FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ulagačka klima u Hrvatskoj nije dobra pa su je po iznosima izravnih stranih ulaganjima pretekle susjedne konkurentske zemlje, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu "Predstavljanje novih ulagačkih mogućnosti u hrvatskom okruženju", u organizaciji Poslovnog dnevnika i Centra za razvoj i marketing. Domaći i strani ulagači u Hrvatskoj susreću se sa sličnim problemima - kompliciranim propisima i poteškoćama u dobivanju mnoštva dozvola potrebnih za početak realizacije projekata, kaže analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Investitori su zaobišli Hrvatsku u proizvodnom izvoznom sektoru jer nemaju povoljne uvjete kao u drugim zemljama, pri čemu su glavne smetnje netransparentan sustav poticaja, nepovoljan omjer cijene rada i produktivnosti te administrativne barijere pogotovo na lokalnim razinama, smatra Šantić.

Ekonomska savjetnica Veleposlanstva Republike Srbije Ivana Ivković kaže kako je Srbija izbila na prvo mjesto po iznosu stranih ulaganja u zemljama bivše Jugoslavije kombinirajući nekoliko mjera među kojima su ugovori o slobodnoj trgovini, poticajna vladina sredstva za zapošljavanje, oslobađanje investitora od poreza i do deset godina te pomoć u edukaciji radne snage.

ZAGREB - Hrvatska Vlada za sada nije dobila nikakav službeni prijedlog MOL-a pa to ne može ni komentirati, doznaje se u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva nakon što je objavljena izjava čelnika MOL grupe Jozsefa Molnara da bi mađarski MOL mogao ponuditi svoje trezorske dionice hrvatskoj Vladi u zamjenu za dionice Ine. U Ministarstvu kažu kako je hrvatska Vlada pozvala MOL na razgovore oko realizacije projekata i ciljeve vezano za izmjene dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a o Ini. Molnar je u razgovoru za mađarski poslovni dnevnik Napi Gazdasag izjavio kako bi MOL mogao ponuditi svoje trezorske dionice hrvatskoj Vladi u zamjenu za dionice Ine, što bi pomoglo u rješavanju spora oko upravljanja Inom. Govoreći o aktualnom sporu u vezi s vlasništvom u Ini, Molnar je poručio da bi MOL-ove trezorske dionice "mogle biti praktične" u rješavanju spora oko MOL-ove 'podružnice' Ine, ali i u svim drugim pokušajima preuzimanja, piše mađarski dnevnik.

RETKOVCI - Sindikat hrvatskih seljaka odbio je danas dogovor između, kako je rekao, nekih seljačkih vođa te otkupljivača pšenice i vlade o otkupnoj cijeni pšenice i isplati poticaja te je od vlade zatražio da do kraja mandata isplati zaostale potpore u ratarstvu i stočarstvu, uključujući i kapitalna ulaganja iz 2008. i 2009. Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac na konferenciji za novinare dao je vladi 'ultimatum' da do 15. kolovoza ispuni zahtjeve sindikata jer će u protivnom, kako je rekao, SHS biti prisiljen na blokadu autocesta i graničnih prijelaza. Zahtjevamo formiranje cijene pšenice od 1,60 kuna po kilogramu te formiranje skladišnica i isplatu potpora u tekućoj godini do jesenske sjetve, rekao je i dodao kako seljaci traže i legalizaciju poljoprivrednih objekata. Građanima koje se plaši da će kruh poskupiti ako otkupna cijena pšenice bude 1,60 kuna poručio je kako u ukupnoj cijeni kruha najmanje sudjeluje cijena pšenice, a najviše zarada pekara i trgovaca.

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je danas da je ta udruga standardizirala nove obrasce naloga za plaćanje koji će se primjenjivati od početka iduće godine, a u prijelaznom će razdoblju tijekom 2012. banke prihvaćati i dosadašnje obrasce. Odbor za platni promet HUB-a je, sukladno Odluci o nalozima za plaćanje Hrvatske narodne banke, standardizirao nove obrasce naloga za plaćanje, a riječ je o univerzalnom nalogu za plaćanje - HUB 3 i Nalogu za nacionalna plaćanja - HUB 3A, navode iz HUB-a. Novi obrasci primjenjivat će se od 1. siječnja 2012. godine. U prijelaznoj fazi, tijekom 2012. godine, banke će još neko vrijeme prihvaćati i dosadašnje obrasce naloga za plaćanje, a od 1. siječnja 2013. godine uvođenjem IBAN-a, međunarodnog broja bankovnog računa (International Bank Account Number), kao obaveznog podatka u platni promet, stari obrasci u potpunosti će izaći iz upotrebe, podsjećaju iz udruge banaka.

ZAGREB - Dobit građevinskog poduzeća Tehnika u prvih šest mjeseci ove godine od 1,9 milijuna kuna, znatno je manja od planiranih 19,6 milijuna kuna prvenstveno zbog nedovoljne popunjenosti kapaciteta, smanjenja marži i prodaje stanova praćenog smanjenjem njihovih cijena, kaže se u financijskom izvješću Tehnike objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Kao najveći problem ističe se nedostatak ponude investicijskih radova i drastičan pad prodaje stanova. Ukupni prihod Tehnike u prvih šest ovogodišnjih mjeseci od 379,7 milijuna za 7 posto je viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali i 37 posto manji od plana. Poslovni prihodi iznosili su 364,9 milijuna kuna, a financijski 14,8 milijuna kuna. Ukupni rashodi povećani su za 7,7 posto, na 376,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Dalekovod je kao član konzorcija Transmit Energy, sastavljenog od renomiranih engleskih tvrtki, prošao predkvalifikacijski postupak za projekt Electricity Alliance koji provodi operator prijenosnog sustava Velike Britanije National Grid U.K., te je pozvan dati svoju ponudu za izgradnju dalekovoda, isporuku opreme i projektiranje, priopćeno je iz Dalekovoda. Očekuje se da će pobjednik na natječaju 2012. godine završiti pilot projekt čime će biti osigurani preduvjeti za ugovor sa National Grid U.K.-om na razdoblje 1+4 godine s mogućnošću produljenja na još četiri godine, odnosno daljnju dugoročnu poslovnu suradnju. Okvirna vrijednost radova za prvi godišnji okvirni ugovor je oko 150 milijuna funti s mogućnošću povećanja kasnijih ugovorenih vrijednosti poslova sukladno kvalitetom izvršenih radova, kažu iz Dalekovoda. Program Electricity Alliance uključuje dizajniranje, izvedbu i naknadno održavanje visokonaponskih vodova u Velikoj Britaniji.

ZAGREB - Uz vrlo slabi obujam trgovanja indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom minusu, pri čemu je najveći promet ostvaren dionicom Ingre. Crobex je oko podneva iznosio 2.159 bodova, što je 0,14 posto manje nego jučer na zatvaranju nakon provedene izvanredne revizije tog indeksa. Crobex10, pak, oko podneva bio je u minusu 0,17 posto, na 1.157 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,05 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u to doba. Najveći promet na burzi ostvaren je do podneva dionicom Ingre, i to svega 879.000 kuna. Cijena te dionice pala je 2,63 posto, na 13,7 kuna. Slijedi dionica HT-a, s 510.000 kuna prometa, i blagim rastom cijene, za 0,03 posto, na 254,5 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po nešto većem padu cijene izdvaja se dionica Dalekovoda. Pojeftinila je 3,35 posto, na 195 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu ojačala prema euru za 0,27 posto, a ojačala je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,440931 kunu. Kuna je ojačala i prema drugim važnijim valutama - prema švicarskom franku za 0,12 posto, američkom dolaru za 0,35 posto i britanskoj funti za 0,19 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,420684 kune, dolara 5,136636 kuna, a funte 8,430695 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙