je takva kretanja i kod ostalih domaćih izvoznika“, ocjenjuje Jureša.

Investitori se posljednjih dana pozicioniraju i pred objavu poslovnih rezultata HT-a za drugo tromjesečje, najavljenu za petak. Jučer je tom dionicom ostvaren najveći promet, 2,33 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,07 posto, na 252,16 kuna.

„S obzirom na stagnaciju u domaćem gospodarstvu, čini se da investitori nisu previše optimistični u pogledu poslovnih rezultata HT-a za drugo tromjesečje te nervozno čekaju njihovu objavu“, navodi Jureša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙