FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Dvije zlatne, "izuzetno rijetke" medalje, koje su pripadale kapetanu Williamu Blighu, zapovjedniku slavnoga broda Bounty, bit će ovoga tjedna prodane na dražbi u Melbourneu u Australiji i mogle bi doseći vrijednost veću od 190.000 eura. Bligh je bio časnik Britanske kraljevske mornarice, a njegovo je ime ušlo u povijest 1789. godine kada je predvodio pobunu na brodu Bounty. Pobunjenici su bili ostavljeni na pučini u malome plovilu, no Bligh i njemu odani mornari preživjeli su 47 dana i konačno su se domogli kopna na Timoru. Petnaest godina poslije, Bligh je imenovan guvernerom države Novi Južni Wales u Australiji. Prvu zlatnu medalju Blighu je 1794. dodijelilo Društvo za poticanje obrta, trgovine i industrije za njegov trud u eksploataciji stabla kruhovca (Artocarpus altilis), otkrivenog na Tahitiju. Druga mu je zlatna medalja dodijeljena 1795., za zasluge u bitci kod Camperdowna protiv Nizozemaca u kojoj je britanska flota osvojila 11 neprijateljskih brodova, a sama nijedan brod nije izgubila.

SYDNEY - Australska policija suzavcem je omamila velikog klokana koji je ušao u vrt 94-godišnje gospođe dok je prostirala rublje, bacio je na tlo i počeo udarati nogama, a njezin se pas u strahu skrio, piše australski tisak u utorak. Kada je ugledala crvenog klokana, vrste koja naraste do 2 metra i u jednome skoku prijeđe 9 metara, Phyllis Johnson, koja se oporavlja u bolnici u Charlevilleu u Queenslandu pomislila je da su joj sati odbrojani. "Misala sam da će me ubiti", rekla je Johnson koja je klokana većeg od nje pokušala otjerati metlom. Uspjela je doći od telefona i nazvati sina koji je poslao policiju. Klokan je napao i dvojicu policajca, pa su ga morali smiriti suzavcem. Gospođi Johnson klokani se ipak nisu zamjerili. Kani ih i dalje hraniti ostacima kruha, što je i dosad činila bez ikakvih problema.

MOSKVA - Plakati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim u kostimu superjunaka Kapetan Amerika i sloganom "Kapetan Rusija, prvi gospodin" osvanuli su u utorak u središtu Moskve. Medvedev je odjeven u plavo-crveno-bijelu odoru slavnog junaka stripa po kojem je snimljen film "Kapetan Amerika: Prvi osvetnik". Taj film o mladome, slabunjavom muškarcu koji se nakon tajanstvenog znanstvenog projekta pretvara u svemoćnog branitelja američkih ideala ovog se ljeta počeo prikazivati u kinodvoranama u svijetu. Tiskovna služba Kremlja nije željela komentirati te plakate. Neimenovani autor "Kapetana Rusije" nije početnik jer je u svibnju Moskvu oblijepio lažnim reklamama za jedan trgovački centar. Fotomontaža je prikazivala Medvedeva i Putina, jako mladolike u kratkim hlačama i majicama, a vlada je tada zatražila od gradskih vlasti da uklone plakate. Nepoznati autor svojedobno je objavio i portrete libijskog vođe Moamera Gadafija s natpisom "Traži stan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙