FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U eksploziji u Oslu 7 mrtvih, napadi povezani

OSLO/ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - U eksploziji u središtu Osla u petka poginulo je sedam osoba a dvije su osobe teško ranjene, rekla je policija u Oslu koja vjeruje da su ekpslozija u Oslu i napad vatrenim oružjem u kampu mladih laburista povezani.

"Imamo potvrdu o sedmero mrtvih i dvoje teško ranjenih", rekao je dužnosnik policije u Oslu na konferenciji za tisak, izvijestila je agencija AFP. Ikao su neki mediji izvijestili o petero ubijenih u napadu u kampu za mlade na otoku Utoeyi 30 kilometara od Osla, izvor iz policije agenciji Reuters je rekao da ne mogu potvrditi da u napadu ima ubijenih.

Norveška javna televizija NRK objavila je da je napadač u kampu za mlade uhićen no ta informacija nije službeno potvrđena. Novinska agencija NTB izvijestila je da policija vjeruje kako su eksplozija u Oslu i napad vatrenim oružjem na Utoeyi povezani.

Norveški premijer Jens Stoltenberg u telefonskoj je izjavi za norvešku televiziju TCV2 rekao da je stanje "vrlo ozbiljno". Nije otkrio gdje se nalazi jer mu je, kako je rekao, policija savjetovala da to ne kaže.

Svjedoci su za Reuters izjavili da su vidjeli vojnike kako zauzimaju položaje oko središta Osla, dok agencije iz nepotvrđenih izvora prenose kako se policija boji da bi u kampu mladih socijaldemokrata na otoku Utoeyi moglo biti podmetnutih eksploziva.

Zasada još nitko nije preuzeo odgovornost za napade, a premda se po obilježjima napada čini da bi mogli biti povezani s islamističkim radikalima, analitičari upozoravaju da je još prerano za donošenje zaključaka.

Napadi su se dogodili nešto više od godinu dana nakon što su uhićena trojica muškaraca pod sumnjom da su povezani s Al Kaidom i planiraju izvesti terorističke napade u Norveškoj. Prije nešto više od tri mjeseca američki specijalci ubili su Osamu bin Ladena u njegovom skloništu u Paksitanu.

Nasilje ili prijetnje nasiljem već su pogodili nordijske države: neuspjeli napad bombom prošlog se prosinca dogodio u švedskoj prijestolnici Stockholmu, a napadač je ubijen.

Danska je primila višekratne prijetnje nakon što je danski list potkraj 2005. objavio karikature proroka Muhameda izazvavši bijes u islamskom svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙