FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemenski predsjednik pristaje odstupiti samo putem izbora

SANA, 27. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Jemeski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji je u lipnju preživio atentat koji su organizirali njegovi protivnici, vlast će prepustiti samo putem izbora, a zemlja će se naći u građanskom ratu ako će bti silom primoran napustiti dužnost, rekao je jemenski ministar vanjskih poslova Abubakr al-Kirbi.

"Predsjednik Saleh bio je vrlo jasan. Više puta je rekao da je spreman prepustiti vlast bilo kad, ali samo putem prijevremenih izbroa, na biralištima i uz poštivanje ustava", rekao je u razgovoru za agenciju Reuters al-Kirbi.

"Sad je na vladajućoj i oporbenim strankama da se dogovore oko datuma izbora", rekao je.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, koje su se obje našle na meti krila al-Kaide koje ima bazu u Jemenu, uključene su u razgovore za okončanje krize u Jemenu i izbjegavanje širenja anarhije koja bi globalnoj mreži ekstremista dala više prostora za djelovanje.

Kirbi je rekao da vremenski plan predaje vlasti, u kojem su posredovale Zaljevske zemlje i Washington, nije realan.

Po tom prijedlogu, Saleh i oporba imaju 30 dana za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, nakon čega bi Saleh dao ostavku, a izbori bi se održali za 60 dana.

"Ovaj vremenski plan se pokazao presloženim za provedbu... Izbori se ne mogu održati za 60 dana. Stoga, ako predsjednik Saleh da ostavku nakon 30 dana, a izbori se ne održe za 60 dana, naći ćemo se u ustavnom vakuumu u zemlji", rekao je Kirbi.

"Predsjednik ne odbacuje sporazum. Samo se rokovi provedbe moraju ponovno razmotriti", rekao je.

Kirbi je rekao da njegova vlada počinje dijalog s oporbom kako bi se dogovorili o "izvedivom i realnom datumu izbora" pod nadzorom međunarodnih i regionalnih promatrača.

Kirbi je rekao da od kaosa u Jemenu najviše koristi ima al Kaida. "Politička kriza stvara pogodno ozračje za ekstremiste i za al Kaidu", rekao je i dodao da bi neuspjeh u postizanju političkog dogovora doveo do katastrofe.

"Mnogo je scenarija koji bi se mogli dogoditi. Najgori je, na žalost, mogući građanski rat ili možda fragmentacija zemlje", rekao je.

"Mislim da većina ljudi ne želi ni građanski rat niti žele ponovno vidjeti podijeljeni Jemen, no to će ovisiti o tome hoće li razboritost prevladati među političarima na obje strane, vladinoj i oporbenoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙