FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osječko-baranjskoj županiji najveća suša u zadnjih 30 godina

OSIJEK, 19. srpnja 2011. (Hina) - U Osječko-baranjskoj županiji u ovoj je godini, od siječnja do ovih dana, bilo je manje oborina za 50 posto nego u u istom razdoblju u posljednjih 30 godina, što je dovelo do katastrofalnog stanja na 142.000 hektara zasijanih kukuruzom, sjemenskim kukuruzom, šećernom repom, suncokretom i sojom i još nekim proljetnim kulturama.

Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, poseban problem uz nedostatak oborina su i visoke temperature, koje su u prvih šest mjeseci u prosjeku za dva posto više od uobičajenih.

Visoke temperature posljednjih dana su ekstremne i dodatno su ugrozile poljoprivredne kulture, posebno na pjeskovitim područjima u valpovačkom kraju, Donjem Miholjcu i dijelu Baranje. Stanje usjeva je loše, primjerice listovi soje opadaju, a i kukuruz i ostale kulture su ugrožene.

Najozbiljnije se razmišlja, kazao je Nad, da se proglasi stanje elementarne nepogode u Osječko-baranjskoj županiji i to vrlo brzo.

U Osječko-baranjskoj županiji pod kukuruzom je 90.000 hektara, sjemenskim kukuruzom tri tisuće, šećernom repom 10.000 hektara, sojom 16.000 hektara, a ostalo su druge proljetne kulture.

Inače, cijena kukuruza na svjetskim burzama trenutačno se kreće oko 1,60 kuna za kilogram, a cijena će i dalje rasti jer zbog suše u velikom dijelu u Europi, kao i u Hrvatskoj, kukuruza neće biti dovoljno, ili će biti loše kvalitete, rekao je Nad, izrazivši uvjerenje da bi obilna kiša, ako padne narednih dana, barem malo pomogla tim važnim usjevima.

Na svu sreću stanje vezano za žetvu pšenice je dobro iznad očekivanja, sa 45.000 hektara ubrano je oko 250.000 tona pšenice koja je sva uskladištena. Sada proizvođači intenzivno pregovaraju s otkupljivačima oko cijene pšenice.

(Hina) xvsik yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙