FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paraolimpijac Pistorius izborio SP u atletici

LONDON, 20. srpnja 2011. (Hina) - Jedan od najpoznatijih sportaša sa tjelesnim invaliditetom na svijetu Južnoafrikanac Oscar Pistorius (24) izborio je nastup na svjetskom prvenstvu u atletici u južnokorejskom Daeguu. Pistorius je tako postati prvi paraolimpijac kojem je to uspjelo.

Pistorius, kojemu su amputirane obje noge, ispunio je kvalifikacijsku normu za SP na 400 metara istrčavši na mitingu u talijanskom Lignanu rezultat 45.07 što je 18 stotinki sekunde brže od postavljene norme. "Blade Runner", kako zovu Pistoriusa, nedavno je na mitingu u Pretoriji pobijedio u utrci na 400 metara s rezultatom 45,61 ispunivši B normu za nastup na SP, no u Italiji je bio još brži.

"Bila je ovo savršena utrka, kao iz snova. Sada neću moći spavati od sreće. Presretan sam, samo u posljednjih sat vremena dobio sam više od 300 e-mailova podrške i pozdrava," kazao je Južnoafrikanac, te dodao: "Vidimo se u Daegu".

Pistorius je na paraolimpijskim igrama osvojio četiri zlatne medalje, međutim svjetska javnost ga je bolje upoznala 2007. i 2008. godine kada se pokušao izboriti za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu. Nakon nekoliko mjeseci borbe s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) i Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) uspio se izboriti za nastup u južnoafričkim kvalifikacijama, no nije uspio istrčati normu za OI u Pekingu. Rezultat koji je postavio u Lignanu osigurava mu i nastup na OI u Londonu iduće godine, a s tim rezultatom bi na OI u Pekingu ušao u finale.

Pistorius je rođen bez obje fibule i noge su mu amputirane već u prvoj godini. Sa 11 godina dobio je prve proteze na koje se tako dobro navikao da je počeo igrati ragbi za školski tim, kao i vaterpolo te tenis. Trenirao je hrvanje u klubu. Nakon ozbiljne ozljede koju je zadobio igrajući ragbi, posvetio se atletici. Počeo je trčati u siječnju 2004. godine, a danas trči uz pomoć posebnih proteza "gepardica" napravljenih od specijalnih ugljikovih vlakana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙