FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paravinja izručen Hrvatskoj

ŠIBENIK/ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Dragan Paravinja izručen je večeras Hrvatskoj te je uz policijsku pratnju prebačen u pritvor u šibenski zatvor.

Paravinju su vlasti Bosne i Hercegovine privremeno izručile kako bi se protiv njega na šibenskom sudu provela istraga zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić iz mjesta Kričke kod Drniša, za čijim se tijelom traga mjesec i pol dana.

Policija je Paravinju dovezla u Hrvatsku nešto iza 20 sati preko graničnog prijelaza Strmica kraj Knina, nakon čega je oko 23,30 sati dovezen u šibenski zatvor ispred kojega su ga čekali brojni novinari i fotoreporteri. Nije poznato zbog čega je policijskoj koloni s Paravinjom trebalo gotovo četiri sata za dolazak do Šibenika.

Paravinja je u zatvor dovezen u policijskom kombiju kojemu je u pratnji bilo još jedno vozilo.

Njegovo privremeno izručenje u petak je potpisao ministar pravde BiH Bariša Čolak kako bi se rasvijetlile okolnosti nestanka Antonije Bilić. Neslužbeno se doznaje da će Paravinja biti ispitan u ponedjeljak.

Paravinja je nakon uhićenja u BiH policajcima u Banjoj Luci priznao da je zadavio maloljetnicu iz mjesta Kričke kod Drniša i njezino tijelo bacio u jezero na rijeci Krki, ali je potom pred Sudom BiH opovrgnuo taj iskaz, kazavši da je iznuđen batinama.

Antonija Bilić posljednji je put viđena 7. lipnja ujutro dok je na čikolskom mostu u Drnišu ulazila u kamion koji je vozio osuđeni silovatelj Paravinja.

Hrvatske vlasti su nakon istrage o okolnostima nestanka Antonije Bilić dužne vratiti Paravinju u nadležnost vlasti BiH i to moraju učiniti najkasnije do izricanja pravomoćne presude Suda u Sokolcu, gdje je Paravinja nedavno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja. Njegovo izručenje traži i Srbija, gdje je otprije pravomoćno osuđen na četiri i pol godina zatvora zbog istog kaznenog djela.

Ako presuda suda u Sokolcu postane pravomoćna, tri države će se dogovoriti gdje će izdržavati tu, ali i kaznu na koju je osuđen u Srbiji.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasnio je u večerašnjem Dnevniku HTV-a da u slučaju da presuda suda u Sokolcu postane pravomoćna Hrvatska može od BiH vlasti tražiti da Paravinja tu kaznu odsluži u Hrvatskoj. U slučaju da podnese žalbu na presudu i da se žalba usvoji Hrvatska bi ga morala vratiti u BiH, kazao je Bošnjaković. Najavio je da će Hrvatska uskoro biti domaćin novog sastanka ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH na kojemu će se pokušati dogovoriti poboljšanja međusobnih sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙