FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je danas da na hrvatskim helikopterima na koje je pucano sa zemlje na sjeveru Kosova nije bilo nikakvih oštećenja, niti su posade helikoptera primijetile da je na njih bila otvorena vatra. KFOR-ove službe na zemlji zamijetile su pješačku vatru u zoni leta helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, o čemu su izvijestile zapovjednika hrvatskog kontingenta u KFOR-u, no posade helikoptera tijekom obavljanja zadaća nisu uočile otvaranje vatre na njih, niti su helikopteri oštećeni, rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva obrane Goran Grošinić. Helikopteri, koji djeluju u sastavu misije KFOR-a, obavljaju prijevoz na temelju zapovijedi iz zapovjedništva KFOR-a te ni jednu od zadaća nisu, niti će obavljati izvan tog okvira, istaknuo je glasnogovornik MORH-a. Pojedini hrvatski mediji objavili su danas da je na sjeveru Kosova pucano na hrvatske helikoptere koji su prevozili kosovsku policiju prema graničnim prijelazima u Jarinju i Brnjaku, gdje su se u utorak sukobili kosovska policija i lokalni Srbi, pri čemu je jedan kosovski policajac poginuo.

PULA-Gradski vijećnici večeras većinom glasova donijeli odluku o davanju suglasnosti na ugovor o provedbi razvojnog programa "Brijuni Rivijera" na Pineti, Hidrobazi i otoku Sv. Katarina-Monumenti. Naime, od ukupno 24 vijećnika na sjednici u Puli 15 ih je poduprlo odluku - 10 iz IDS-a, po dva iz HDZ-a i HSU-a te SDP-ovac Denis Martinčić koji je i predsjednik vijeća. On se nije držao odluke istarskog SDP-a koji se usprotivio potpisivanju sporazuma o projektu "Brijuni-Rivijeri". Protiv takve odluke bilo je devet vijećnika: pet iz "Ladonje" te po dva iz SDP-a i Nezavisne liste Loredane Štok. Pulski gradonačelnik Boris Miletić je kazao kako će se tim projektom konačno staviti u funkciju razvoja zapuštene nekretnine na tim predjelima te kako će "Brijuni-Rivijera" zasigurno obogatiti turističku ponudu tog dijela Istre. Loredana Štok se usprotivila i projektu i, kako je rekla, "takvoj viziji razvoja grada po sistemu betonizacije". Po ocjeni Brune Nefata iz "Ladonje" osobito je, u ovom projektu, osjetljiv položaj Pule jer, kako je rekao, "grad niti je osnivač tvrtke "Brijuni Rivijera", pa neće ni raspolagati novcem od naknade od prava gradnje, niti je sam pridonio razvoju projekta donošenjem potrebnih urbanističkih i detaljnih planova uređenja, niti je s državom uspio riješiti imovinsko-pravne sporove u projektu. Vodnjanski su vijećnici jednoglasno prihvatili odluku o davanju suglasnosti na ugovor o provedbi razvojnog programa "Brijuni Rivijera" . Jedanaest vijećnika - šest iz IDS-a, dva iz "Ladonje" te po jedan iz HDZ-a, HSS-a i HSU-a - poduprlo je tu odluku, a dva SDP-ova vijećnika nisu došli na sjednicu.

POREČ- Današnja sjednica predsjedništva IDS-a prekinuta je nakon obavijesti da se istarski SDP protivi potpisivanju ugovora o projektu "Brijuni Rivijera" s vladom te će se nastaviti sutra navečer kad bude poznat ishod sjednica gradskog vijeća Pule i Vodnjana, općinskog vijeća Fažane te Skupštine Istarske županije, koji takađer donose odluku o tom ugovoru. Kako je predvečer za Hinu potvrdio predsjednik stranke Ivan Jakovčić, iz vlade je stigao i ugovor o gradnji nove pulske Opće bolnice koji je, kako je rekao, "konačno usklađen". Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin kazao je kako svi moraju biti svjesni činjenice da će, bude li se oduljivalo potpisivanje ugovora, "biti izgubljene dvije godine". "Nema sumnje da će se projekt sigurno realizirati u mandatu nove vlade i budite sigurni kako IDS neće ništa učiniti za HDZ. Mislim da smo svi skupa dovoljno odgovorni da se HDZ porazi, a da se pritom ne blokira razvoj", poručio je Kajin.

ZAGREB-Bivši premijer Ivo Sanader danas je u zatvoru u Remetincu pred USKOK-ovom tužiteljicom iznio obranu zbog sumnji da je 1994. i 1995. godine kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna pri čemu je negirao svu krivnju, ali kao i u slučaju Fimi medija odbio odgovarati na pitanja.Jedan od njegovih branitelja Čedo Prodanović rekao je novinarima nakon ispitivanja, koje je potrajalo sat vremena, da se Sanader dobro držao i da nikoga nije teretio. "S obzirom da je to bitno manji predmet od slučaja Fimi medije obrana nije dugo trajala", kazao je Prodanović.

Najavio je da će on i njegov kolega Goran Sujić danas izvršiti uvid u spis u slučaju uzimanja provizije koji ima više od tisuću stranica, ali je bitno manji u odnosu na spis o Fimi mediji. Sljedeće ispitivanje Sanadera, kojeg USKOK sumnjiči za više korupcijskih afera, prema riječima Prodanovića vjerojatno će biti za desetak dana s obzirom da su u tijeku godišnji odmori, a i Sanader mora obaviti nekoliko liječničkih pregleda. Prodanović tvrdi da je Sanader u dobrom psihofizičkom stanju, a za medijske navode da je teško bolestan kazao je da niti Sanader to subjektivno osjeća, niti oni to zamjećuju.

ZAGREB -Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok izašao je oko 16,30 sati iz zagrebačkog zatvora u Remetincu nakon što je dao jamstvo kako bi se branio sa slobode od sumnji za malverzacije s gradskim zemljištem. Čehoka, koji je u Remetincu proveo mjesec i deset dana, dočekao je i odvezao odvjetnik Vlado Sevšek. Čehok je prije svega sretan i to je sasvim ljudski, rekla je njegova braniteljica Jasna Novak novinarima, upitana kako se Čehok osjeća. Novak je rekla da je vijeće Županijskog suda prihvatilo jamstvo i da je danas bilo ročište na kojem je ukinut istražni zatvor. Jamčevina je bila ponuđena u nekretninama i novcu i u suštini to znači da Čehok ne smije ni na koji način komunicirati s potencijalnim svjedocima, kazala je Novak. Čehok je ponudio jamčevinu od 2,6 milijuna kuna, a sud je prihvatio njegovu jamčevinu koja se sastoji od hipoteke na obiteljsku kuću u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuća njegove majke te 110 tisuća kuna u gotovini.

SRB- Polaganjem vijenaca pred spomenik antifašističkom ustanku u Srbu, danas je svečano obilježen Dan antifašističkog ustanka, koji je u tom malom ličkom mjestu počeo točno prije 70. godina. Obilježavanju, održanom u organizaciji Srpskog narodnog vijeća(SNV) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske to općinom Gračac, nazočilo je 500-tinjak sudionika, među kojima izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića Fred Matić, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik SNV-a i zastupnik Milorad Pupovac, predstavnici antifašističkih boraca i udruga iz Hrvatske, BiH i Srbije, veleposlanik Srbije Stanimir Vukičević i dr. Predsjednik SNV-a Pupovac osvrnuo se na jučarašnje okupljanje predstavnika HSP-a, koji su u Srbu pred istim spomenikom položili vijence za 2000 žrtava koje su, kako su istaknuli, stradale u četničkom pokolju nakon ustanka 27. srpnja 1941. Jučer je, rekao je Pupovac, pokušano oskvrnuće tog antifašističkog spomenika i svih onih koji vjeruju u antifašizam."Ovdje su stanoviti magistar i jedan Srb odlučili biti protiv Srba i zloupotrijebili žrtve koje nisu trebale pasti i kojih je nama žao, ali te žrtve ne smiju biti sredstvo da se vrijeđa sjećanje na strašne zločine ustaškog režima, zbog kojih je i bio organiziran taj ustanak", kazao je. Kao i prošle godine, u neposrednoj blizini održan je prosvjedni skup u organizaciji Autohtone stranke prava kojem je nazočilo, po podacima policije, oko 200 ljudi.

GENERALSKI STOL -Na razminiralištu polja u Mateškom Selu u općini Generalskom Stolu ovih je dana, na samu početku radova, nađeno sedam protupješačkih rasprskavajućih i 14 protuoklopnih mina, a očekuje se ih se i znatno više, kazao je danas voditelj radilišta Goran Kuzmić predstavnicima Karlovačke županije, HCR-a, donatora i medija tijekom obilaska terena.

Projekt razminiranja, vrijedan 1,1 milijun kuna, provodi tvrtka „Istraživač“ iz Nuštra. Polovicu novca donirao je Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina - ITF, a u preostaloj polovici Karlovačka županija sudjeluje s 350.000 kuna te prihod s humanitarne priredbe "Večer za siguran korak" koju su u studenom prošle godineu Hotelu Westin u Zagrebu organizirali američko i kanadsko veleposlanstvo. Voditeljica hrvatskog ureda ITF-a Marija Plesac-Pongrac kazala je da je zahvaljujući donacijama ITF-a u Hrvatskoj razminirano trideset četvornih kilometara prostora. Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan istaknuo je da će spomenuta svota biti utrošena za razminiranje 100.578 četvornih metara Mateškog Sela i jednoga poljoprivrednog zemljišta u josipdolskoj općini. Dodao je da ove godine u Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih od mina, a od 1991. do danas nije bilo godine da nije bilo smrtnog slučaja.

ZAGREB - Povodom Svjetskog dana hepatitisa, koji se obilježava 28. srpnja, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi danas je izvijestilo kako epidemiološka situacija u Hrvatskoj slijedi trendove razvijenih zemalja te da se, po uvođenju cijepljenja 2000. godine, bilježi postupni pad oboljelih od akutnog hepatitisa B, kao i kronične HBV infekcije u mlađim dobnim skupinama od 15 do 30 godina. Iz Ministarstva zdravstva napominju da su obveznim cijepljenjem zaštićene osobe do 24 godine starosti, no da se HBV i dalje širi u starijih od 25 godina, najčešće spolnim putem, pa je posljednjih godina većina oboljelih s akutnim B hepatisom iz MSM populacije. Kada je riječ o hepatitisu C, broj prijavljenih s tom infekcijom u zadnjih 10 godina iznosi oko 300, s laganim padom zabilježenim 2010 godine, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u razdoblju od 2007. do 2009. u Hrvatskoj su registrirane 974 anti-HCV pozitivne osobe što znači da nema bitne razlike u broju novotkrivenih u posljednjih 10 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙