FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat - parlamentarni izbori u studenome

KAIRO, 24. srpnja 2011. (Hina) - Parlamentarni izbori u Egiptu, ključni korak u tranziciji prema civilnoj vladavini u toj zemlji, održat će se u studenome, izvijestili su u nedjelju egipatski državni mediji.

Na susretu s novinarima u Kairu u subotu, Abdul Moaez Ahmed Ibrahim, predsjednik Visokog izbornog povjerenstva, izjavio je da će se izbori za oba doma parlamenta održati u isto vrijeme i potpuno pod nadzorom sudaca, prenosi arapska televizija Al Jazeera.

"Hoće li egipatski iseljenici moći će glasovati ili ne, za to treba politička odluka", kazao je Ibrahim.

On nije najavio točan datum izlaska Egipćana na birališta.

Izborno povjerenstvo stvoreno je 19. srpnja na sastanku Vrhovnog vijeća oružanih snaga, gdje je također najavljeno da međunarodnim promatračima neće biti dopušteno praćenje izbora.

Po riječima general-bojnika Mamduha Šahina, koji je novinarima predstavio novi izborni zakon, zabrana stranih promatrača nužan je korak za zaštitu suvereniteta Egipta.

On je rekao da generali "odbacuju sve što utječe na suverenost zemlje" te da će egipatski promatrači nadzirati izborni proces umjesto stranih.

Tu su odluku kritizirali politički aktivisti, koji kažu da ona otvara pitanja o transparentnosti prvih izbora nakon rušenja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači.

Skupina nevladinih organizacija i aktivista za ljudska prava održala je u nedjelju u Kairu konferenciju za novinare na kojoj su osudili taj potez vojnih vlasti.

"Egipatske nevladine organizacije, posebno šest okupljenih na današnjem sastanku, osuđuju odluku vojnog vijeća s kojom je preduhitrilo izborno povjerenstvo u zauzimanju stajališta o pitanju međunarodnih promatrača", rečeno je na konferenciji za novinare.

"Pravnu osnovu za donošenje odluke hoće li se prihvatiti međunarodni promatrači ima isključivo Visoko izborno povjerenstvo koje će održati svoj prvi sastanak u ponedjeljak", naglasili su predstavnici navladinih organizacija.

Izvješća o zakazivanju izbora uslijedila su dan nakon što je više od 300 ljudi ozlijeđeno u sukobima između skupina naoružanih muškaraca i proreformskih prosvjednika koji su sudjelovali u mimohodu prema prema ministarstvu obrane u Kairu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙