FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektor Bjeliš o preliminarnim rezultatima upisa

ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je da preliminarni rezultati upisa studenata u prvu godinu preddiplomskih studija na tome sveučilištu za akademsku godinu 2011./2012. ukazuju na promjene u interesima studenata što je potkrijepio podatcima o velikom broju prijava i prvim rezultatima upisa na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF), posebice na nastavničkim smjerovima.

Iskazane promjene u interesima studenata na tragu su onoga što na sveučilištu i priželjkujemo, ali za potpunu ocjenu treba pričekati konačne rezultate upisa, rekao je Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu rektoratu na kojoj je novinare izvijestio o jučerašnjoj sjednici Senata koja je, kako se nada, i posljednja prije ljetne stanke.

Osvrnuo se i na prošlotjednu odluku Vlade o prijedlozima ugovora za studente, odnosno za besplatan studij za studente prve godine preddiplomskih studija i za studentske prve i druge godine diplomskih studija, i ocijenio da je činjenica što je Vlada za to do kraja godne osigurala samo deset posto potrebnoga novca, dok je prijašnjih godina za to razdoblje osiguravala oko 20 posto potrebnoga novca, stvorila nešto nepovoljnije uvjete od dosadašnjih za provedbu projekta besplatnoga studija za spomenute studente.

Novinare je zanimalo i "što donosi jesen" kada je riječ o "paketu triju zakona", među kojima je i onaj o sveučilištu, te o stajalištima sveučilišta, na što je rektor odgovorio da svi na koje se to odnosi - predlagač i sveučilište - uočavaju da se moraju dati odgovori na suštinska pitanja.

Pri tomu, istaknuo je, bit će potrebno neko vrijeme za određivanje polazišta za dobro definirane strateške pravce, ali smatra i da, iako u prijedlozima zakona, kao i promjenama na sveučilištu, ima naznaka tih strateških pravaca, nedostaje sustavnost i ustaljenost u pristupu.

Zaključio je da predlagač i sveučilište trebaju bolje komunicirati jer, dodao je, "ne igramo utakmicu", ali smatra da bi bilo preforsirano da se spomenuti zakoni donesu još u ovome sazivu Sabora.

S tom temom u vezi bilo je i novinarsko pitanje postoji li mogućnost da sveučilište odustane od odluke donesene početkom srpnja da će se na zagrebačkome Sveučilištu odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011/2012. ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućega strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo.

Bjeliš je odgovorio da je to odluka koja se ne donosi često i upozorenje je o opasnostima koje sveučilištu prijete i ono, kao i svi ostali, mora biti odgovorno.

Rektor je izvijestio i da je Senat jučer izabrao u počasno zvanje professor emeritus šestoricu uglednih profesora - to su profesori Slavko Vujec (Rudarsko-geološko-naftni fakultet), Ferdo Bašić (Agronomski fakultet), Vjeran Zuppa (Akademija dramske umjetnosti, Hrvoje Mazija (Veterinarski fakultet), Miroslav Žugaj (Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu) i Mladen Machiedo (Filozofski fakultet).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙